Kasahstani tõstja Zulfija Tšinšanlo jäi Londonis võidetud olümpiakullast positiivse dopinguproovi tõttu ilma. Foto: YURI CORTEZ
Doping
27. oktoober 2016, 12:44

USKUMATU! ROK võttis järeltestimise tõttu ühelt riigilt korraga kolm olümpiakulda ära! (1)

Rahvusvaheline Olümpiakomitee teatas, et 2012. aasta Londoni olümpiamängudel võetud dopinguproovide järeltestimise tulemusel on diskvalifitseeritud kaheksa sportlast, kellest neli võitsid medali, mis tuleb nüüd loovutada.

Tohutu paugu sai Londoni medalitabelis seitsme kullaga 12. koha saavutanud Kasahstan, kes jäi korraga ilma kolmest olümpiakullast, sest diskvalifitseeriti tõstjad Zulfija Tšinšanlo (naiste kuni 53 kg), Maia Maneza (naiste kuni 63 kg) ja Svetlana Pobobedova (naiste kuni 75 kg).

Medalivõitjatest diskvalifitseeriti veel Valgevene tõstja Marina Škermankova, kes võitis naiste kg kaalukategoorias kuni 69 kg pronksmedali.

Ülejäänud neljast diskvalifitseeritud sportlasest esindasid kaks Venemaad (teivashüppaja Dmitri Starodubtsev ja vasaraheitja Kirill Ikonnikov) ja kaks Valgevenet (tõstjad Dzina Sazanavets ja Jevgeni Žarnasek).

Lisaks teatas ROK, et Londonis hõbemedali võitnud, aga aasta hiljem autoavariis hukkunud Venemaa maadleja Besik Kuduhhovi vastu positiivse dopinguproovi tõttu algatatud distsiplinaarmenetlus arhiveeriti.