PÄÄSTEV LUBADUS? Koroonakriis on eriti valusalt tabanud klubi Tartu Maraton, kes on järjest pidanud teada andma oma suurte rahvaspordiürituste ärajäämisest. Lukase lubadus, et rahvaspordiürituste korraldajad saavad arvestada riigi toetusega, on nende jaoks ilmselt elulise tähtsusega.Foto: Aldo Luud
Spordivaria
27. aprill 2020, 16:50

Lukas lubab: treenerid saavad toetust, tippsportlaste treeninguvõimalus säilib ka Audentese keskuse sulgemise järel (1)

Kultuuriminister Tõnis Lukas esitles esmaspäevasel eriolukorra pressikonverentsil  kultuurivaldkonna toetuspaketti, mille kogumaht on 25 miljonit eurot. Sellest läheb üksjagu miljoneid ka spordile, näiteks saavad toetust treenerid, kõik alaliidud, suurte rahvaspordiürituste korraldajad ja spordiklubide taristud.

Lukas ütles infotunni hakatuseks, et toetuspaketi piirjooned on väga selged ning ollakse teel toetuste eraldamise poole. „Otsused on valitsuse tasemel ja ministeeriumis langenud,“ kinnitas minister.

Väljamaksed paari nädala pärast

Eri kultuuri- ja spordivaldkondade toetusprogramm on kokku 25 miljonit eurot. Oma osa saavad muuseumid, teatrid, muusika, kujutav kunst, filmitööstus, kirjastamine ja ERR oma kultuuriprogrammi täiendamiseks, kuid krabisevat jagub ka spordile.

„5,2 miljonit on üksikisikute toetused, põhiliselt vabakutseliste loometegevuse lisaraha, kuid siia lähevad ka rahvakultuurikollektiivide juhid ja treenerid. Ka need treenerid, kes seni riikliku toetussüsteemi alla ei läinud ehk kolmanda-neljanda kategooria noortetreenerid,“ selgitas Lukas.

Spordivaldkonnast rääkides täpsustas kultuuriminister – küll konkreetseid summasid välja toomata –, et toetatakse spordialasid, mille liigad on ära jäänud, kuid oma saavad ka kõik teised alaliidud, mitte ainult võistkonnaalade omad.

Raha saavad ka suurte rahvaspordiürituste korraldajad, kes on oma osavõtutasudest ilma jäänud, samuti antakse lisaeurosid riiklikele spordistruktuuridele. Samuti otsustas valitsus läinud reedel, et toetust saavad spordiklubid, kellel on oma taristu: kuigi klubid pole saanud tegutseda, on kasutatava taristuga seotud ikkagi kulutused, mida kompenseeritakse.

Lukas täpsustas, et kõik, kes soovivad paketist abi saada, peavad seitsme päeva jooksul esitama taotluse koos korrigeeritud eelarvega. Seitse päeva kulub taotluste menetlemiseks ning mai keskpaigast soovib valitsus alustada suuremaid väljamakseid.

„Katsume teha võimalikult vähe bürokraatiat ja olla võimalikult kiired,“ lisas kultuuriminister.

Igale alale oma treeningbaas

Samuti kinnitas Lukas, et on tehtud ajagraafikud kultuuri- ja spordivaldkondadelt piirangute maha võtmiseks ning esimeses järjekorras käib see tegevuste kohta vabaõhurajatistes.

„Kuid kui on jutuks võetud, et alates 1. maist lõpetab Eesti olümpiakomitee koostöös valitsusega olümpiasportlaste treeningbaasi kasutamise Audentese spordikeskuses, siis on olemas alternatiivne kava, et tippsportlased ehk Eesti koondislased, keda on erinevate alade peale kokku ligi tuhat, jätkuvalt treenida saaks,“ rääkis Lukas. „See tähendab, et nad saavad edasi treenida teistes baasides: selleks valib iga alaliit iga spordiala jaoks ühe konkreetse baasi, kus erimeetmete kasutamisel treeningtegevus saab jätkuda.“

Ühtlasi kordas Lukas üle varem öeldut, et loodetavasti saavad mai keskpaigast jätkuda laste treeningud vabaõhu-spordiväljakutel.

„Mai on kindlasti erinevate vabaõhu-spordibaaside avanemise aeg. Kui tervishoiunäitajad lubavad, siis läheme selle avamisega samm-sammult edasi,“ lisas Lukas.