Discovery Communicationsi tegevjuht David Zaslav ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach eelmise aasta juunis. Allkirjad sai leping, mille tulemusel Eesti televaataja 2018 Pyeongchangi ja 2020 Tokyo olümpiamänge ETV kanalitelt ei näe. Ilmselt näitab neid Kanal 2.Foto: ROK
Olümpia
30. november 2016, 04:00

Olümpiamängud viis ETV ekraanidelt ROKi rahanälg (16)

Eesti Rahvusringhääling teatas esmaspäeval, et 2018. ja 2020. aasta olümpiamänge nad ei näita, sest teleõiguste eest küsitav summa käib üle jõu. Ilmselt teatab nimetatud õiguste omandamisest lähipäevil Kanal 2. Kuidas olukord sinnamaani jõudis?

Maailmas pole ilmselt spordiorganisatsiooni, kel raha piisavalt ning Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) pole erand. Võimsa masinavärgi käimashoidmine nõuab palju raha ning enamiku olümpiamängude kavva kuuluvate spordialade rahvusvaheliste alaliitude toimetulek ja tegusus sõltuvad suuresti ROKi toetusest. Raha saab ROK teenida aga ainult olümpiamängude sponsor- ja teleõiguste müügist.

Pool sajandit omandas olümpiamängude teleõigused Euroopa Rahvusringhäälingute Liit (EBU), kes neid siis oma liikmetele (sealhulgas ERRile) edasi müüs. Olukord muutus 2014 Sotši tali- ja 2016 Rio de Janeiro suvemängude puhul, kui EBU pakkumine polnud ROKi jaoks piisav. Selle asemel sõlmis ROK enamike suurriikidega otselepingud ja müüs väiksemate riikide õigused agentuurile Sportfive.

Kõiki taasiseseisvumise järgseid olümpiamänge näidanud Eesti Televisiooni jaoks tähendas see monopoolse seisundi minetamist ning nõnda kaotati mõlemal nimetatud olümpial ühe spordiala vabalevis näitamise õigused TV3-le (2014 iluuisutamine, 2016 kergejõustik). Kõiki ülejäänud spordialasid võis ETV näidata ja olümpiakajastuse telekese kuulus siiski kindlalt neile.

Nüüd käib aga ükskõik milliste õiguste omandamine ETV jaoks üle jõu, sest eelmisel suvel müüs ROK terve Euroopa teleõigused (nii vabalevi, tasuline TV, mobiil kui ka internet) korporatsioonile Discovery, kes käis perioodi 2018-2024 eest välja 1,3 miljardit eurot.

ROKil on suur hunnik raha taskus ja tuju hea, ent Discovery peab jahmatava summa nüüd tagasi teenima, mis tähendab suurt hinnatõusu – kui siiani oli ETV ühe olümpia õiguste eest maksnud 200 000 eurot, siis Discovery küsis neli korda kõrgemat summat. „ERR-i ja Discovery nägemus olümpiamängude teleõiguste hinnast Eesti turul erineb ligikaudu poole miljoni euro ulatuses,“ märkis ERRi sporditoimetuse juht Rivo Saarna.

Seega polnud ETV nõus maksma üle 300 000. Ka TV3 ei näinud mõtet Discovery küsitud hinda maksta, ent kõik märgid viitavad, et Kanal 2 on nõus välja käima olulisemalt suurema summa ja diilile lähedal. Taliolümpia alguseni on jäänud napid 14 kuud ja vastavat teadet on oodata lähipäevil.

Kui peaks juhtuma, et Kanal 2 ei saagi Discovery’ga kaubale, ei jää olümpiamängud Eesti televaatajal nägemata, sest ROKiga sõlmitud lepingu kohaselt peab Discovery kindlustama igas riigis talimängudest 100 ja suveolümpiast 200 tundi ülekandeid vabalevis.

Kui Discovery ei leiaks Eestist ühtegi koostööpartnerit, peaksid nad ise vabalevikanali avama ja seal nimetatud mahu täis näitama. Tõsi, telekompaniil puuduks kohustus näidata Eesti telepubliku jaoks paeluvaid alasid, vaid nad võiksid täita eetri näiteks ainult lühiraja kiiruisutamisega, ning jätta maiuspalad (Kelly Sildaru, laskesuusatamine, jäähoki) tasulisse kanalisse. Säärase stsenaariumi teostumine on siiski väga ebatõenäoline, sest nõuaks Discovery’lt suuri kulutusi.

Olgu öeldud, et sarnane teleõiguste trall peetakse mõne aasta pärast maha ka 2022 Pekingis (Hiina) toimuvate tali- ja 2024 Los Angeleses (USA), Pariisis (Prantsusmaa) või Budapestis (Ungari) peetavate suveolümpiamängude osas.