PETIS! Londoni olümpial kaalukategoorias kuni 85 kg hõbemedali võitnud Venemaa tõstja Apti Auhhadov on üks 33st sportlasest, kes viimase kahe kuu jooksul Pekingi või Londoni mängudel antud dopinguproovide järeltestimise tulemuste põhjal diskvalifitseeritud.Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Doping
28. oktoober 2016, 04:00

ARMUTU STATISTIKA! Venemaa ja tõstmine – jõhkrad dopingupesad (1)

Viimase kahe kuu jooksul on Rahvusvaheline Olümpiakomitee seoses dopinguproovide järeltestimisega diskvalifitseerinud 33 2008 Pekingi ja 2012 Londoni olümpial võistelnud sportlast. Patupesadeks on Venemaa ja tõstmine.

Kasahstani jaoks olid Londoni olümpiamängude erakordselt edukad – seitse kuldmedalit andsid neile medalitabelis koguni 12. koha. Eile kukuti aga hoobilt 25ndaks, sest ROK teatas kolme kuldmedali võitnud naistõstja (Zulfija Tšinšanlo, Maia Maneza, Svetlana Pobobedova) positiivsest dopinguproovist ja diskvalifitseerimisest.

Kaheksas jaos avaldatud 33 dopingupatuse seas on lisaks kolmele kasahhile veel üks kuldmedali võitnu – Londonis naiste vasaraheites olümpiavõitjaks tulnud venelanna Tatjana Lõssenko. Lisaks neljale kuldmedalile on ROK diskvalifitseerinud üheksa hõbe- ja kuus pronksivõitjat ning kuus sportlast, kelle tulemus mahtus vahemikku 4.-8. koht.

Anaboolsed steroidid

Spordialadest "juhib" tõstmine 16 diskvalifitseerimisega (neist 11 medalivõitjad), järgneb kergejõustik 14ga. Lisaks on vahele jäänud kaks maadlejat ja üks jalgrattur.

Vaadates dopingupetiste kodumaid, tõuseb esile endine Nõukogude Liit, kust tulevad 33 sportlasest koguni 29 – Venemaal on kuraditosin, Valgevenel viis, Kasahstanil neli, Ukrainal ja Aserbaidžaanil kaks ning Moldoval, Usbekistanil ja Armeenial üks dopinguga vahele jäänu.

29 vahele jäänut ühendab lisaks endise Nõukogude Liidu liikmesmaa passile veel üks nüanss – nende kõigi proovist leiti järeltestimise käigus stanosooli või turinabooli (mõne puhul mõlemat või midagi muud lisaks).

Mõlemad ained on anaboolsed steroidid, mille tuvastamiseks on Rahvusvaheline Antidopinguagentuur (WADA) ja ROK viimastel aastatel väidetavalt välja töötanud senisest palju paremad meetodid.

Muuseas, Saksamaa raadiokanal Deutschlandfunk teatas paar nädalat pärast Kristina Šmigun-Vähi dopingujuhtumi avalikkuse ette jõudmist 2014 veebruaris, et nende andmetel leiti kahekordse olümpiavõitja Torino olümpial võetud dopinguproovidest järeltestimise käigus just anaboolsete steroidide molekule.

Ilmselt tuleb viimase kahe kuu jooksul avalikustatud 33 sportlasele lähiajal lisa ning olümpiamedalite ümberjagamine jätkub. Olgu lisatud, et olümpiamedalite (aga ka kaasnenud rinnamärkide ja diplomite) kiire ROKile tagastamise eest vastutab riiklik olümpiakomitee, kes võib vähese koostöö puhul saada kaela sanktsioonid, mis võivad halvemal juhul tähendada terve delegatsiooni olümpialt kõrvale jätmist.

* * *

Pretsedent sündis seoses Londoni olümpial meeste vabamaadluses (-60 kg) hõbemedali võitnud Venemaa sportlase Besik Kuduhhoviga. ROK teatas eile, et 2013 autoavariis hukkunud sportlase distsiplinaarmenetlus arhiveeriti. Seega medalit tagasi ei nõuta ja tulemusi ei muudeta, aga sportlast postuumselt dopingusüüst ka ei vabastata.

* * *

33 järeltestimisel põrunud sportlast Pekingi ja Londoni olümpial

Viimase kahe kuu jooksul on Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) diskvalifitseerinud järeltestimiste tulemuste põhjal 33 Pekingi ja Londoni olümpial võistelnud sportlast.