Kuigi kodusaalis sai Eesti Türgilt valusa ja kindla kaotuse, siis võõral väljakul näitasid mehed, mis puust nad tegelikult on.Foto: Aldo Luud
Käsipall
15. jaanuar 2017, 17:56

Käsipallikoondise peatreener: meid hakati juba maha kandma, kuid tõestasime, et suudame mängida küll

"Meeste usk pidas vastu ja sellisest emotsioonist võidab kogu Eesti käsipall palju," ütles Eesti koondise peatreener Rein Suvi pärast võõral väljakul saadud 20:18 võitu Türgi üle. 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste eelvalikturniiril võideti alagrupp Türgi ja Kosovo ees ja nüüd jätkatakse Euroopa 36 parema koondise hulgas.

Kolmapäeval kaotas Eesti kodusaalis sellele samale Türgile kümne väravaga, kuid täna olid jõuvahekorrad vastupidi. "Kosovo peatreener ütles mulle mõne aja eest, et Türgit võime ainult kodus võita. Tema arvates polnud meil võõral väljakul mingit lootust. Tõestasime, et erand kinnitab reeglit."

Peatreeneri sõnul oli Eesti tänane trump kaitsemäng. "Lasime neil vaid 18 väravat visata. Leppisime enne mängu kokku, et kesktsoonist laseme neil kaugelt visata ja loodame oma väravavahile. Püüdsime nende mängu laiali suruda ja see täna töötas."

Ta jätkas: "Kui kedagi esile tõsta, siis kaitsjaid. Tegelikult tegi kogu meeskond hea esituse ja see oli kõige tähtsam. Õnnestusime kiirrünnakutel ja meie usk sellest vaid kasvas. Samal ajal muutusid türklased ebakindlamaks."

Koondise peatreener Rein Suvi jäi turniiriga rahule: "Saame EM-finaalturniirist unistada ja see on Eesti käsipallile hea uudis." Foto: Aldo Luud

Tavaliselt arvatakse, et pallimängukoondiste jaoks on Türgi üks keerulisemaid kohti, kuhu mängima sõita. "Kui soojendust alustasime, siis hakkasid kõlama Türgi kohalikud rütmid ja selles mõttes püüti meid ikka töödelda. Saal oli suur, kuid päris täis see polnud. Teisel poolajal läks lärm ikkagi kõvaks ja püüti oma tiimi ergutada," kirjeldas Suvi Ankaras valitsenud olusid.

Suvi sõnul oli kokkuvõttes tegemist väga õpetliku turniiriga ning tal on hea meel, et Eesti käsipall taas positiivses mõttes pildis on. "Mina ise õpin iga mänguga. Vahet pole, kas võidame või kaotame, mina kirjutan ikka oma mõtted paberile ja analüüsin neid põhjalikult. Tavaliselt kirjutan mängu läbi vahetult pärast matši ja siis hiljem uuesti.

Usk ja emotsioon on tohutult olulised. Meie saime täna mängu käima, kuid vastased mitte. Võimalik, et kuskil kuklas tundis nad pidevalt, et küll see võit ka seekord ära tuleb. Me ei lasknud sel juhtuda."

Treeneri sõnul saavad mehed nüüd koduklubidesse tagasi minna hea enesetundega. "Meedia, sõprade ja tuttavate poolt hakati meid juba maha kandma. Nüüd näitasime, et suudame mängida küll. Saame EM-finaalturniirist unistada ja see on Eesti käsipallile hea uudis."

Eesti kogus A-alagrupis kuus punkti ja möödus tänase võiduga Türgist. EM-finaalturniirile – mis toimub 2020. aasta jaanuaris Rootsis, Austrias ja Norras – pääsevad valikturniiri teise osa kaheksa neljaliikmelise alagrupi kaks paremat meeskonda ja lisaks neli paremat alagruppide kolmanda koha omanikku. Teine faas algab Eesti jaoks 2018. aasta novembris.