LAHINGVALMIDUS: Kaspar Taimsoo (vasakult), Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap on haaranud aerud ja valmis maksimaalseks pingutuseks.Foto: Laura Oks
Sõudmine
28. august 2014, 17:16

Kaspar Taimsoo enne neljapaadi rasket poolfinaali: tuleb täiega hagu anda!

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap heitleb täna õhtul kell 17.23 sõudmise MMil finaalikoha eest. "Mulle tundub, et füüsis on päris hea," tõdeb Taimsoo enne võistlust.

Meie meestele pakuvad poolfinaalis konkurentsi Saksamaa, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Kanada sõudjad. Laupäevasesse medalisõitu pääsevad kolm kiiremat.

Neljapaadi treeneri Matti Killingu sõnul ei saa ühtki vastast alahinnata. "Üks on alguses terav, teine lõpus. Silmad peavad lahti olema ja iga meetri peal peab vastase rünnakuks valmis olema," hoiatas kogenud treener.

"Inglased on see hooaeg väga tugevasti sõitnud, sakslased on [Londoni] olümpiavõitjad (kolm meest neljast – M. T.), venelased on maailma tippaja omanikud (võrreldes rekordaja sõitnud koosseisuga, on vahetunud kaks meest – M. T.). Saate ise aru, kerge ei saa olema!"

Maha ei saa kedagi kanda

Homse sõidu raskust toonitas ka meie paadi eessõudja Kaspar Taimsoo. "Ütleme niimoodi, et pannakse kohe paika ära, kas on asja finaali või ei ole. Eks siis homme on näha," sõnas ta.

Kuuikust selgelt nõrgimaiks võib pidada Prantsusmaad ja Kanadat, kes lunastasid poolfinaalpileti eile toimunud vahesõitudes. Pühapäevastes eelsõitudes näitasid nad eestlastest vastavalt kaheksa ja kümme sekundit kehvemat tulemust, lisaks jätab nende sõitu kindlasti oma jälje eilne mõõduvõtt.

"Eks neil ole vähe raskem, aga elu on selline," tõdeb

Killing. "Sellepärast ongi vaja alati võimalikult kõrge koht omas sõidus saada, siis on lootust, et oled pildil." Samas Taimsoo ei kippunud kedagi enneaegu maha kandma.

"Spordimehena võin öelda, et motivatsioon teeb imesid. Kes ikka väga tahab, see teinekord saab ka. Isegi kui ta ei ole soosik," sõnas 27aastane Viljandist pärit sõudja.

Vastased pole (võrreldes eelsõiduga) enam papist. See on selge. Aga nii Killing kui Taimsoo kinnitasid, et medalimõtetega Amsterdami sõitnud Eesti mehed on lahinguks valmis. Nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

"Kuidas siis muidu?" küsib Taimsoo. "Eile (üleeile – toim) tegime lõike ja oli okei. Mulle tundub, et füüsis on päris hea." Pühapäevane eelsõit on kätest-jalgadest kadunud. "See oli nii kaua aega tagasi. Tegelikult ei olnud nii hea sõit tehniliselt, et oleks saanud end tühjaks sõita," tunnistab ta.

"Mingisuguseid äpardusi ei ole," kinnitab Killing, et eelsõidu ja poolfinaali vahepeal tehti kõik vajalik. "Tavapärane ettevalmistus, eile oli veel viimane tõsine trenn, et hoida võistlusrütmi."

Tuleb täie rauaga oma sõitu teha

Tõsi, üks päev jätsid eestlased paduvihma tõttu hommikuse treeningu ära, aga Killingu sõnul pole sest midagi hullu. "Pigem tuleb vaadata, et siin külma ja vihma käes ei saa mingit külmetushaigust."

"Homme (täna – toim) ei ole midagi tagasi hoida!" rõhutab Taimsoo taktikast rääkides. "Tuleb teha tehniliselt oma sõitu – see on kõige tähtsam - ja täiega hagu anda. Muud valikut pole. Ei saa väga keskenduda, mis ümberringi toimub. Loodan, et homme poisid kõik tõmbavad usinalt peale, ringi ei vahi ja mõtlevad ainult oma tööle. See on ülimalt tähtis."

Eelsõidus nähtuga rahule jäänud treener saadab mehed veele konkreetsete sõnadega: "Võimalikult kõrge koht sõidust võtta! Kõige tähtsam, et ebavõrdset tuult ei oleks, siis on kõik kontrolli all," usub Killing.

Kahepaadid langesid kõrgest mängust

Selgelt madalamate ootustega MMile sõitnud paarisaerulised kahepaadid (Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson; Kaisa Pajusalu ning Mariliis Reinkort) eilsetes vahesõitudes üle oma varju ei hüpanud ning poolfinaali ei pääsenud.

Endrekson-Jämsä lõpetasid oma lohutussõidu Suurbritannia ja Serbia järel kolmandana. Poolfinaali viiv teine koht jäi pisut vähem kui nelja sekundi kaugusele.

Esimest ühist tiitlivõistlust tegevad naissõudjad jäid oma vahesõidus selgelt viimaseks. Mõlemad paatkonnad jätkavad võistlust kohtadele 13 ja allpool.