Eesti saalihokikoondise saldoks MMil jäi viis kaotust, üks viik ja üks võit, mis andsid kokku kaheksanda koha nagu ka 2014.Foto: IFF
Spordivaria
11. detsember 2016, 11:35

7 VÕTIT | Kolmas kaotus järjest. Riia MM liigitub ebaõnnestumiseks (2)

Saalihoki MMi viimase võistluspäeva avas seitsmenda koha kohtumine Eesti – Saksamaa, kus meie meeskonnal tuli vastu võtta 4:5 (3:2, 0:2, 1:1) kaotus. Õhtulehe kokkuvõte läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tormakus. Murdemomendiks oli 52. minutil sündinud Saksamaa viies värav, mis tegi seisuks 5:3. Saksamaa mängis arvulist ülekaalu, sest Eesti oli vahetades liiga tormakalt tegutsenud. Läti kohtunikepaar fikseeris (õigesti) rikkumise "liiga palju mängijaid platsil". See oli Saksamaa esimene kaheväravaline edu, mille Eesti küll Patrik Markuse väravast ruttu poolitas. Aga see oli ka kõik.

Viimase viie minuti jooksul omati küll mitmeid väga häid väravavõimalusi, mis jäid aga (nagu sel MMil kombeks) realiseerimata.

Saksamaa realiseerimine oli kriipsu võrra parem ja see neile võidu andiski. Foto: IFF

2. Kuidas hinnata Eesti esitust MMil?

Tulemuse mõttes mitterahuldav, mängulises plaanis rahuldav. Allapoole kaheksandast kohast polnud Eestil võimalik langeda, sest soodsa loosi tõttu oli teada, et kaheksandikfinaalis tuleb vastu mitte-Euroopa meeskond (tuli Kanada, kes lömastati 16:4). Ning sel MMil ei võitnud viis mitte-Euroopa meeskonda ainsatki Euroopa tiimide vastu peetud matši.

Seega ei saa kaheksa sekka jõudmist pidada Eesti jaoks saavutuseks (erinevalt 2014 MMist, kui selle tarbeks tuli kaheksandikfinaalis alistada Slovakkia). Ühtegi reaalselt võidetavat matši ära võtta ei õnnestunud (Saksamaaga 6:6 ja 4:5, Taaniga 5:6).

Mitterahuldav tulemus langetab koondise maailma edetabelis üheksandaks ja tähendab 1) keerulisemat valikturniiri, 2) selle eduka läbimise korral järgmisel MMil nõrgemasse tugevusgruppi kuulumist.

Mängulises plaanis saab Eesti esitust hinnata rahuldavaga, sest erinevalt 2014 MMist ühtegi pakki ei saadud (Šveitsiga 4:8, Soomega 3:10, Tšehhiga 2:8) ning platsil näidatud saalihoki oli mitmekesisem ja mõtestatum. Realiseerimine vedas paraku alt.

Eesti asus juba esimesel minutil juhtima ja võitis avakolmandiku, aga teisel haaras Saksamaa ohjad ja neid enam käest ei andnudki. Foto: IFF

3. Kumb meeskond oli hommikul kell 9 alanud mänguks paremini valmis?

Kumbki ei olnud. Mõlema esitus oli puine ja eksimusterohke, sest amatöörsportlaste jaoks on seitsmes mäng üheksa päeva jooksul liiast – kvaliteeti säilitada pole säärase koormuse juures lihtsalt võimalik. Eksiti võrdselt, aga Saksamaa kasutas avanenud šansid veidi paremini ära.

4. Kes oli platsi parim mees?

Mike Dietz. Saksamaa väravavaht pälvis selle aunimetuse ka nädal aega tagasi, kui Eesti suutis alagrupimängus 3:6 kaotusseisust viigini jõuda. Täna mängis Dietz taas suurepäraselt ning oli lõpuminutitel ainuisikuliselt vastutav Saksamaa eduseisu säilimise eest.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Eesti meeskonda ootab ees noorenduskuur. Väravavaht Marek Õige teatas juba enne MMi, et see jääb tema viimaseks turniiriks. Samuti on ebatõenäoline, et edaspidi mängiksid kaasa Johan Strömfelt, Rein Kivi, Raul Kivi ja Patrik Markus. Võib-olla loobub ka kapten Roman Pass. Lahtisi otsi on palju.

Saksamaa võib järgmisel MMil seada sihiks esikuuikusse jõudmise. Norrale kaotati eile alles lisaajal 5:6, potentsiaali on.

Saksamaa alistas Eesti 5:4 ja saavutas MMil seitsmenda koha. Foto: IFF

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame mängijate-treenerite kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Eesti koondislased sõidavad koju ja lähevad pärast MMi tarbeks võetud puhkust tööle tagasi. Koondise järgmine kindel võistlus on 2018 veebruaris toimuv MM-valikturniir, mille korraldusõigusele Eesti Saalihoki Liit kandideerib.