Donald Trumpi profiliigade taaskäivitamise plaani teel seisab ees KanadaFoto: AFP/Scanpix
Spordivaria
22. aprill 2020, 22:36

Radikaalne Kanada võib Donald Trumpi plaanile saatuslikuks saada

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ütles hiljuti, et soovib kiiremas korras taaskäivitada profiliigad, ent riigipea ei arvesta Kanada range režiimiga koroona leviku tõkestamisel.

Trump on aktiivselt suhelnud klubijuhtidega võimaluse üle NBA, NHL ja teised liigad kiiresti käima lükata, ent ta pole arvestanud, et suur osa klubisid asub Kanadas, mis ei kavatse koroonapiirangute leevendamise osas kiirustada. USA viie profiliiga 11 klubi asub nimelt Kanadas, nende seas valitsev NBA meister Toronto Raptors, kirjutab New York Times.

Kanada pärandiminister (jah, selline ministriportfell vahtralehemaal eksisteerib) Steven Guilbeault on selgelt väljendanud, et suured rahvakogunemised, nagu näiteks spordivõistlused, on peatatud vähemalt suve lõpuni. Profiliigade esindajad on püüdnud Kanadaga spordi osas läbi rääkida, ent seni edutult.

Guilbeault ütles, et äärmisel juhul ollakse valmis mängima tühjade tribüünide või vähendatud rahvamassi ees, kuid mingit lubadust praegu välja ei anta.

Kanadas on kõige hullem seis COVID-19 viirusega Quebecis ja Ontarios, kus on üle 31 000 nakatunu, mis moodustab 80% kõikidest Kanada juhtumitest. Nendes piirkondades on rangelt igasugused kultuuri- ja spordiüritused keelatud.

Kanada edasine poliitika on eriti oluline jäähokiliigale NHL, kus mängib seitse ala sünnimaa klubi, jalgpalliliigas MLS pallib kolm klubi. NHLi esindaja on öelnud, et kõige olulisem on tervis ning jälgitakse hoolega USA ja Kanada terviseametite soovitusi.

Ühe lahendusena on kõik profiliigad kaalunud võimalust kolida samasse lokatsiooni, et kõik järelejäänud mängud ära pidada, ent täielikult pädevat plaani veel pole. Võimalus, et profiliigad lähevad edasi ilma Kanada klubideta, võib täielikult välistada.