Esteban Tuero 1998. aasta Argentiina GP-lFoto: Vida Press
Vormel 1
8. detsember 2016, 14:14

VIDEO | Ajaloo ühe jaburaima boksipeatuse teinud F1-piloot lõpetas karjääri

Ringrajasõit on üpris rutiinne – mõõda ring ringi haaval kilomeetreid, kuni lõpuks langeb ruuduline lipp. Monotoonsele mootoripõrinale pakuvad veidi vaheldust vaid boksipeatused, mis aga vahetevahel fännide lõbustuseks untsu kipuvad minema.

Viimaste aastate mälestusväärseim selline juhtub pärineb Lewis Hamiltoni esitusest, kes vahetas 2013. aasta eel McLareni meeskonna Mercedese vastu, ent otsustas Malaisia GPl siiski oma vanu mehaanikuid külastada.

Täna tahame meenutada aga 1998. aasta Argentiina GPd ja Esteban Tuerot. Keda? Loomulikult tollel hooajal Minardi meeskonna roolis kaasa teinud argentiinlast, kes äsja 38-aastaselt oma võistluskarjääri lõpust teatas.

Argentiina GP oli 1998 MM-kalendris kavas kolmanda osavõistlusena. Et Tuero oli nii Austraalias kui Brasiilias juba katkestanud, lootis ta kodusel Oscar Alfredo Gálvezi nimelisel ringrajal jõuda esimest korda finišisse. Lõpuks see mehel ei õnnestunud, ent meelde jäi ta selles sõidus siiski – 41,8 sekundit väldanud boksipeatuse tõttu, vahendab WTF1.co.uk.

Kui tänapäeval vältavad kiireimad boksipeatused alla kahe sekundi, siis toona tangiti vormelitesse ka kütust, mis peatusele paraja portsu aega lisas. Peaaegu 42 sekundit on aga ulmeliselt pikk seisuaeg ja selle põhjus oli lihtne – Tuero unustas oma meeskonnale öelda, et ta boksi tuleb, mistõttu pidid mehaanikud kibekiirelt kõik õiged instrumendid üles leidma.

Kuigi oma debüüthooajal vaid neljal etapil finišisse jõudnud Tuero pidanuks Minardis jätkama ka 1999. aastal, pidi mees enne uut hooaega vaid 20-aastaselt karjääri lõppenuks kuulutama. Saatuslikuks sai kaelavigastus, mille Tuero sai aasta viimasel etapil Jaapanis pärast Toranosuke Tagagi vastu sooritatud banzai-manöövrit.