Üks Eesti koondise mängija, kelle und südamelöögi monitor valvab, on kapten Roman Pass.Foto: instagram.com/romanpass
Spordivaria
10. detsember 2016, 18:58

Eesti saalihokikoondise und jälgib tark seade, mida kasutavad ka Manchester City ja Golden State Warriors (1)

Eesti meeste saalihokikoondis lõpetab Riias toimuva MM-finaalturniiri pühapäeva hommikul, kui seitsmenda koha matšis ollakse vastamisi Saksamaa esindusega. Millised mängijad on võimelised kurnava turniiri lõppfaasis platsil kui palju pingutama? Eesti meeskonna treeneritele jagab vastavaid vihjeid tark seade.

"2014 MMil oli meil väga keeruline graafik – seitse mängu kaheksa päeva jooksul – ja lõpus oli osa meeskonnast täiesti kustunud. Soovisin Riia turniiriks objektiivset mõõdikut, et proovida sama muret ennetada ja anda meestele parimad võimalused taastumiseks. Nüüd ongi viis võtmemängijat varustatud südamelöökide monitoriga, mis kontrollib ja analüüsib nende une kvaliteeti," räägib Eesti abitreener Arto Kotamäki.

Sporditeaduste magistrikraadi omav Kotamäki jagas juba mõnda aega enne MMi viiele mängijale välja FirstBeat monitorid, mida kasutavad enam kui 600 spordivõistkonda üle maailma, sealhulgas näiteks Manchester City jalgpalliklubi ja NBA tiitlisoosik Golden State Warriors.

"Esmalt kandsid nad neid öösiti tavaelus, mis andis meile teada normaalarvud, millega saame MMil laekuvaid tulemusi võrrelda. Pole olemas paremat taastumisvahendit kui hea uni. Kui näeme mängija une kvaliteedis mingit häiret, saame vajadusel teha koosseisus muudatuse, mis vähendab tema mängukoormust, sest halva une järel pole mõtet head etteastet loota," selgitab Kotamäki.

Siiani pole ühtegi mängijat monitoridelt laekunud teabe põhjal rotatsioonist välja jäetud. "Kui olime alagrupiturniiril kolm päeva järjest mänginud, hakkasid paar häirekella helisema, aga puhkepäev mõjus hästi ja maandas need mured. Tõsi, võrreldes 2014 MMiga jaotub mänguaeg ühtlasemalt. Kahe põhiviisiku koormus pole nii suur."

Mängijad olid Kotamäki pakutud võimalusest väga huvitatud ning pälvivad treenerilt kohusetundlikkuse eest ohtrasti kiidusõnu. "Taastumist pole võimalik üle tähtsustada. Näiteks Soome saalihoki kõrgliigas (maailma tugevuselt teine liiga pärast Rootsi meistrisarja – toim) on iga klubi taustajõudude seas sporditeaduste taustaga spetsialist, kes jälgib pidevalt mängijate olukorda," räägib Kotamäki.