Hispaania koondisest sai 2012 EMil esimene kolm suurturniiri järjest võitnud rahvusmeeskond.Foto: Oleksandr Prykhodko / Alamy
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:14

EM 2012 | Hispaania saavutas kaks enneolematut triumfi korraga

Jalgpalli üks paljusid võlusid peitub "mis oleks juhtunud, kui..." spekulatsioonides ning 2012 EMiga seoses on selline ette käia Eestil, sest ikkagi: mis oleks juhtunud, kui me poleks play-off'i avamängus kodus Iirimaa vastu läbi põlenud ja 0:4 sugeda saanud?

Eks võinuks juhtuda päris palju, aga EMi lõpptulemust me ilmselt muutnud ei oleks - Hispaania saanuks endiselt esimeseks koondiseks, kes 1) võitnud järjest kolm suurturniiri, 2) kaitsnud edukalt EM-tiitlit. Aga otsast alustades, siis...

Kui Eesti poleks teeninud mängus Iirimaaga kahte punast kaarti, olnuks võimalus ise EMil mängida kahtlemata suurem.

A-alagrupi viimase vooru eel oli tabeliseis: Venemaa 4, Tšehhi 3, Poola 2, Kreeka 1, aga kuna Tšehhi võitis 1:0 Poolat ja Kreeka 1:0 Venemaad, läksid edasi just Tšehhi ja Kreeka.

B-alagrupp oli juba enne turniiri surmavaks ristitud, sest koos olid Saksamaa, Holland, Taani ja Portugal. Sellest supist ujusid välja Saksamaa (täiseduga) ja Portugal (kahe napi võiduga), 2010 MM-hõbe Holland jäi viimaseks.

C-alagrupis tegid Hispaania ja Itaalia sissejuhatuseks 1:1 viigi ning Horvaatia oli 3:1 üle Iirimaast. Teises voorus alistas Hispaania 4:0 Iirimaa, aga Horvaatia ja Itaalia tegid 1:1 viigi, mis tähendas viimase vooru eel, et kui Hispaania ja Horvaatia mänginuks 2:2 või kõrgemaskoorilise viigi, olnuks Itaalia igal juhul audis. Deja vu 2004. aastast ei kordunud, sest Hispaania võitis 1:0.

D-alagrupi võitis vahetult enne EMi peatreenerit vahetanud (Fabio Capello taandus, ohjad haaras Roy Hodgson) Inglismaa, kellele järgnesid Prantsusmaa, Ukraina ja Rootsi. Teist EMi järjest jäid mõlemad korraldajad toppama alagruppi.

Cristiano Ronaldo väravast alistas Portugal veerandfinaalis 1:0 Tšehhi. Foto: FRANCESCA CECIARINI 2011

Esimeses veerandfinaalis alistas Portugal tänu Cristiano Ronaldo 79. minuti väravale 1:0 Tšehhi, teises oli Saksamaa 4:2 üle Kreekast ja kolmandas Hispaania 2:0 Prantsusmaast. Inglismaa ja Itaalia mängisid 0:0 ning penaltitest juhtus see, mis ikka - inglased kaotasid 2:4.

Poolfinaalis esitas Portugal valitseva maailma ja Euroopa meistri vastu kangelasliku partii, aga väravad jäid mõlemal löömata. Penaltiseeria võitis Hispaania 4:2, kusjuures Ronaldo polnud kummalisel kombel esimese nelja lööja seas.

Ukraina pealtvaatajatelt rassistlike hõikeid kuulnud Mario Balotelli vastas neile hiilgavalt - poolfinaalis lõi ta Saksamaale kaks väravat. Foto: XINHUA

Teisest poolfinaalist edenes vastu ootusi Itaalia, kes võitis ürgjõu toel Saksamaa kaitse 20. ja 36. minutil maha murdnud Mario Balotelli väravatest 2:1. See matš räsis aga Itaaliat tohutut ja finaalis saadi Hispaanialt 0:4 lüüa ning ajalooline triumf oligi sündinud ja tiki-taka kroonitud.

Kui jalgpall läheb aja möödudes paremaks, siis EMi ametlikud laulud paraku nadimaks, tõestas Oceana "Endless Summer":