Kolmapäeval startinud kanderakett viis militaarsatelliidi orbiidile.Foto: AP/Scanpix
Maailm
22. aprill 2020, 14:22

USA MEELEHÄRMIKS: Iraan saatis orbiidile riigi esimese sõjalise luuresatelliidi

Iraani revolutsiooniline kaardivägi teatas kolmapäeval, et nad saatsid edukalt orbiidile riigi esimese militaarsatelliidi. Selline käik saabus ajal, mil suhted USAga on niigi Teherani tuuma- ja raketiprogrammide kokkuvarisemise ja jaanuaris toimunud kindral Soleimani tapmise tõttu ohtlikult ärevad.

„Iraani esimene sõjaline satelliit Noor startis täna hommikul Kesk-Iraanist kahes etapis. Start oli edukas ja satelliit jõudis orbiidile,“ teatas Iraani riiklik telekanal. Satelliit Noor, mille nimi tähendab tõlkes „valgust“, saadeti maapinnast 425 km kõrgusele orbiidile, vahendab Reuters. Iraan kasutas Noori kosmosesse toimetamiseks satelliidikandjat Qased, mis kasutab tahke- ja vedelkütust. Täpsemat informatsiooni pole Iraani võimud Qasedi ega Noori kohta jaganud. Iraani kaardivägi avaldas, et sõjalise luuresatelliidi orbiidile jõudmine on näitab riikliku kosmosevaldkonna suurt edu ja uue arengu algust. Teatavasti eelnesid edukale katsele siiski mitu kuud kestnud ebaõnnestumised.

Ameerika Ühendriikidele ei meeldi sugugi Iraani salajane kosmoseprogramm. USA ametnikud on öelnud, et satelliitide orbiidile viimiseks kasutatavat ballistilist tehnoloogiat võib kasutada ka tuumalõhkepeade transportimiseks. Teheran eitab USA väiteid, nagu oleks selline tegevus kattevarjuks ballistiliste rakettide väljatöötamisele – endi sõnul pole Iraan kunagi tuumarelvade arendamisega tegelenudki.

USA väidab, et Iraani käik rikub ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2231, milles keelatakse Teheranil tegeleda tuumarelvade tarnimiseks võimeliste ballistiliste rakettide arendamisega – sinna hulka arvestatakse ka tehnoloogiat, millega õnnestus satelliit orbiidile toimetada. Iraan väidab vastukaaluks, et nende kosmoseprogramm on rahumeelne ning nad on varem tagasi lükanud kõik Washingtoni üleskutsed raketiprogrammide lõpetamiseks. Iraani kaardivägi on ka korduvalt USAd hoiatanud, et ameeriklaste Pärsia lahe piirkonnas asuvad baasid ja lennukikandjad on nende rakettide laskeulatuses.