Märt Sults loobus pürgimisest EOK presidendiks.Foto: Alar Truu
Olümpia
11. märts 2016, 15:34

JÄRGI JÄI NEID KUUS: selgus esimene võitlusest loobunud EOK presidendikandidaat (14)

Eesti Olümpiakomitee presidendiks kandideerijaid on alles kuus, sest Riigikogu liige Märt Sults (Keskerakond) teatas, et loobub ametisse pürgimisest.

Sultsi taandumine tähendab, et praeguse seisuga on alles kuus kandidaati: Erki Nool, Jüri Ratas, Urmas Sõõrumaa, Jüri Tamm, Tõnu Tõniste ja Hannes Võrno.

Tõsi, välistatud pole uute nimede lisandumine, sest ainsaks ametlikuks kandidaadiks saamise kriteeriumiks on 15 EOK liikme toetusallkiri, mis tuleb EOK sekretariaati edastada 18. märtsiks. Esialgu on kõik EOK presidendiks pürgijad kandidaadi kandidaadi staatuses.

Sults andis oma taandumise avalduses teada, et tema juhitud Eesti Taekwondo Föderatsioon toetab EOK presidendi valimistel Tõnu Tõnistet. Õhtuleht avaldab Sultsi pöördumise täies mahus:

"Käesolevaga annan teada, et mina, Märt Sults, olen otsustanud lõpetada kandideerimise Eesti Olümpiakomitee presidendi kohale.

Minu eesmärk EOK presidendiks kandideerimisel oli juhtida tähelepanu Eesti spordi juhtimise kriitilistele puudujääkidele, eriti mis puudutab rahastamissüsteemi ebaselgust ja lobby-põhisust ning Eesti noorte liikumisharjumise puudumist. Kuigi just need puudutavad Eesti rahva püsimajäämist ja spordi jätkusuutlikkust kõige valusamalt, ei ole nende probleemide lahendamisega tegeletud. Olen rahul, et tagasin debatis osalemisega tõsistele probleemidele kõlapinna.

Tunnen, et olen tänaseks oma missiooni täitnud – toonud valguse kätte kriitilised kitsaskohad ning panustanud debatti uute ideedega, mis hakkavad loodetavasti idanema ning elama Eesti spordijuhtide mõtteis ja plaanides. Samuti on hea meel, et avalikkus on hakanud eristama kahte samanimelist spordiala - Taekwondo Föderatsioon kui olümpiaala esindaja ja Taekwondo Liit kui enesekaitselise ala esindaja.

Olen erinevates debattides ja kohtumistel tundma õppinud teisi kandidaate ja nende põhimõtteid. Nende seast eristub mees, kellel on konkreetne plaan, vajalikud kogemused ja sobivad isikuomadused Eesti spordi juhtimiseks. See mees on Tõnu Tõniste. Eesti Taekwondo Föderatsioon asub Tõnu Tõniste kandidatuuri ametlikuks toetajaks. Kutsun üles ka teisi minu toetajaid valima Tõnistet.

Mina jään spordiga seotuks, jätkan oma missiooni Eesti rahva kestmise ja spordi arengu eest seismisel Riigikogus ja Eesti Taekwondo Föderatsioonis."

Sultsi toetuse pälvinud Tõnu Tõniste esines veidi hiljem tänuavaldusega: "Soovin tänada Märt Sultsi selle usalduse eest. See on suur au ja tunnustus, kui konkurent ja teda kandidaadiks esitanud Eesti Taekwondo Föderatsioon liituvad minu toetajatega.

Arvukatel debattidel, kus oleme kohtunud, on mulle avaldanud muljet Sultsi pühendumus ning tema südamevalu Eesti spordi ja meie noorte tervise ja tuleviku üle. Need mured on meil ühised.

Järgmine EOK president saab ja peabki nende probleemide lahendamisega tegelema. Kui EOK liikmed mind oma presidendiks valivad, on noortespordi ja liikumisharrastuse edendamine ning spordisüsteemi rahastamise korrastamine minu plaanides igal juhul prioriteetsel kohal."