Martti RajuFoto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
20. aprill 2020, 18:16

EOK sulgeb olümpiasportlastele Audentese uksed: päev maksab meile umbes 1000 eurot, mis on päris korralik litter (1)

Eesti olümpiakomitee (EOK) spordidirektor Martti Raju sõnul on Audentese spordikeskus olümpiasportlastele avatud veel kaks nädalat, siis tõmmatakse projektile joon alla. Mehe sõnul kasutatakse treeningkompleksi võimalusi väga aktiivselt. 

Avalike asutuste sulgemisel tehti suveolümpiamängudega seonduvalt kaks erandit. Olümpiaettevalmistuses osalevatele sportlastele, nende treeneritele ja abipersonalile jäi treeningute läbiviimiseks avatuks Audentese spordikeskus ja Pärnu Kalevi sõudebaas. Martti Raju sõnul hoitakse Audentest lahti veel kaks nädalat.

"Meil pole mõtet seda rohkem manageerida. Praegu hoiame Audentest lahti mai alguseni ja siis vaatavad kõik ise, kus nad edasi teevad. Välialad saavad hakata väljas tegema," selgitab Raju. "Kui me luba taotlesime, siis oli mõte, et olümpia kohe toimub. Siis hoidsime seda edasi lahti, kuna me ei teadnud, kas kvalifikatsioonid toimuvad. Aga hetkel tundub, et lähiajal ei toimu midagi."

Mehe sõnul kasutavad meie tippsportlased Audentest väga aktiivselt. "Hommikul käivad ujujad, lõunal kergejõustiklased, judokoondislased käivad hommikul matil ja õhtuti jõusaalis," kirjeldab Raju päevakorda. Tema sõnul kasutavad Audentese võimalusi muuhulgas ka tennisistid Kaia Kanepi ja Anett Kontaveit, maadleja Epp Mäe, sulgpallur Raul Must ja odaviskaja Magnus Kirt.

Üheks põhjuseks, miks Audentes olümpiasportlastele kinni läheb, on selle kulukas lahtihoidmine. "See on meile rahaliselt ebaotstarbekas ja see on meile lisapauk. Ujula lahtihoidmine on kõige kallim," tõdeb EOK spordidirektor. "Küsimus on puhtalt selles, mis summa kulub ja mis on tase, mida selle eest saadakse. See pole hetkeseisuga otstarbekas. Päev maksab meile umbes 1000 eurot, mis on päris korralik litter."

Audenteses jälgitakse väga rangelt ohutuspiiranguid. Kompleksi on ligipääs ainult sportlastel ja kõrvalistel isikutel trennide juurde asja pole, lisaks jälgib sportlasi igapäevaselt arst. "Kui keegi tuleb palavikuga, siis ta istub nädala kodus ja pärast käib testil," tunnistab Raju. "Isegi koristajad käivad kontrollidest läbi. Seni pole keegi testis positiivseks osutunud, aga ka tavaline gripp ja köha pole teretulnud."

Ranged hügieeninõuded on ka üks põhjus, mis Audentese avatuna hoidmise hinna kõrgeks ajas. "Kulu on ka iga duširuumi ja võistluspaiga koristamine ja desinfitseerimine, mis neelas eelarvest korraliku summa," tõdeb Raju.