TRIO: Andrus Veerpalu sõidab MK-rajal, endine peatreener Mati Alaver ja peatreeneri kohusetäitja Raul Olle vaatavad rahulikult pealt. Foto: Tairo Lutter
Talisport
18. veebruar 2012, 09:06

Veerpalu rikkus rängalt dopingureegleid, tema võistluskeeld algab nullist (136)

Andrus Veerpalu rikkus Otepää MK-etapil, kui ta aitas Eesti koondisel suuski testida, rängalt dopingureegleid. Vastavalt WADA koodeksile peaks Veerpalu kolmeaastane võistluskeeld algama uuesti reeglite rikkumise päevast.

Otepää MK-etapi eel suusatas Veerpalu Eesti suusakoondise vanas vormis võistlusrajal rahulikult ringi ning aitas võistlejail suuski testida. Toimunust ei tehtud mingit saladust, olümpiavõitja, keda tema tööd pildistati ja filmiti, sai sportlastelt ja treeneritelt hoopistükkis kiita.

Paraku on Veerpalu võistluskeelu all olev sportlane ega tohi osaleda alaliidu üheski tegevuses.

* * *

Eesti dopinguvastaste reeglite punkt 11.10.1: Ükski sportlane või muu isik, kellele on määratud võistluskeeld, ei tohi võistluskeelu kestel mingil viisil osaleda ROKi või rahvusliku spordialaliidu võistkonnas, võistlusel või tegevuses (välja arvatud heakskiidetud dopinguvastased koolitus- või rehabilitatsiooniprogrammid).

Miks sülitab suusaliit WADA koodeksile?

Eesti Antidopingu Agentuuri rahvas ei mõista, kuidas saab dopingureeglitele sülitada ning saata sellega üldsusele ja noortele sõnum: me ei pea WADA koodeksit millekski!

"Suusaliit ei taha ikka veel õppust võtta," põrutab Eesti Antidopingu Agentuuri nõukogu liige Kristjan Port. "Reeglid välistavad absoluutselt Veerpalu tegevuse Otepää etapi ajal. Meil on kuu lõpus koosolek, kus teeme Eesti suusaliidule märgukirja ning palume selgitust."

Port tõdeb, et WADA koodeks ei anna kahtpidi tõlgendust. "Me fikseerime antud rikkumise ja vastavalt reeglitele peab Veerpalu võistluskeeld algama uuesti. Mõistan, et Eestis on dopingjuhtumeid vähe, alaliidud rabedad ja dopinguvastase võitluse kultuur pole nendeni veel jõudnud, kuid reeglid on reeglid ning nendest tuleb kinni pidada. See on ju kõigi meie huvides. Me ei tohi jätta kõigile, ka maailmale, muljet, et meie jaoks reeglid ei kehti."

* * *

Eesti dopinguvastaste reeglite punkt 11.10.3: "Juhul, kui võistluskeeldu kandev sportlane või muu isik peaks rikkuma osalemise keeldu võistluskeelu vältel vastavalt artiklis 11.10.1 kirjeldatule, algselt kehtestatud võistluskeelu arvestus algab uuesti rikkumise toimepaneku kuupäevast alates."

* * *

Märkimisväärne olevat ka Mati Alaveri imestus, et Eesti treenerid pole Veerpalult klassikalise tehnika õpetamisel abi palunud. Aastaid koondist juhendanud Alaver ilmselt ei tea, et Veerpalul on keelatud treeneritööd teha.

* * *

Kommentaar artiklite 11.10.1 ja 11.10.2 juurde: Näiteks ei või võistluskeeldu kandev sportlane osaleda tema rahvusliku spordialaliidu või selle liikmeks oleva klubi poolt korraldatavates treeninglaagrites, demonstratsioonesinemistel või treeningutes.

* * *

EOK peasekretär ja distsiplinaarkomisjoni liige Toomas Tõnise on dopinguküttidega ühte meelt: "Kõik on õige. Suusaliit on WADA koodeksile alla kirjutanud. Veerpalu on vähimagi kahtluseta võistluskeelu alla olev sportlane ja peab kõrvalekaldumatu täpsusega reeglitest kinni pidama. Ta rikkus reegleid ning ametlikult peab võistluskeeld algama uuesti."

Murdmaaboss ajas Veerpalu rajalt ära

Otepää MK-etapi peakorraldaja Jaak Mae tunnistas, et FISi murdmaajuht Jürg Capol tegi Veerpalu kohta märkuse. "Ta palus edastada Veerpalule info, et tema rajal viibimine pole lubatud. Tegin seda ning Veerpalu lahkus rajalt."

Mae sõnul oli põhjus lihtne – teadmatus: "Kui sul pole probleeme ja sellega ka vajadust WADA koodeksit lugeda, siis sa ei loegi. Saades teada, mida tohib, mida mitte, klaarisin asja ära."

Ka suusaliidu uus peasekretär Margus Hernits tõdes, et ei ole WADA koodeksiga eriti põhjalikult kursis. "Loomulikult on meie kohus reeglitest kinni pidada. Võtame juhtunu teadmiseks, arutame läbi ja teeme kõik, et midagi sarnast enam ei juhtuks."