TV3 poolt meeste kettaheitefinaali ajal näidatud pilt pani kiruma, justkui täitnuks eetrit sahisev lumesadu.Foto: TAIRO LUTTER
Rio 2016 OM päevik
15. august 2016, 04:00

Ott Järvela | Valelikku TV3-e ei saa spordiülekannete puhul enam usaldada (40)

Laupäevane meeste kettaheitefinaal Rio de Janeiro olümpiamängudel oli Eesti spordi jaoks ajalooline. Gerd Kanteri viimane ja Martin Kupperi esimene olümpiavõistlus osutus sümboolseks teatepulgavahetuseks – viienda koha saanud Kanteri elutöö on (juba ammu) tehtud, edaspidi loodame kettamedaleid neljandana lõpetanud Kupperilt.

Eesti spordisõbral jäi see lõbu nägemata, sest Rio mängudeks kergejõustikuvõistluste teleõigused omandanud TV3 ei tellinud meeste kettaheitevõistlusest eraldi pildikanalit, vaid rahuldus rahvusvahelise telepildiga, kus prioriteet kuulub jooksudele. Seetõttu nägigi Eesti televaataja enamike Kanteri ja Kupperi (ning ka võistluse teiste oluliste tegijate) katsete ajal naiste 400 meetri eeljookse või kordusi naiste 3000 meetri takistusjooksu tipphetkedest.

Eelmistel olümpiamängudel (aga ka kergejõustiku EMidel ja MMidel) teleõigusi omanud ETV on säärase olukorra vältimiseks eraldi pildikanali tellinud ja Kanteri eelmised medalivõitlused ja –võidud jõudsid kõik kenasti täies mahus Eesti televaatajani. Saime nautida vägevaid emotsioone ja sportlikku pinget.

TV3 säästulahendus tähendas, et peamised emotsioonid olid pettumus ja nördimus (ning üldse mitte põhjusel, et seekord medalit ei tulnud), sest otsepildis näidati vaid üksikuid katseid. Enamikke tähtsaid kettakaari näidati kordusest, kui nende jälgimine ei pakkunud enam mingit pinget, sest tulemus oli teada. Lollis olukorras (ja üldse mitte enda süül) olid ka kommentaatorid Margus Uba ja Timo Tarve, kes pidid televisioonis raadioreportaaži tegema.

Juhtunu oli seda hämmastavam, et TV3 oli enne olümpiat korduvalt (Õhtulehele näiteks 10. mail antud intervjuus) lubanud, et kettaheidet näidatakse täies mahus. Tuleb välja, et TV3 valetas. Kui Õhtuleht laupäeval TV3 juhilt Priit Leitolt olukorra kohta aru päris, vastas ta: "Eraldi pildikanali tellimine on väga kallis. Arvestades, et praegu toimuvad hommikused võistlused ja see on ainuke finaal, siis olulised katsed näitame kõik ära. Ükski oluline katse nägemata ei jää." See oli vale. Olulised katsed jäid nägemata.

Pahameel juhtunu üle jõudis kiiresti ka Riosse. TV3 salvas Kanteri treener Indrek Tustit ning kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi teatas: "Arusaamatu, kuidas arvasid telejuhid, et ainult rahvusvahelist telepilti vaadates ja edestades on võimalik seda huvilistele kvaliteetsel moel teha."

Jutt õige. Kui juhtunu polnud pahatahtlikkus (ilmselt ikkagi oli), siis oli see ülim käpardlikkus, mis peab TV3 ja temaga samasse gruppi kuuluvad telekanalid (TV6, Viasat Sport Baltic, viaplay.ee) pikaks ajaks diskvalifitseerima, sest neid pole oluliste spordiülekannete vahendamisel võimalik usaldada.

TV3 on juba mõnda aega soovinud omandada jalgpalli tiitlivõistluste (MM ja EM) teleülekannete õiguseid, aga seni alati ERRile alla jäänud. Väga hea! Loodetavasti läheb edaspidigi samamoodi. Ning kui Eesti Jalgpalli Liidul on võimalik UEFAs ja FIFAs neid otsuseid natuke mõjutada, siis soovitatagu edaspidigi ERRi eelistada, sest laupäevane Eesti spordisõbrale näkku sülitamine tõestas, et TV3 ei saa usaldada.

Ning TV3 edastatava telepildi kvaliteedi kohta – puudub HD, küll aga on olemas rohked ja ebaloogilised reklaamipausid – saab kirjutada eraldi loo.