Ott Järvela hinnangul on Hugo Lloris (pildil) parem väravavaht kui täna õhtul tema vastaspoolel postide vahele astuv Rui Patricio ning ta ei usu, et finaali saatuse otsustab väravavahtide eksimus. Kas Ott sõnab ära?!Foto: AFP / Scanpix
Jalgpalli EMi päevik
10. juuli 2016, 12:32

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 10: kes võidab finaali, kuidas muuta turniirisüsteemi, kes on EMi parim mängija?

Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin kümnes ports küsimusi ja vastuseid.

Kes esimesena käega palli puudutab? (Priit Peipman) Kohtunik, kes palli platsile toob.

Kas selline turniirisüsteem tuleks ka kõne alla, kui 24 meeskonna hulgas oleks 12 edasipääsejat (igast grupist õiglaselt kaks) aga näiteks neli paremat esikohta saaks koheselt veerandfinaali ning teise koha omanikud ja kaks halvemat esikohta mängiks veerandfinaali koha eest? Nii oleks küll neli mängu vähem ja neli parimat saaksid vähemalt nädala puhata. Samas ilmselt puuduks üllatusmeeskondade esiletõus. (Kaur Sau)

Ma arvan, et see ei oleks parem praegusest süsteemist, sest kätkeb endas samasugust muret, et sama koht alagrupis ei pruugi tagada samasugust preemiat. Ning jalgpalli suurturniiridel pole kunagi rakendatud meetodit, kus mõned võistkonnad oleks ühest vahepealsest ringist vabastatud. Põhjusega. See oleks niivõrd suur eelis, et muudaks tolles lisaringis osalejate jaoks esikoha püüdmise pea lootusetuks.

Süsteem pole ideaalne, aga midagi paremat on välja nuputada keeruline. Küll aga oli naljakas lugeda BBC legendaarse kommentaatori John Motsoni kurtmist, kes süüdistas UEFAt selles, et Inglismaa, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Prantsusmaa kõik ühele tabelipoolele sattusid.

Jutt oli stiilis, et „süsteemi tuleks muuta nii, et seda ei juhtuks“. Inglaste soovil FIFAt-UEFAt kõigis jalgpallimaailma hädades süüdistada ei ole piire. Muidugi oli UEFA süüdi, et Hispaania ja Inglismaa ei suutnud oma alagruppi võita. Tabelipooled olid võrdsed – mõlemas kolm esi- ja kolm teise koha meeskonda, lisaks kaks kolmanda koha omanikku. Ülejäänu sõltus juba sportlikest tulemustest.

Kes on sinu arust parem – Rui Patricio või Hugo Lloris? (Silver Olen) Lloris. Mitte, et Patricio oleks halb või nõrk, aga neist kahest on Lloris parem väravavaht. Ma ei usu, et tänase finaali otsustab väravavahtide eksimus (ilmselt sõnasin nüüd ära).

Kas mäng kestab 90 minutit? (Marten Tiits) Arvan, et lisaaja võimalus on päris suur (ca 40%), sest ootan kinnist mängu. Kui lisaaeg tuleb, siis peaks see olema eelis Portugalile, kel on finaali eel olnud üks puhkepäev rohkem.

Kas Griezmann väärib EM-i parima mängija tiitlit? (Jaagup Esko) Keeruline oleks põhjendada selle kellelegi teisele andmist. Minu teada tehakse vastav otsus ära enne finaali ja ma toetan sellist meetodit, sest nii väldime otsustava mängu võimendamist ja hindame terve kuuajalise võistluse ajal kordasaadetut. Griezmann oli alguses lihtsalt hea ja viimased paar nädalat lihtsalt särav.

Kui palju on Eestist inimesi staadionil finaali vaatamas ja mis on piletite ametlik-mitteametlik hind? (Sulev Reinpuu) Stade de France mahutab 81 000 pealtvaatajat kopikatega. Mingi hulk tavapileteid paisati reedel müüki, hinnad algasid vist paarisajast eurost. VIP-pileteid saab ilmselt praegugi, nende hinnad algavad 3900 eurost. Mitteametliku hinna kohta olen targem õhtul, kui staadioni juures olukord üle vaadatud.

Kui mitu päeva saab kahe hooaja vahel puhata mängija, kes mängib nii Meistrite Liiga kui EM-finaalis? (Tarmo Tankman) Homme-ülehomme on vastuvõtud ja tähistamised (võitjal suuremad, kaotajal pisemad) ja kolmapäevast saab puhkama hakata. Tark klubi laseb mängijal vähemalt neli nädalat puhata ning maksab vajadusel lõivu hooaja alguse arvelt, sest kui mees on mänginud kahes finaalis, peab ta olema väga kõrge kvaliteediga mängija ning tema värskus uue hooaja kulminatsioonis on võtmetähtsusega.

Otseselt puudutab see täna Pepet, Cristiano Ronaldot ja Antoine Griezmanni. Hispaania liiga alustab 21. augustil ehk neli nädalat puhkust ei tohiks olla probleem.

Millise kõige kaugemale jõudnud riigi algkoosseisus suudaks võrdväärselt teistega mängida mõni Eesti jalgpallur? (Rene Kundla) Kui Walesi peatreeneril Chris Colemanil oleks poolfinaaliks mängukeelu saanud Ben Daviesi asemel olnud võimalus platsile saata Ragnar Klavan, oleks ta olnud päris õnnelik, julgen arvata.

Klavan on hetkel ainuke Eesti jalgpallur, kelle võimed lubavad mängida väga kõrgel tasemel. Samas oleme EMil näinud edukalt oma rollis tegutsemas näiteks ka Inglismaa esiliiga jalgpallureid, mis viitab, et teatud sobivad omadused võivad konkreetse meeskonna mänguplaani juures olla olulisemad, kui iganädalaselt klubijalgpallis kogetav tase.

Kes mängijatest on sel EM-il oma väärtust enim tõstnud? Pigem pean silmas just selliseid mängijaid, kellest EMi eel just väga palju ei teatud või temalt (veel) ei oodatud nii head tegutsemist. (Robert Oppar) Kes on pärast EMi kõige populaarsemad mängijad turul? (Eero Maling)

Mul on tunne, et tippklubid on lahti jaganud, et suurturniiridel näidatu põhjal mängijate eest suure raha väljakäimine ei ole kõige targem teguviis. 2002 MMi järel osteti terve Senegali koondis tippklubidesse, aga MMil näidatud taset õigustasid vähesed. 2014 MMil veerandfinaali jõudnud Kostariikat aga rüüstama ei asutud, sest tosina aastaga on targemaks saadud.

Mängijate ostmisel tehakse suuri investeeringuid ikkagi pikema aja põhjal ja jälgitakse jalgpalluri arengukõverat ja esitusi klubirindel. Koondisejalgpall on küll emotsionaalne ja väga tähtis, aga iseloomult palju juhuslikum, sest mängude hulk on pisike. Lisaks sõltub väga palju treenerist. Ega see, et Marc Wilmots ilmutas totaalset saamatust, ei muuda Belgia mängijaid ju kehvaks.

Kas Õhtuleht saaks aidata infoga, kas finaali näeb Vabaduse Väljakult suurelt ekraanilt ka või mitte? (Kalju Põldre) Tallinna linna kodulehekülg ei kosta selle kohta kippu ega kõppu. Julgen kahelda, et oleks teavitamata jäetud, kui oleks plaan näidata.