Urmas Reinsalu ja Péter Szijjártó eelmise aasta 18. novembril Budapestis.Foto: AP/Scanpix
Maailm
24. aprill 2020, 15:25

EUROKAHURID KÕMMUTASID! Ungari tänas Eestit toetuse eest: Reinsalu on tõeline sõber! (1)

Ungari välis- ja kaubandusminister Péter Szijjártó helistas teisipäeval Eesti välisminister Urmas Reinsalule. Szijjártó tänas Eestit Ungari toetamise eest ajal, mil riik on sattunud Euroopa Liidu verbaalsete rünnakute alla, kirjutab portaal Remix News.

Pärast telefonikõnet postitas Szijjártó oma Facebooki seinale teate, kus ütles, et Reinsalu on „tõeline sõber ja usaldusväärne liitlane“. Kesk-Euroopa uudisteportaali Remix News teatel on viimastel nädalatel Ungarit tabanud mitmed verbaalsed rünnakud, kuna parlament andis peaminister Viktor Orbáni konservatiivsele valitsusele eriolukorra ajal erakorralised volitused.

Ungari on süüdistanud ülemaailmseid meediaväljaandeid eriolukorra vääras tõlgendamises. Paljud neist väidavad, et Orbánile anti määramata ajaks piiramatu võim. Teadaolevalt saab parlament hääletades riikliku eriolukorra igal hetkel lõpetada ning Orbáni kehtestatud määrused peavad olema kitsalt koroonaviiruse vastu võitlemisega seotud. Eriolukorraseadus ei lükka kõrvale ka parlamenti – see nõuab, et valitsus jätkaks parlamendisaadikutega pidevat konsulteerimist. Sarnaseid meetmeid on kasutusele võtnud ka mitmed teised riigid. 

„Ta (Reinsalu) oli surve all järeleandmatu ega kritiseerinud meie riiki, isegi kui liberaalne peavool teda hurjutas. Me kumbki ei tunnusta topeltstandardeid, võltsuudiseid ja riikide põlu alla panekut,“ kirjutas Szijjártó. Seotud postituses mainis Ungari välisminister, et Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ja ELi justiitsvolinik Didier Reynders juhivad „kättemaksukampaaniat“ Ungari immigratsioonivastase poliitika pärast. 

Szijjártó teatel on kahe juhtival kohal asuva belglase rünnak riigi vastu isiklik, kuna Ungari oli 2018. aastal ÜRO rändepakti üks häälekamaid vastaseid ning tollal pidid Michel ja Reynders pakti lõpptulemuses pettuma. Vastukaaluks kriitikutele teatas Euroopa Komisjoni läbipaistvusvolinik Vera Jourova pühapäeval Tšehhi televisioonis, et Ungari pole eriolukorra kehtestamisel rikkunud ühtegi Euroopa regulatsiooni.