USA korvpallurid võitsid kolmanda olümpia järjest. Foto: JIM YOUNG
Rio 2016 OM uudised
22. august 2016, 10:17

PROTOKOLL | Vaata ja loe, kes tulid Rio olümpia viimasel päeval medalivõitjateks

Rio de Janeiro suveolümpiamängude viimasel päeval jagati välja 12 medalikomplekti. Üle kahe nädala kestnud võistlusel tõusis poodiumile kokku 87 riigi esindajad. 

1) Meeste korvpall

Esikolmik: 1. USA, 2. Serbia, 3. Hispaania

Kahjuks kujunes finaal USA ja Serbia vahel igavaks ning kuigi Euroopa koondis suutis esimese veerandi ameeriklastega veel sammu pidada, tegid 12 NBA staari sotid selgeks teise perioodiga. USA võitis kulla lihtsa 96:66 võiduga.

Tõeline põnevuslahing oli pronksimatšis Hispaania ja Austraalia vahel. Punkt punkti heitluses pääses ühe silmalise 89:88 võiduga eurooplased. Omad šansid olid ka austraallastel, kuid mängu kõige viimasel rünnakul putertati pall ning viskele ei jõutud. Pärast suurepärast alagrupiturniiri ning veenvat võitu veerandfinaalis, lõpetas Austraalia Rio olümpia kahe halva kaotusega. 

Võidukas USA meeskond Foto: MARK RALSTON

2) Kergejõustik (meeste maraton)

Esikolmik: 1. Elidu Kipchoge (Keenia) 2:08.44, 2. Feyisa Lilesa (Etioopa) 2:09.54, 3. Galen Rupp (USA) 2:10.05. 

Jubedas vihmasajus alanud maraton lõppes keenialase Kipchoge võiduga, kellel oli varem 5000 meetri jooksus olümpiamedalid 2008. (hõbe) ja 2004. (pronks) aastast. 

Suurima jutuaine põhjustas aga teisena lõpetanud Lilesa, kes ületas finišijoone käed peakohal risti, tähistades käeraudu. See oli protest tema kodumaal lokkavale terrorile. 

"Etioopa valitsus tapab Oromo inimesi, kes on minu hõim. Ma seisan kõikide protestijatega. Minu sugulased on vangis ja kui nad räägiksid demokraatlikest õigustest, siis nad hukatakse."

Vasakult paremale: Feyisa Lilesa (hõbe), Elidu Kipchoge (kuld), Galen Rupp (USA). Foto: FABRICE COFFRINI

3) Meeste võrkpall

Esikolmik: 1. Brasiilia, 2. Itaalia, 3. USA

Brasiilia võrkpallikoondis lõpetas olümpia kodufännide rõõmuks kuldmedaliga. Eurooplased alistati geimidega 3:0, kuid kõik olid väga tasavägised (Itaalia sai 22, 26 ja 24 punkti). 

Tõeline lahing oli ka pronksimatš USA ja Venemaa vastu. Venelased läksid geimidega 0:2 juhtima, kuid ameeriklased ei visanud püssi põõsasse ning võitsid järgmised kolm geimi ning pronksmedalid. Venelastele väga mõru kaotus. 

Brasiilia võrkpallikoondis tähistamas. Foto: YVES HERMAN

4) Meeste käsipall

Esikolmik: 1. Taani, 2. Prantsusmaa, 3. Saksamaa

Kuigi paljud arvasid, et tõeline finaal peeti Prantsusmaa ja Saksamaa vahel ära juba poolfinaalis, siis lõppheitlust prantslaste ja taanlaste vahel oli väga nauditav. 

Viimased kaks olümpiat võitnud ning mullu MM-il kulla võitnud Prantsusmaa sai mõnevõrra üllatusliku 26:28 kaotuse Taani käest, kes aasta tagasi jäi maailmameistrivõistlusel viiendaks. Pronksimatšis alistas Saksamaa Poola 31:25.

5) Jalgrattasõit (meeste maastikurattakross)

Esikolmik: 1. Nino Schurter (Šveits) 1:33.28, 2. Jaroslav Kulhavy (Tšehhi) 1:34.18, 3. Carlos Coloma Nicolas (Hispaania) 1:34.51. 

Kulla võitnud Nino Schurter Foto: PAUL HANNA

6) Iluvõimlemine (võistkondlik mitmevõistlus)

Esikolmik: 1. Venemaa, 2. Hispaania, 3. Bulgaaria

Venemaa võimlejad medalitega poseerimas. Foto: MIKE BLAKE

7-8) Maadlus 

Meeste -65kg vabamaadluse esikolmik: 1. Soslan Ramonov (Venemaa), 2. Toghrul Asgarov (Aserbaidžaan), 3. Frank Chamizo (Itaalia) ja Ikhtijor Navruzov (Usbekistan). 

Soslan Ramonov Rio olümpia kuldmedaliga. Foto: TORU HANAI

Meeste -97kg vabamaadluse esikolmik: 1. Kyle Snyder (USA), 2. Khetag Gasjumov (Aserbaidžaan), 3. Albert Saritov (Rumeenia) ja Magomed Ibragimov (Usbekistan). 

Kyle Snyder krooniti olümpiavõitjaks. Foto: JACK GUEZ

9-12) Poks

Meeste -52kg esikolmik: 1. Shakhobidin Zoirov (Usbekistan), 2. Misha Alojan (Venemaa), 3. Yoel Finol (Venetsueela) ja Hu Jianguan (Hiina). 

Shakhobidin Zoirov tähistamas võitu olümpia viimasel võistluspäeval. Foto: MATTHEW CHILDS

Meeste -64kg esikolmik: 1. Fazliddin Gaibnazarov (Usbekistan), 2. Lorenzo Sotomayor (Aserbaidžaan), 3. Vitali Dunajtsev (Venemaa) ja Artem Harutyunyan (Saksamaa). 

Fazliddin Gaibnazarov võitis Usbekistanile pühapäeva teise kuldmedali. Foto: YURI CORTEZ

Meeste +91kg esikolmik: 1. Tony Yoka (Prantsusmaa), 2. Joe Joyce (Suurbritannia), 3. Filip Hrgovic (Horvaatia) ja Ivan Dychko (Kasahstan). 

Võiduka Tony Yoka emotsioon pärast võidu väljakuulutamist. Foto: YURI CORTEZ

Naiste -75kg esikolmik: 1. Claressa Shields (USA), 2. Nouchka Fontijn (Holland), 3. Dariga Shakimova (Kasahstan) ja Li Qian (Hiina). 

Claressa Shields poseerimas nii Rio kui Londoni olümpiamängude kuldmedalitega. Foto: PETER CZIBORRA