Kui tippliigad lükatakse määramata ajaks edasi, oleks see küll nagu sahmakas külma õlle krae vaheleFoto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
22. aprill 2020, 19:39

Tippspordi lõpp? Teadlased hoiatavad: sportlased võivad alustada uue koroonapuhangu

Suurbritannia tippteadlased James Hull, Mike Loosemore ja Martin Schwellnus hoiatasid, et spordiliigade taaskäivitamine võib atleedid ohtu seada.

Royal Bromptoni haigla doktorid tõid välja mitu punkti, miks sportlased kuuluvad riskigruppi ja koroona uuele võimalikule puhangule kaasa võivad aidata.

Eriti ohus olevat parasportlased, kellel on hingamisteede puue, ent see on küllaltki loogiline, kuna COVID-19 paneb eelkõige proovile kopsud.

Hull, Loosemore ja Schwellnus tõid aga oma teadusartiklis välja, et tegelikult on ohustatud kõik tippsportlased, eriti võistkonnaalade omad, ning nende meelest pole kuigi tark suuri jalgpalliliigasid lõpuni mängida.

Võistkonnasportlased viibivad nimelt palju ninapidi koos: treenivad gruppides, jagavad riietusruumi ning puutuvad vastase kehadega otseselt kokku.

Lisaks viitasid professorid 2017. aastal läbi viidud uuringule, kus selgus, et 28% Premier League’i ja Championshipi jalgpalluritel on kerged hingamisprobleemid.