RAHUL: «Eestlaste jaoks oli suurepärane nädalavahetus,» võttis Sander Pärn kokku enda ja Karl Kruuda esi- ja Ott Tänaku kolmanda koha Soome rallil. Foto: Timo Anis
Auto-Moto uudised
4. august 2014, 07:00

Soome ralli oli meeldivalt frustreeriv (1)

Kuigi Eesti kruusaässad olid Soome MM-ralli finišisse jõudes kergelt häiritud, oli pahameel tingitud viimase päeva rahulikust tempost: nii Karl Kruuda, Ott Tänak kui ka Sander Pärn sõitsid oma poodiumikohtade kaitseks kindla peale.

Soome ralli pöördus Eesti pilootidele positiivses suunas laupäeval. Esimesel kahel rallipäeval oli Tänak rehvipurunemiste tõttu kaotanud üle viie minuti, Kruuda ei suutnud nõrgema masinaga püsida klassiliidri Jari Ketomaa tempos ning Pärn ajas tulutult taga oma suurimat konkurenti Tom Cave’i.

Vastaste ebaõnn

Paari kiiruskatsega muutus aga kõik: seekord lõhkes koduradadel sõitnud Ketomaa rehv ning lisandunud tungrauatõrkumine kukutas soomlase kolme minutiga Kruuda taha, otse Tänaku hambusse. Pärn ei vajanud Cave’ist möödumiseks kõrvalist abi, kuid uelslase purunenud vedrustus kindlustas selle, et meie noorpiloot kasvatas oma eduseisu Drive Dmack karikasarjas mäekõrguseks.

Sellega oli eestlaste saatus otsustatud: Kruuda ja Pärna vahed lähimate jälitajatega olid liiga suured, et keegi neid ohustada suutnuks, ning Tänakul keelati meeskonnakaaslase Ketomaa ahistamine.

Seega tekkis paradoksaalne olukord, kus kolm eestlast olid poodiumikohtadel, ent keegi ei suutnud olukorda nautida. "Ma võin väga rahulik paista, ent ma ei ole seda," kinnitas Kruuda eile hommikul ralliraadiole, et rallit juhtides paistab auto laiem ja iga kurv kitsam.

Meeskonna käsuta oleks Tänak Ketomaast ilmselt mööda pääsenud. "Võime olla õnnelikud," sõnas mees pärast rallit pahural häälel oma kolmanda koha kohta. Mõru maiku ei aidanud eestlasel kurgust loputada ka legendaarne Myhnipää kiiruskatse. "Sellel kiirusel ei ole midagi lõbusat," tõdes Tänak ülitempoka katse lõpus.

Ka Kruuda möönis, et kindla peale sõitmises ei olnud midagi lõbusat: "Mul on natuke kahju, sest siin oleks olnud väga lahe täiega sõita. Võidelda on palju parem kui kohta hoida ja ma oleks parema meelega sõitnud nagu Sebastien ja Jari-Matti, endast kõike andes."

Kruuda vihjas ralli üldvõidu nimel võistelnud Volkswageni meestele Ogierile ja Latvalale. Kui pärast kahte ja poolt päeva tundus soomlase võit kindel, lõhkus põhjanaaber laupäeva õhtupoolikul ühe piduriketta, kaotas aega ning läks viimasele päevale vastu vaid 3,4sekundilises eduseisus.

Pingeline MM-seis

Ometi oleks vaid vanajumal ise võinud Latvalalt võidu võtta. Ralli lõpuks jäi mehi lahutama 3,6 sekundit. "Ma olin nii lähedal võidu käest andmisele, aga hakkasin vastu ja andsin lahingu, nagu Talvesõjas 1940. aastal," oli Latvala pärast võitu kurnatud, ent ekstaasis. Nõnda võitis üle nelja aasta Soome ralli taas soomlane. Enne Sebastien Loebi ja Ogieri esikohti oligi 2010. aastal triumfeerinud Latvala.

Kui soomlast võit MMi üldarvestust silmas pidades suurt ei aidanud, siis Eesti meeste seis paranes märgatavalt. Pärn on võitnud juba kolm karikaetappi viiest ning tema positsioon võitmaks järgmiseks aastaks 7etapilist hooaega WRC2 sarjas on ülikindel.

Poodiumikohad olid olulised ka Kruudale ja Tänakule. Kui neist teine tõusis pärast ebaõnnestunud hooajaalgust, millega ta sisuliselt kaotas lootuse võita MM-tiitel, viiendaks, siis Kruuda asub pärast viit rallit kolmandal positsioonil, üldliidrist Lorenzo Bartellist vaid seitsme punkti kaugusel, ning võib punkte koguda veel kahel rallil. MM-etapil näeb Kruudat taas kihutamas alles oktoobris Hispaanias, sest sõitude tõttu Soome ja Eesti meistrivõistlustel peab ralliäss vahele jätma nii Saksamaa, Austraalia kui ka Prantsusmaa rallid.

Soome ralli

1. Jari-Matti Latvala 2:57.23,2

2. Sebastien Ogier +3,6

3. Kris Meeke +50,6

4. Andreas Mikkelsen +1.52,5

5. Mikko Hirvonen +2.49,7

10. Karl Kruuda +14.44,7

WRC2

1. Kruuda 3:12.07,9

2. Ketomaa +2.08,7

3. Tänak +2.32,2

Dmack Trophy

1. Pärn 3:30.13,0

2. Gilbert +2.00,4

3. Lemes +5.31,5

MM-seis

1. Ogier 187

2. Latvala 143

3. Mikkelsen 95

4. Östberg 66

5. Hirvonen 62

6. Meeke 53

WRC2

1. Bartelli 81 (5 rallit)

2. Protassov 75 (6)

3. Kruuda 74 (5)

4. Ketomaa 72 (5)

5. Tänak 60 (5)