Eesti uudised
28. september 2012, 16:31

Läti seab Eesti perepoliitikat endale eeskujuks (2)

Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna nõunik Hanna Vseviov osales Läti Hoolekande Ministeeriumi kutsel Läti Demograafia Nõukogus, kus tutvustas Eesti rahvastikupoliitikaga seotud tegevusi, eelkõige Eesti perepoliitikat. Läti esindajad avaldasid soovi tihendada koostööd ja õppida edaspidigi Eestis rahvastikupoliitika valdkonnas efektiivseks osutunud tegevustest.

Nõukogu veab Läti peaminister Valdis Dombrovskis, sinna kuuluvad ka kõik teised ministrid ning paljud demograafid, teadlased ja vabaühenduste esindajad. Minu ettekanne tugines mulle eelnevalt saadetud küsimustele, mille esitasid nii erinevad Läti ministeeriumid kui MTÜ-d," rääkis Vseviov ning lisas, et kohtumisel olid arutluse all Eesti peretoetused, vanemahüvitis, lasterikastele peredele suunatud kodutoetus, pensionid, kunstlik viljastamine, alusharidus ja lapsehoiuteenus, töö- ja pereelu ühitamise meetmed jpm.

"Huvi Eesti poliitikate järele on eriti suur kuna võrdluses teiste Balti riikidega pole Eestis majanduskriisi ajal summaarne sündimuskordaja nii suurel määral langenud ja ka Eesti rahvastikuprognoosid on helgemad," selgitas Vseviov ja tõdes, et Lätis seevastu on sündimusnäitajates alates 2008-st aastast suur ja järsk langus. "Samuti on Eestis mitmed sellised toetused ja muud hüved, mida Lätis pole, näiteks tasuta koolitoit ja õppevahendid kuni põhikoolini, kodutoetus lasterikastele peredele, tasuta kunstlik viljastamine, pensionisoodustused lapsevanematele jms, ka Eesti vanemahüvitis ning erinevad peretoetused on oluliselt heldemad kui Lätis."

Erilist huvi tundsid nõukogu liikmed Eesti vanemahüvitise, peretoetuste, lasteaedade ja pensionipoliitika vastu. „Läti peaministri sõnul on nad väga huvitatud ka peretoetuste ja teenuste rohelisest raamatust, mille koostamisega Sotsiaalministeerium hetkel tegeleb," kinnitas ta. "Kohtumise tulemusena leiti, et koostöö Läti ja Eesti vahel on väga oluline, Läti soovib õppida Eestis rahvastikupoliitika valdkonnas efektiivseks osutunud tegevustest ning edaspidi on plaanis juba veelgi konkreetsemate küsimustega Eesti poole pöörduda."