Portugali võiduparaad Lissaboni tänavatel.Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA
Jalgpalli EMi päevik
12. juuli 2016, 14:32

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 11: sümboolne koosseis, järgmine Euroopa meister ja kas Portugal vääris võitu? (9)

Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootas terve jalgpalli EMi vältel küsimusi, et neile vastates arutada jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin üheteistkümne ports küsimusi ja vastuseid, mis tõmbab EMile joone alla.

Aga kuna rubriik osutus menukaks, siis jätkame sellega edaspidi iga nädala alguses. Teemaks jalgpall, vastajaks Järvela, küsijateks Teie.

Kas Portugal vääris võitu? (Jaagup Esko) Jah, vääris. Ega võitja kohta saa kunagi öelda, et nad ei väärinud, sest tabloo ei valeta. Portugal oli EMi kõige targem meeskond, kes leidis turniiri otsustavas faasis kõige optimaalsemad lahendused ja seeläbi tõusiski tšempioniks.

Kas nõustud, et see värav, mille Portugal sai, jääb kohtuniku õlale, sest tegi vale otsuse ja andis Koscielnyile kollase käega mängu eest, mis polnud loomulikult tema käsi? (Rajar Kurro) Ei nõustu. Portugali värav ei jää kohtunik Mark Clattenburgi hingele. Käega mängu fikseeris ta ekslikult Portugali kasuks, mitte kahjuks, minut varem ja kui latti tabanud Raphael Guerreiro karistuslöök läinuks väravasse, saaks Clattenburgil süüdistada küll.

Nüüd olen näinud kaudseid süüdistusi, et kuna Laurent Koscielny sai tolles valesti fikseeritud käega mängu olukorras ka kollase kaardi, siis ei julenud ta Ederile teise hoiatuse kartuses viga teha. See jutt minu meelest ei päde. Tolles olukorras polnud Koscielny’l lihtsalt jõudu Ederiga tegeleda, sest Portugali ründaja oli temast palju värskem.

Laurent Koscielny ja Mark Clattenburg. Foto: FRANCISCO LEONG

Kas UEFA seekord turniiri parimat mängijat ei kuulutanudki välja? Ei näe nagu kuskil vastavasisulist uudist ja ka Wikipedia teab ainult parimat väravalööjat ja parimat noormängijat. (Olavi Kullus) Selleks nimetati Antoine Griezmann. Ma ei ole valikuga nõus. Temast paremad olid nii Pepe, Toni Kroos, Cristiano Ronaldo kui ka Gareth Bale.

Algne vastus (enne, kui ilmnes, et esmaspäeva õhtul ikkagi turniiri parim välja kuulutati): Jah, parima mängija auhinda välja ei antud. Turniiri vältel peetud mängijate baromeetri nimelise arvestuse võitis Dimitri Payet, aga seda ei saa ega tohi võrdsustada turniiri parima mängija auhinnaga.

Välja anti kuldne, hõbedane ja pronksine jalgpallisaabas kolmele resultatiivsemale (vastavalt Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo ja Olivier Giroud, kusjuures Ronaldo kinkis oma auhinna Nani’le), parima noormängija auhind (Renato Sanches) ja nimetati sümboolne koosseis.

Portugali poolkaitsja Renato Sanches tunnistati EM-finaalturniiri parimaks noormängijaks. Foto: Michael Dalder

Räägi Ott, kas oleks normull olnud, kui ka kolmas koht oleks välja mängitud? Seda ei tehta muidu ammu juba, aga siiski. (Kaido Veeber) EMil mängiti pronksimatš viimati 1980. aastal ja on väga lihtne põhjus, miks seda hiljem pole tehtud – see ei huvita mitte kedagi, eriti mitte selles osalevaid mängijaid.

Oleks minu teha, kaotaksin ära ka MMi (ja maailmajagude karikaturniiri) pronksimatši, sest midagi sisulist seal ei otsustata. Panuseid pole. Tegu sõprusmänguga. 2010 MMil elasin kaasa Uruguaile, aga nende osalusel peetud pronksimängu ajal olin sõbra pulmas. Ei tundnud üldse, et millestki oluliselt ilma oleksin jäänud, sest too mäng ei muutnud kriimugi võrra Uruguai tolle turniiri lugu.

Kas ilma Ronaldota Portugal on tugevam või nõrgem? (Rainer Lomp) Ikka tugevam. Maailma parima jalgpalluri võrra tugevam. Aga Portugal näitas, et nad on tugevad ka ilma Ronaldota.

Kes oli turniiri parim väravavaht, kaitsja, keskpoolik ja ründaja? (Erki Varandi) Andsin lisaks neile neljale veel mõned auhinnad välja, vaata videot!

Kas Cristiano Ronaldo hakkab tulevikus ka treeneriametit pidama ning kui edukaks võib ta treenerikarjäär kujuneda? (Marvin Maran) Väga keeruline ennustada, kas temas on treeneri ainest ja kas ta selleks motivatsiooni leiab. See, et ta finaalis väljaku kõrval nii aktiivne oli, ei tähenda kohe, et ta tahaks treenerina töötada. Tol hetkel polnud Ronaldol lihtsalt muud võimalust meeskonda aidata ja juhtunu oli loogiline. Aga kas ta suudaks/tahaks/oskaks koostada treeningplaanid, tegeleda igapäevaselt ettevalmistava tööga ning olla osav taktik ja motiveerija?

Kelle poolt olid? (Silver Olen) Jalgpalli, ikka jalgpalli poolt. Ning jalgpall selle EMi ka võitis, sest nagu kirjutasin Õhtulehe EM-ajakirjas "Euroopa tuleviku mõistes pole vahet, kes 10. juulil meistriks kroonitakse. Oluline on, et keegi kroonitakse. Et poleks mingit jama." See eesmärk sai täidetud – jama polnud, jalgpall võidutses.

Kas EMi võiduga pani Ronaldo punkti arutelule, kumb kahest vägevast on selle generatsiooni parim? (Timothy Tamm) Nagu Õhtulehe jalgpallisaates "Kolmas Poolaeg" ka ütlesin (turniiri jooksul mitu korda), siis koondiserindel on Lionel Messil nüüd sisuliselt võimatu Ronaldoga samale pulgale tõusta, sest isegi MM-tiitel Argentiinaga pole võrreldav saavutus Portugaliga võidetud EM-tiitliga. Teisega on ikka palju keerulisem midagi saavutada kui esimesega. Ning Ronaldo oli EMil Portugali võtmemängija, kel oli nii Horvaatia, Poola kui ka Walesi üle saavutatud võitudes kandev roll.

Kas Ronaldo võib ka mingi karistuse saada peatreeneri mängimise eest? (Martin-Richard Uusmäe) Ei, sest ei neljas kohtunik Viktor Kassai ega peakohtunik Mark Clattenburg pidanud tarvilikuks talle punast kaarti näidata. See oleks olnud ka täiesti debiilne ja tarbetu otsus. Mõlemad mehed on Euroopa kohtunike eliiti kuuluvad mehed ja endale midagi säärast ei luba.

Cristiano Ronaldo tegeles EM-finaalis ka treeneritööga. Foto: FRANCISCO LEONG

Mis arvate Portugali mängustiilist ja taktikast? (Karl-Sander Kirsipuu) Ma osalesin EMi eel ainult ühes ennustusvõistluses – selles, mida klassivendadega juba väga pikki aastaid korraldame. Võitjaks ennustasin Portugali (esikohast jäin ilma, sest üks semu tegi sama ja oli muudes asjades veidi täpsem), sest hindasin juba turniiri eel väga kõrgelt Fernando Santost – Kreekaga kahel suurturniiril järjest alagrupist edasi minna on vägev saavutus. Ning EM kinnitas taas tema treeneri-meisterlikkust.

Lätlane Janis Mežeckis oli finaalis UEFA delegaat. Kas keegi Eesti esindajatest oli ka EMil (korraldusmeeskonnas vms) tipus tegev? (Rene Kundla) Seekord ei olnud, aga 2012 EMil töötas delegaadina Eesti Jalgpalli Liidu asepresident Ainar Leppänen. EMil olid delegaadid ametis staadionite põhiselt – igal staadionil oma vana – ning Mežeckis oli seega delegaadiks kõigil Stade de France’il peetud mängudel.

Milline näeks Sinu hinnangul välja selle turniiri sümboolne alg11? (Mart Parind) Kui võtta aluseks UEFA tehnilise komisjoni välja pakutud versiooni, millest sai ka turniiri ametlik sümboolne koosseis, siis vaidlen vastu kahele mehele: Joe Alleni asemel paneksin Blaise Matuidi ja Dimitri Payet asemele Gareth Bale’i.

Kui Sa peaksid täna ennustama Euro 2020 võitjat, siis kelle peale oleks kõige julgem oma raha panna? (Mart Parind) Mitte ühegi koondise võidušanss pole hetkel suurem kui 15%, aga ilmselt oleks kõige targem panna raha Saksamaa või Hispaania peale.

Kas nõustud ETV finaalistuudios olnutega, et turniiride play-off’ides võiks pärast viigilist 90 minutit kohe järgneda penaltiseeria? (Mart Parind) Ma vaatasin terve turniiri jooksul ETV-st ühte mängu (sest olin enamiku ajast Prantsusmaal) ja stuudiot vist mitte kordagi. Aga kui ettepanek oli, et lisaaeg ära kaotada, siis olen muidugi sellele vastu. Lisaaeg täidab oma funktsiooni eeskujulikult – sel turniiril läks seda vaja viis korda ning kahel puhul andis ta ka tulemuse. Töötab, midagi muuta pole vaja.

Kui jutt käis ka rahvusvahelises meedias veidi spekulatsioone pälvinud variandist, et viigilise normaalaja järel tuleks kohe lüüa penaltiseeria, mille tulemus jõustub aga ainult siis, kui järgnenud lisaajal võitjat ei selgu (üks võistkond saaks seeläbi lisajaks kohustuse rünnata), siis see pole üdini jabur mõte.

Kes võidab Rio olümpial meeste vutiturniiri? (Mart Parind) Brasiilia pole kunagi võitnud jalgpalli olümpiakulda, mida Lõuna-Ameerikas erinevalt Euroopast vägagi kõrgelt hinnatakse.

2000 kaotati veerandfinaalis lisaajal kuldse väravaga Kamerunile, 2008 tugevdati meeskonda superstaaride Ronaldinho ja Thiago Silvaga, aga kaotati poolfinaalis Argentiinale 0:3, 2012 kaasati Neymar, Oscar, Marcelo, Hulk ja Thiago Silva, aga kaotati finaalis 1:2 Mehhikole. Kas nüüd astutakse viimane samm? Soosikud nad igatahes on, aga olümpiaturniir on alati väga ettearvamatu.

Brasiilia jalgpallikoondis. Foto: HECTOR RETAMAL