Becks WIlliamsFoto: VIljar Voog
WRC
19. jaanuar 2017, 22:52

Miks ei edastata ralliraadios rasketest õnnetustest infot? (1)

Monte Carlo MM-ralli peatatati juba pärast avakatset, sest Hayden Paddon rammis kaljuseina ning avarii tõi kaasa tõsiselt vigastatud pealtvaataja. Õhtuleht uuris maikuus Portugali rallil viibides WRC-ralliraadiot tegevalt Becks Williamsilt, kuidas sellistes olukordades infot jagatakse. 

"Ma jumaldan Twitterit! See on võib-olla kõige fantastilisem meedium, mis kunagi loodud, aga inimesed peavad millestki aru saama… Võtame näiteks reedese juhtumi Haydeniga (Paddon tegi avarii ja tema masinast süttis lähedalasuv põõsastik – toim). Ma teadsin kohe(!), mis täpselt juhtus, aga ajakirjanikuna ei saanud seda eetrisse paisata, enne kui minuni polnud jõudnud mingit kinnitust. Inimesed pärisid minu käest, miks te sellest juba ei räägi, aga kuidas ma saan öelda, et masin põleb, kui mul pole mingit infot selle kohta, mis on saanud pilootidest? Haydeni perekond ju kuulab samamoodi meie reportaaže!

Nii et info jõuab minuni välkkiirelt, aga vahel vajan selle eetrisse lubamiseks meeskonnalt täpsustusi või suisa FIA luba, sest ajakirjanikuna pean lähtuma teatavatest eetikanõuetest."

Enamasti saab Williams teatada rõõmusõnumi, et sõitjatega on kõik korras. Rallisport on aga ohtlik ala ja kahjuks juhtub ka traagilisi õnnetusi.

"Meie ülekannete tunnuskõlliks on nopped vanadest intervjuudest ning tuhlan nende uuendamiseks praegu läbi vanu saateid. Alles eelmisel nädalal kuulasin just ühte 15 aasta vanust intervjuud Michael Parkiga, kes luges rajalegendi ette totral häälel, Robert Reidi šoti aktsenti imiteerides…" meenutas Williams Markko Märtini kaardilugejat, kes hukkus 2005. aasta Suurbritannia rallil. "Ja ta pole muidugi ainus inimene, kelle kaotanud oleme – Aaron Burkharti kaardilugeja Jorg Bastucki surmast Hispaania rallil möödus samuti just 10 aastat…

Oleme WRC sarjas üks suur perekond, kus kõik teavad kõiki ja käime tihti koos õhtustki söömas. Kui midagi dramaatilist juhtub, lähen automaatselt üle oma ajakirjaniku rollile, kuigi tükikene mu hingest puruneb seda uudist ette lugedes," pole Williams õnneks ammu ühestki taolisest tragöödiast raporteerima pidanud.