Islandi jalgpallikoondis tegi avamängus Portugaliga 1:1 viigi.Foto: ROBERT PRATTA
Jalgpalli EMi päevik
16. juuni 2016, 10:06

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 4: Islandi šansid, Inglismaa hädad, üllatajad ja põrujad, Kiraly dressikad ja kiitus kohtunikele (3)

Prantsusmaal viibiv ja EMi kajastav Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin neljas ports küsimusi ja vastuseid.

Mis arvad, kui suured on Islandi võimalused alagrupist edasi pääseda? (Ken-Martti Reinart) Pigem väikesed. Nad vajavad veel vähemalt kahte sama suurt õnnestumist nagu eile. Mängupildi järgi oli Portugal ju üle ja tõenäosusteooria ütleb, et kui üks kord võib sel juhul vedada, siis kolm korda ilmselt mitte.

Mida arvavad nö tavalised Venemaa fännid sellest trianglist, mida organiseeritud ultrad korraldavad? (Jaanus Sootla) Ma ei ole tavalisi Venemaa fänne kohanud, kui välja jätta need, kes 10. juunil minuga samal Riia – Pariis lennul olid. Nemad ei olnud üldse agressiivsed. Esmalt magasid. Siis koukisid moonakotist välja keedetud munad ja tuubitäie majoneesi ning asusid einestama.

Kus on väiksed tuvid? Palju normaalne söök maksab? Kas prostitutsioon on Prantsusmaal legaalne? (Dannar Leitmaa) Seni olen näinud ainult suuri tuvisid. Väikesed on ilmselt kuskil mujal, et kasvada suureks ja siis minu silma alla jõuda. Töörütmis elamine tähendab, et toitun eelkõige pressikohvikus pakutavast (salatid ja võileivad, hinnad vastavalt 3,5 ja 5,5 eurot). Paar korda olen tänavalt viieka eest kebabi ostnud, restorani jõudnud pole. Prostitutsiooni kohta ei oska vastata, aga isegi kui on illegaalne, siis ilmselt on karistused väiksemad, kui Eestis mõne kanepitaime kasvatamise eest.

Miks Inglismaa nii halb on? (Markko Kivi) Sest nad jätsid Jamie Vardy pingile ja mängitasid Raheem Sterlingut. Ja pane tähele: nad topivad millalgi platsile ka Daniel Sturridge’i, kuigi nii Vardy, Harry Kane, Wayne Rooney kui ka Marcus Rashford on tollest ilmselgelt paremas vormis.

Kas Bordeaux – Marseille rongisõit võtab tõesti nii kaua (6h) aega? Olen kuulnud, et Prantsusmaal sõidavad rongid 300 km/h? (Madis Karu) On kiireid ja on aeglasemaid ronge. Bordeaux – Marseille vahel neid kiireid vist ei liigugi, kui sõiduplaani järgi otsustada. Mulle räägiti, et Pariisist pääseb igale poole kiiresti, aga idast läände liikumine on alati keeruline.

Ilmselgelt on EM juba huvitavalt alanud. Kes võiks olla seekordne üllataja nagu 2004 oli Kreeka? (Ahto Liivamäe) Algus on huvitav tõesti – esimesest 12 mängust lõppesid emma-kumma meeskonna enam kui üheväravalise võiduga vaid kolm (Saksamaa – Ukraina, Itaalia – Belgia, Ungari – Austria kõik 2:0).

Mis puudutab üllatajat, siis sätestan esmalt kriteeriumi, et üllataja on riik, kes ei kuulunud EMi eel kihlveokontoris top8 soosikute sekka. Teiseks märgin, et ei usu, et mõni üllataja suudab turniiri võita, aga poolfinaali jõuda küll. Selles valguses tooksin välja Horvaatia ja Rumeenia.

Keda pead eile lõppenud I vooru põhjal suurimateks tiitlisoosikuteks ja miks? (Andreas Sepp) Tiitlisoosikuid oli turniiri eel kolm – Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania – ning kedagi pole põhjust maha kanda, vaid kõik nad alustasidki võiduga. Küll aga lisandus tiitlisoosikute ringi Itaalia, sest 2:0 võit Belgia üle näitas ilmekalt, kuivõrd võimas relv on Torino Juventuses aastaid kokku mänginud tagumine nelik (Gianluigi Buffon – Andrea Barzagli – Leonardo Bonucci – Giorgio Chiellini).

Kas üldse ja mis mäng võib ülejäänud turniiril skoori poolest tulla kõige ühepoolsem (mõtlen 4:0 või 4:1, mitte 2:0 või 3:1 skoore)? (Karl-Jürgen Kivi) Võib vabalt juhtuda, et säärane mäng jääb nägemata, sest avavoorus ei löönud mitte ükski meeskond üle kahe värava, mis tõestab, et kaitsega ühelgi meeskonnal suurt häda ei ole. Aga kõige tõenäolisemalt saab suureskoorilise kaotuse Põhja-Iirimaa.

Kas sa nõustud, et kohtunikud on üldiselt vaatamata väiksematele eksimustele ja paarile nõrgemale partiile teinud silmapaistvalt hea turniiri. Mis sinu arust selle juures kõige olulisem põhjus on? (Tarmo Treimann) Kuidas on sinu arvates kohtunikud oma tööga hakkama saanud? (Krister Tammerand)

Jah, nõustun, kohtunike esitus on olnud hea. Mitte silmapaistvalt hea, aga hea. Kui võrdleme 2014 MMiga, mis algas mitme kohtunike fopaaga, siis on peamiseks põhjuseks vilemeeste keskmisest kõrgem kvaliteet – Euroopa kohtunikud on vaieldamatult maailma parimad, sest vilistavad kõige rohkem tipptempoga mänge. See on põhjus number üks.

Põhjus number kaks on kastikohtunike kasutamine. Esimeses voorus aitasid nad peakohtunikke mitmel puhul ning lisaks omavad nad ennetavat mõju. UEFA-l on ka raha kohtunike ettevalmistuse põhjalikkusesse investeerimiseks ning head partiid näitavad, et see on olnud õige samm.

2018 MMi silmas pidades on õppetunnid lihtsad: kastikohtunikud ka MMile ning vähem demokraatiat – finaalturniiri peab teenindama suurem hulk Euroopa ja Lõuna-Ameerika ning väiksem arv Aasia ja Aafrika kohtunikke.

Kas Kristiina Ronaldo nuttis ennast eile magama? (Risto Pakkonen) Helista talle ja küsi järele!

Kas Roy Hodgson suudab Inglismaa järgmiseks mänguks mõista, et tal on koondises ka härrasmees nimega Jamie Vardy, keda võib julgelt mängitada? Milliseid aineid tarbinuna leidis Hodgson, et Inglismaa koondise nurgalööke peaks andma Harry Kane? (Mart Parind)

Inglismaa vajab mängust Walesiga võitu, sest viik jätaks nad viimase matši eel väga haavatavaks. Järelikult on vaja rünnata, mille tarbeks on parim variant duo Kane – Vardy (ja nende esimene vahetusmees oleks Rashford). Eks näis, kas Hodgson arvab sama… Nurgalööke toimetava Kane’i kohta pakun igahommikust peekon-munad-oad tomatikastmes režiimi.

Kes favoriitidest jättis avavoorus parima mulje? Boatengi gravitatsiooni eiramine või Payet’ litter – kumb oli individuaalselt parem sooritus? (Janek Uiboaed) Nagu eespool mainisin, oli EMil enne turniiri kolm favoriiti – Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania. Neist jättis parima mulje Hispaania. Saksamaa ei jäänud palju maha, aga just sääraste järjekindlusega saavutatud 1:0 võitudega tuli Hispaania 2010 maailmameistriks. Tõsi, Itaalia esitus oli nimetatud kolmikust parem, aga polnud (erinevalt järgmisest mängust) tehtud tiitlisoosikuna.

Payet litter meeldis Boatengist rohkem (nägin mõlemat vahetult), aga see jäi alla Modrici väravale. ETV värava-edetabelis Dimitri Payet tabamuse horvaadi omast ettepoole asetanud mõelgu end nüüd tagasi jalgpalliplatsile ja rehkendagu, kumb tabamus oli tehniliselt keerulisem?

Ei mingit kahtlust – vastase surve all olles langevat palli otse õhust ideaalselt tabada on oluliselt suuremat õnnestumist vajav manööver, kui Payet sooritus. Kas prantslase värav oli slovaki Marek Hamšiku eile Venemaale löödust üle või mitte, on maitse küsimus. Aga Modrici värav on seni turniiri raudselt parim!

Kellele isiklikult pöialt hoiad ja miks? (Sten Trahv) Sellele vastasin päris pikalt ka vol 3-s, kus selgitasin, et lemmik selgub turniiri käigus sõltuvalt esitustest. Avavoorus jäi sümpaatselt silma Ungari.

Kes suudab üllatada sel EMil? Nii halvas kui ka heas mõttes. (Heiti Heli) Headest üllatajatest olen siin rubriigis nii täna kui ka varem kirjutanud, seega võtame vahelduseks ette lati alt läbi jooksjad. Belgia ei õigustanud haipi, aga neil on vigade paranduseks aega. 2014 MMil 1/8-finaali jõudnud Šveits oli ootamatult kehv, samuti Austria. Inglismaa oli lihtsalt loll.

Mitmel mängule olete EMil käinud ja mitmele veel lähete? (Otto Prints) Siiani olen vaadanud matše Prantsusmaa – Rumeenia, Albaania – Šveits, Saksamaa – Ukraina, Iirimaa – Rootsi, Austria – Ungari, Prantsusmaa – Albaania. Järgmistel päevadel on kavas Ukraina – Põhja-Iirimaa, Horvaatia - Tšehhi, Rumeenia – Albaania ja Inglismaa – Slovakkia. 21. ja 22. juuni osas plaanid veel selguvad, ilmselt Pariisi mängud.

Kui ühe tiimi väravavahtidel peab olema samasugune vorm ja Ungari väravavaht Gabor Kiraly kannab dressipükse, siis kas ka teised Ungari väravavahid peavad neid kandma, kui mängu saavad? (Carl Kaiser Kiidjärv) Väga hea küsimus! Vaatasin EMi ajakirjanike infosüsteemist, millised näevad Ungari väravavahid välja ametlikel fotodel. Ning kui varumehed on rohelise särgi ja roheliste pükstega, siis Kiraly rohelise särgi ja oma hallide pükstega. Järeldan, et talle on lubatud erand. Mõistlik otsus, kiitus selle langetajatele!

Kui mängija peab kaartide tõttu mängu vahele jätma, siis kas ta peab ilmtingimata võistkonnaga kaasas olema? (teadja) Ei pea. Aga mis ta üksinda seal meeskonna baasis ikka passib? Lisaks kui on soovi pidada lühike treeningmäng 11 vs 11, siis kulub iga mees ära (kui keegi vigastusega väljas, siis kaasatakse enamasti kolmas väravavaht või mõni noorem abitreener).

Mida arvatakse ajakirjanike seas Joachim Löwi munandinuusutamisskandaalist? (Jogi Löw) 1. Ei ole kuulnud kedagi rääkivat, aga eilsel Saksamaa pressikonverentsil korraks teemaks tuli. 2. See ei ole skandaal.

Seekord rohkemaks aega polnud, homme või ülehomme jätkame!

Kui Sul on tahtmist midagi EMi või selle telgitaguste kohta pärida või oma arvamust Õhtulehe lugejatega jagada, siis anna tuld! Pane küsimus või mõtted kirja selle artikli kommentaaridesse või Õhtuleht Sport FB-lehele või kirjuta Otile Twitteris või Jalgpallipunkris või saada küsimus postituviga (aadress: Prantsusmaa, nõudmiseni). Olgu lisatud, et kiuslikud ja rõvedad küsimused pälvivad tähelepanu täpselt nii palju, kui on vaja kustuta-klahvi vajutamiseks.