Euroopa meeskonna staarid Anze Kopitar (vasakul) ja Marian Hossa. Foto: Dan Hamilton
Jäähoki
27. september 2016, 04:00

Euroopa meeskond üllatab tervet maailma (2)

Kolmandat korda toimuval jäähoki maailma karikaturniiril jõudis kõigile üllatuslikult finaali Euroopa meeskond, kes on just selleks võistluseks kokku klopsitud.

Maailma parima hokiliiga NHL-i poolt korraldataval Maailma karikaturniiril on mängida jäänud kahe võiduni peetav finaalseeria. Alagrupiturniiril langesid konkurentsist Tšehhi, USA, Põhja-Ameerika U23 koondis ja Soome. Poolfinaalis alistas Kanada Venemaa ja Rootsi jäi lisaajal alla Euroopa meeskonnale. Kõikidest osalejatest on just viimane kõige huvitavam.

Euroopa võistkond pandi kokku ainult selle kahenädalase võistluse tarbeks. See koosneb maailmajao kaheksa väiksema hokiriigi mängijatest, et ka pisemate rahvuste NHL-i staarid saaksid osaleda. Võistkond sai hüüdnime „Ülejäänud“, neil puudub lipp ning enne kohtumisi nendele hümni ei mängita. Keegi ei osanud sellisele tiimile niisugust edu oodata.

Vahet pole, et mehed pole ühest riigist. Rõõmu jagub ikka kuhjaga. Foto: BRUCE BENNETT

„Kuna meil puudub minevik ja tulevik, keskendume ainult olevikule,“ ütles Euroopa tiimi peatreener Ralph Krueger. „Me ei pidanud ennast kunagi kõige nõrgemaks võistkonnaks. Enne turniiri peetud kontrollkohtumises Põhja-Ameerika vastu ütlesin vaheajal meestele, kas me pakime kotid kokku ja lahkume või võitleme oma identiteedi eest?“

Euroopa kaotas tolle mängu 4:7, kuid Krueger on sellele tänulik, sest mängijad võtsid end kokku ning nüüd on finaalis suure ja võimsa Kanada vastu. Turniiri võõrustajad pole seni kaotanud ühtegi matši ning alagrupis saadi Euroopast jagu 4:1, kuid täna öösel algav finaalseeria võib olla Euroopa võistkonna esimene ja viimane võimalus sellisel võistlusel osaleda. 

„Mida paremini meil läheb, seda väiksem on võimalus, et selline võistkond pannakse uuesti kokku ja kutsutakse osalema,“ sõnas Krueger. Ta tunnistas, et viskas nalja, kuid ilmselt osutub see tõeks.

Euroopa võistkonna vastu puudub huvi. Nad ei tooda korraldajatele piisavalt tulu ega too rahvast saali ja teleri ette ning pealekauba võis meeskond osutuda üldse liiga tugevaks. Seega tasub öösel vastu kolmapäeva algaval finaalseerial hoida pöialt Euroopale, sest nelja aasta pärast järgmisel karikaturniiril uut võimalust ilmselt ei teki.