Õhtuleht selgitas asjatundjate abiga välja Eesti ilusaima logo.Foto: Ekraanitõmmis
Spordivaria
24. aprill 2020, 13:14

Uimaste silmadega 3D-pall, stiilne tammeleht ja agressiivne tibu – millisel Eesti palliklubil on ilusaim logo?

Millisel Eesti palliklubil on ilusaim ja parim logo? Õhtuleht võttis ühendust Eesti tippdisaineritega ja koostas põhjaliku edetabeli, et parimatest parimad välja selgitada.

Kindlustamaks võimalikult õiglast ja täpset tulemust, siis žürii koosnes seitsmest erineva taustaga inimesest. Hindajate hulgas oli 2 naist ja 5 meest, 6 eestlast ja üks võõramaalane, 4 inimest loovagentuurdest ja 3 mujalt eraettevõtlusest.

Seitsmeliikmelise žürii koosseisus olid mitmete suursündmuste visuaalse keele eest vastutav graafiline disainer Laura, väikeettevõtjatest graafilised disainerid Erkki ja Joosep. Lisaks sai agentuuridest ühendust võetud nelja inimesega. Oma hinnangu andsid 2018. aastal Eesti parima disaineri nimetuse teeninud Stepan, Euroskills võistlusel töö meisterlikkuse eest kulla võitnud Kuldar, art director’i ametinimetust kandev Ingmar ja creative director / disainer, kes eelistas jääda anonüümseks.

Õhtuleht lasi neil hinnata Eesti meistriliigas mängivate korv-, jalg- ja võrkpalliklubide logosid, valida nende seast välja parimad, mille järel selgus põhjalik edetabel. Enne, kui jõuame kaheksa parima juurde, siis vaatame üle, mis jäi teistel puudu.

Päris mööda: Saaremaa ja Pärnu võrkpalliklubid

Saaremaa VK ja Pärnu VK Foto: Ekraanitõmmis

Pärnu ja Saaremaa võrkpalliklubide osas olid disainerid ühte meelt – midagi on mööda. "Väga hipster! Ma ei suudaks ise kunagi midagi nii ajuvaba teha", kinnitas üks žüriiliikmetest Pärnu logo vaadates, keda toetast teinegi hindaja. "Lustakas logo, mis sobiks lasteklubile. Saaks paremini lahendada kui 3d graafikas, mis tekitab probleeme erimõõtudesse tõstmisel, trükkimisel ja logost aru saamisel."

"Mis asi see on? 3D-logo uimaste silmadega pallist? Päriselt? Reaalselt halvim logo siinsete seas, selles osas sai küll esikoha," muutus üks žüriiliige Pärnu puhul lausa emotsionaalseks. 

Saaremaa puhul pöörati tähelepaneku just stilistika nõrkusele. "Sisu viitab küll Saaremaale, kuid stilistiliselt jääb väga õrnakeseks. Peened õrnad jooned, kombinatsioonis filigraansema tüpograafiaga. Ka vormilt on logo veidra kujuga, mis teeb logo kasutuse keeruliseks," leidis üks hindajatest.

"Lükkan veidi kirjastiile kokku, et mahuks paremini. Kõik muu on ka paha, selline asi ajab mul südame pahaks," kinnitas hindaja, kellega nõustus teinegi. "Õhuke ilukiri, väiksed tuulikulabad ja pall täiesti suvalise koha peal. Kogu kupatus voolab laiali. Ei tööta tervikuna." Teisalt leidis ka toetajaid. Üks hindajatest saatis Saaremaale siiski tervisi ja andis plusspunkte lustaka idee eest.

Sponsori poolt liialt domineeritud logod: Bigbank Tartu võrkpalliklubi, Kalev/Cramo korvpalliklubi ja TalTechi erinevad spordiklubid

Bigbank, Kalev/Cramo ja TalTech Foto: Ekraanitõmmis

"Mõistan, et tegemist on kooli spordiklubiga, kuid selle nime adapteerimisega oleks võinud rohkem vaeva näha," leiti Taltechi puhul. "Igav. Saaks elavdada mingigi lisaga, et tekiks spordiga assotsiatsioon."

Sarnast nurinat oli kuulda Bigbanki võrkpalliklubi puhul. "See logo ütleb, et tegemist on pangaga ja panga omandiga. Logo tegelikule tähendusest saab aru ainult siis, kui lugeda all ääres peent väikest kirja nagu laenulepingule kohane. Tekib küsimus, et kas tegemist on nõrga disaineriga või on panga korporatiivne haare nii tugev?" küsib üks asjatundjatest. Temaga liituvad ka teised. "Panga logo domineerib liialt ja jääb tunne, et Bigbanki turundusjuht on kasutanud teerullitaktikat. Oleks piisanud ka ainult B elemendist, mis oleks juba info toetaja kohta edasi andnud ja jõulisemalt oleks võinud esil olla Tartu Volleyball."

Kaudselt jäi sponsori ohvriks ka Kalev/Cramo. Ühest küljest kiideti korduvalt kiivrit ja joonistatud osa, aga toetaja logo tundus suure võõrkehana. "Ma saan aru, et siin on mitu logo koos, aga üldiselt ei tööta," kinnitas üks žüriiliikmetest.

"Joonistatud kiiver sobib selle Kaleviga kokku ehk kui see Cramo sealt eemaldada, siis oleks hästi. Kombineerimine lihtsalt ei toimi," selgitas teinegi hindaja.

Logod, kus on liialt detaile: Kuressaare ja Tuleviku jalgpalliklubid

Kuressaare ja Tulevik Foto: Ekraanitõmmis

Tuleviku ja Kuressaare logode puhul vastasid žüriiliikmed ühest suust, et detaile on liialt. "Tekivad veidi ebavajalikud ja valed assotsiatsioonid. Üleliigsed värvid, vormid ja jooned. Ei toimi väikeses skaalas. Vajaks tugevat värskendust," leiti Tuleviku puhul.

Tuleviku puhul mainiti ära ka logo vanamoodsust. "Mõjub väga vanamoodsalt ja seda mitte heas mõttes, meenutab liialt nõukogude sümboolikat," kinnitas üks žürii liige. "Viljandimaa Tarbijate Kooperatiiv aastast 1912? See õnnetu sigrimigri on ilmselt sellest aastast pärit? Sobiks mingile sotsialismi õitsengule pühendatud päevalehe päisesse."

"Tööga on vaeva nähtud, värvivalik hea ja konkurentsis eristuv. Samas võiks logo tunduvalt lihtsustada, sest väiksemas mõõdus või kaugelt vaadatuna muutub kirjuks ja müraseks. Võiks veidi värskendada, kuid üldiselt sobilik ja hea," kirjeldati Saaremaa parima jalgpalliklubi märki. "Vajaks lihtsustatud uuendust, sest on liialt detaile."

Eeldatavasti saanuks kõrge koha, aga ajakirjanik on idioot ja unustas logo disaineritele saadetud faili lisada: Paide Linnameeskond

Paide Linnameeskond Foto: Ekraanitõmmis

Jah, vabandan Paide ees.

Vajaks lihvimist: Kalju ja Levadia jalgpalliklubid ning Rapla ja Pärnu kossutiimid

Õhtuleht selgitas asjatundjate abiga välja Eesti ilusaima logo. Foto: Ekraanitõmmis

Legendaarse Kalju logo puhul leiti, et see on tasakaalus, aga samas mittemidagiütlev. "Logo on küll selge, kuid on näha, et on tehtud kogenematu disaineri poolt. Saaks paremini ja vajaks lihvimist, aga pole ka väga hullu," kirjeldas spetsialist, kellele sekundeeris teinegi. "Vapi pind pole osavalt ära kasutatud. Jätab mulje justkui oli vaja kiirelt tekst kuhugi ära paigutada."

Levadia logo puhul jäi kõigile hambu hall gradient. Mida iganes see ka ei tähenda!

"See hõbe gradient seal all ja samas lipu ümber välisjoon. Kindel ei," kinnitas üks žüriiliimetest, kellega ühinesid teisedki. "Hall gradient muudab logo sopaseks. Võiks lihtsustatum versioon olla."

"Võiks julgelt selle jalgpalli ära koristada, nii otsene pole mõtet sellise logoga olla. Lihtsustada võiks ka lipu osa ja koristaks ära gradiendid. Väikese lihvimisega saaks väga kena logo," kinnitas kolmas hindaja. "Üldiselt siiski hea."

Rapla puhul kahtlustas mitu žüriiliiget, et on mindud lihtsama vastupanu teed ja logo tehtud olemasolevale põhjale. "See näeb väga nagu stock'ist (andmebaasist) välja korjatud. Usun, et kui Google'st otsida, leiab kusagilt kohe sama lahenduse," leidis üks hindajatest, kellega nõustuti. "Lihtne ja selge logo. Sponsorid on logosse viisakalt adapteeritud. Samas idee poolelt jääb veidi nõrgaks. Usun, et samasuguseid logosid leiab Google'st kümnetes kui mitte sadades. Kuid kohalikku maastikku arvestades paistab siiski silma. Tehniliselt täitsa okei töö." Rapla puhul samas toodi välja seda, et logo jääb silma, on lihtne ja kasutatav igal pinnal.

Pärnu Sadama puhul toodi välja logo puhtust ja minimalismi. "Üldiselt on hea. Kompositsioon ja logotüübi loetavus ning kirja ja logotüübi suhe on paigas," selgitas üks hindajatest. Pärnu sai mõnel inimeselt ka kõvasti kiita. "Logo on stiililt selge ja puhas. Suund on õige," tõdes spetsialist.

Aga asume kaheksa parima juurde.

8. koht. Rakvere Tarvas. 7 punkti

Rakvere Tarvas Foto: Ekraanitõmmis

Rakvere Tarvase logo puhul mainisid mitu žüriiliiget ära, et praegune lahendus on natuke toores, kuid potentsiaal on väga kõrge.

"Rakvere pull on olemas ja on agressiivsust. Värvikasutus on hea, logo ka suhteliselt selge. Kuid stilistiliselt tahaks veidi lihvida, sest tüpograafiline pool on veidi kohmakalt lahendatud. Pulli pead saaks samuti paremini teha. Aga üldiselt päris okei."

"Logo on päris toores, sellel on ilmseid probleeme ja on kaugel ideaalsest. Kuid seal on potentsiaali, mille kallal tööd teha."

"Muidu tore visuaal, aga mõned proportsioonid on paigast. Sellest saaks arendada väga hea logo."

"Hea minimalistlik ja väheste vahenditega on saavutatud kvaliteetne logo. Modifitseeritud kirjastiil toetab pulli kujutist."

7. koht. Narva Trans. 8 punkti

Narva Trans Foto: Ekraanitõmmis

Transi puhul kiideti, et kohe esimese pilguga saab aru, et tegu on spordiklubiga ja elemendid on hästi kombineeritud. "Värvivalik on klassikaline, aga tugev. Logo ise sümmeetriline ja lihtne kasutada. Ei ole liiga kindel selles teksti paigutuses, aga see ennab edasi palli kuju, mis seal taustal on," selgitas üks spetsialistidest. Kuigi žüriiliikmed natuke norisid kirjususe üle, siis üldiselt oldi pigem üksmeelel, et asjad on paigas.

6. koht. Tallinna Legion. 9 punkti

Tallinna Legion Foto: Ekraanitõmmis

Leegioni puhul leiti, et logo on kena, klassikaline ja lihtne ning toimib hoolimata detailsust. "Intensiivne ja agressiivne värvivalik, mida toetab ka klubi nimi ja logo. Kindlasti märgatav ja meeldejääv. Stilistiliselt küll konservatiivne, aga alati ei peagi kuidagi erlisena esinema. Visuaaliga tekivad jõulised assotsiatsioonid, mis sobib spordiklubiga. Kokkuvõttes hea töö," selgitas žüriiliige, kelle kiidukõnega liitusid ka teisedki. Hinnang oli, et väga hästi toimiv ja kasutatav logo.

5. koht. Tallinn Kalev. 12 punkti

Tallinna Kalev Foto: Ekraanitõmmis

Tallinn Kalev tõestas, et mõnikord peitub lihtsuses võlu.

"Ilus, klassikaline ja vapilik."

"Lihtne ja meeldiv."

"Selge, lihtne ja mõjuv."

"Tüpograafia ja kompositsioon on paigas. Õnnestunud vapp, millel silm puhkab."

"Klassika. Lihtne, selge, ilma liigsete elemetideta ja lisalogodeta. Võiks läbida väikese noorenduskuuri, kuid sellegipoolest koheselt arusaadav."

4. koht. Tartu Tammeka. 15 punkti

Tartu Tammeka Foto: Ekraanitõmmis

Tartu Tammeka sai kiita kõigilt hindajatelt. Ükski žüriiliige ei tõstnud logo esimeseks, kuid samas oli ta sisuliselt kõigil äramainitud tööde hulgas, mis kokkuvõttes andis Tammekale tugeva neljanda koha.

"See on tõesti hea. Kõik on paigas ja tammeleht on ilusti ringi liidetud. Igati läbimõeldud logo," kinnitas žüriiliige. Logo ilu ja lihtsust tõid välja teised hindajad.

"Hea sümmeetriline logo – ring on hea klassika. Värvivalik on mõnusalt minimalistlik ning lehe element on ka ilus ja selge," toodi näiteks.

Ainsa miinusena toodi välja, et olenemata heast kompositsioonist ei tekita Tammeka logo liialt emotsioone. Kuid ühtlasi leiti, et kindlasti see mõjub selgelt nii jalgpalluri särgil kui ka platsi äärsel bänneril.

3. koht. Tallinna Flora. 20 punkti

FC Flora Foto: Ekraanitõmmis

Vastupidiselt Tammekale, mis sai ühtlase kiidukoori osaliseks, siis Flora puhul jagunesid otsustajad kahe leeri. Oli hindajaid, kes pidasid seda Eesti parimaks logoks, aga oli ka žüriiliikmeid, kes vappi esikuuikusse ei mahutanud. Aga mitmed esikohad tõid Florale kindla koha poodiumil.

"Hea näide, kuidas ühendada traditsoone ja samas olla minimalistlikul ajastul moderne," selgitas hindaja, keda toetasid ka teised. "Väga selge ja professionaalne disain. Ei teki kahtlusi, mis valdkonna logoga on tegemist. Värv ja olemus tekitavad koheselt jalgpalliga seosed, olenemata sellest, et logos jalgpalli pole. Seda on hea kasutada nii väikeses kui ka suures formaadis ning ei teki ka trükis probleeme. Kui enamik siin nimekirjas ilmselt peavad oma logo uuendama, siis Flora seda tegema ei pea," toodi näiteks.

Ühtlasi toodi välja ka selget värvivalikut ja ka need hindajad, kes Floro logo parimate sekka ei valinud, tunnistasid, et logo on siiski pigem hea.

2. Tartu Ülikooli korvpallimeeskond. 21 punkti

Tartu Ülikool Foto: Ekraanitõmmis

Tartu Ülikooli logo sai kõigil kiita kena kirjastiili ehk tüpograafia poolest. Sisuliselt mainiti ühest suust, et kiri on erakordselt kena. "Selge ja jõuline logo, mis annab enda olemusega valdkonna edasi. Ka tüpograafiline pool räägib veidi agressiivsemat ja tõsisemat juttu. Hea töö," tunnustati Tartu logomeistrit.

"Hea tulemus ja näide sellest, et logol ei pea tingimata olema kuri tegelane. Piisab õigest fondist, värvivalikust ja lihtsatest kujunduselementidest ning saab hea emotsiooniga logo kätte. Pall korvi ja keegi ei köhi! Väga meeldib ka tekstide paigutus ning suurte ja väikeste tähtede suhe," kinnitati ka mujalt.

1. Tallinna Selveri võrkpalliklubi. 31 punkti.

Tallinna Selver Foto: Ekraanitõmmis

Võitja on siinkirjutaja jaoks suur šokk, sest amatöörina poleks ise Selverit esile tõstnud. Kuid klubi logo sai kiita sisuliselt kõigilt hindajatelt ja võttis seljavõidu. Anname sõna spetsialistidele, miks just Selver.

"On võetud sponsori elemendid ja pandud see kokku väga maitsekalt logoks."

"Hea emotsiooniga logo! Ideaalne näide sellest, kuidas saab ettevõtte logo edukalt kasutada klubi märgil ilma, et see läbi kukuks. Puhas illustratsioon ja värvikasutus."

"See on kahjuks isegi hea. Praegu on moes sellised koomiksi stiilis logod, läheb teemasse, pilt ja kiri sobivad imekombel kokku."

"Suurepärane maskott, emotsioon ja tehnika. Natuke tekitab küsimusi terviku kompositsioon ja tüpograafia. Internetis nägin, et mõnikord kasutatakse ainult kuke pead, aga tervikuna näeb see palju parem välja."

"Hea edasiarendus Selveri enda logost ja maskotist. Valitud värvid toimivad koos hästi ja arusaadav logo ka väiksena."

"Parim versioon sellest, kuidas Selveri brand on ühendatud ühtseks tervikuks ja seotud spordiga. Tibu motiiv on nutikalt üle toodud võrkpalli ja lahendatud kompakselt ja ühtse tervikuna."

"Hea näide, kuidas toetaja sümboolika on adapteeritud klubi jaoks. Selveri armas tibu on muutunud jõuliseks kukeks. Võrreldes Bigbanki logoga räägib see logo mulle, et Selver on spordi toetaja, mitte omanik ja reklaampinna kasutaja. Illustratsiooni tasemelt on tegemist hea tööga, kus disainer on arvestanud, et tegemist on logoga, mis peab olema selge ja lihtsasti kasutatav. Hea töö."

Asjatundjad on rääkinud. Eesti parim sporilogo on Tallinna Selveri võrkpalliklubil. Õnnitlused!