Armand Duplantis.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
21. aprill 2020, 09:40

HÄMMASTAV: teivashüppe maailmarekordiomaniku kohta kirjutatakse Rootsis inetuid kommentaare

Teivashüppe maailmarekordimehe Armand Duplantise kohta kirjutatakse Rootsis õelaid kommentaare.

Duplantise soontes voolab mitu verd. Tema ema Helena on rootslanna ja isa Greg ameeriklane. Tänavu veebruaris maailmarekordi 6.18-le viinud 20aastane sportlane sündis ning sirgus USAs, sestap pole tema rootsi keel laitmatu.

"Armand räägib rootsi keelt paremini, kui inimesed oskavad arvavad," sõnas kergejõustikuässa ema intervjuus Rootsi rahvusringhäälingule. "Kahjuks on tema kohta kirjutatud päris inetuid kommentaare. Internetis on lihtne kiusata, silmast-silma on see tunduvalt keerulisem. Olen märganud üsna palju kurjust, isegi rohkem, kui oskasin arvata."

Ema kinnitusel muutub poja rootsi keel üha soravamaks. „Hiljuti oli Armandil vanaemaga väga pikk rootsikeelne vestlus. Tänavu on ta käinud varasemast usinamalt rootsi keele tundides, kuid intervjuusid on lihtsam anda inglise keeles," lausus Helena Duplantis.

Mitu aastat tagasi nõustus toonane tõusev täht intervjuu andma rootsi keeles ja talle saadeti küsimused. "Usutluse ajal kasutas ajakirjanik palju keerulisemaid väljendeid. Pärast seda kogemust kadus tal julgus avalikult rootsi keeles rääkida," märgib ema.

Duplantis peab end nii rootslaseks kui ka ameeriklaseks. „Ta elab USAs, kuid see pole määrav,“ selgitas ema. „Armandi rootsi keel on paremaks muutunud. Loodan, et inimesed annavad talle ja ta perekonnale võimaluse rootsi keeles rääkida ega lähe kohe üle inglise keelele.“