Chicago Bullsi korvpallur Rajon Rondo.Foto: ELSA
Korvpall
20. jaanuar 2017, 04:00

Liiga suure suuga Rajon Rondo NBA-karjääri saatus kaalukausil

2008. aastal Boston Celticsi ridades korvpalliliiga NBA meistrisõrmuse võitnud Rajon Rondo karjääri on igal pool saatnud skandaalid. Varsti ei pruugi aga ükski NBA meeskond riskida käitumisprobleemidega sööduässa palkamisega.

30aastane Rondo on endiselt muljetavaldav söötja ning jagas mullu liiga parimana Sacramento Kingsi ridades 11,7 tulemuslikku passi. Samas on ta tänapäeva NBA tagameeste seas haruldane nähtus: kolmepunktivisete tähtsuse tõusust hoolimata on Rondo hädine kaugviskaja.

Tõele au andes pole mängujuht kunagi hüppevisetega hiilanud, mistõttu pidi ta alguses leidma oma niši. Terava läbimurdja, hea kaitsja ja fantastilise söötjana kindlustaski Rondo näiliselt karjääri lõpuni koha NBAs.

Viimastel hooaegadel on Rondo esitustest palliplatsil rohkem pealkirju krabanud aga 185 cm pikkuse rünnakute dirigendi liiga suur suu ja vaidlused peatreeneritega.

Näiteks tunamullu Dallas Mavericksis läks Rondo raksu peatreener Rick Carlisle’iga. Pallurile ei meeldinud tõik, et ta ei saanud väljakul olles otsustada, milliseid liikumisi meeskond rünnakul kasutab.

Carlisle asu ei andnud ning play-off’i avaringi teises kohtumises Houston Rocketsi vastu mängis Rondo vaid veidi üle kümne minuti. Ehkki Mavericksi teatel maadles pallur seljatraumaga, oli NBA ekspertide hinnangul koer maetud mujale: Carlisle ei tahtnud Rondot Mavericksi ning teadis, et suvel minnakse niiehknaa lahku. Praegu on mehed siiski lepitust teinud ning juhendaja sõnul polnud Dallase klubi mängujoonis Rondo jaoks lihtsalt sobiv.

Tõsi, Rondo "paistis" käitumisega silma ka Bostonis. Kui abitreenerid meeskonna koosolekul tema eksimusi välja tõid, ägestus pallur ning sõneles ka juhendaja Doc Riversiga. Lõpetuseks purustas Rondo veepudeli viskamisega teleekraani ning väidetavalt oli kehv läbisaamine mängujuhiga üks põhjus, miks Rivers Celticsist lahkuda soovis.

Mullu Sacramento Kingsis tegi Rondo statistiliselt karjääri ühe parema hooaja. Ent taas suutis mängujuht rohkem silma paista halva käitumisega, kasutades näiteks teleintervjuus sõna f**k, mis ameeriklased tagajalgadele ajas.

Et otse-eetris ropendamisest veel vähe oleks, sõimas Rondo teda mängust eemaldanud homoseksuaalset kohtunikku Bill Kennedyt p***ks. Pallur üritas nädal hiljem avalikult kapist välja tulnud vilemehe ees Twitteris vabandada, kuid Rondo sõnad ei väljendanud avalikkuse arvates siirast soovi andeks paluda.

Möödunud suvel liitus Rondo Chicago Bullsiga ning mängumees oli lootusrikas: ehk õnnestub lõpuks raskused seljatada ning pahapoisi maine selja taha jätta.

Tegelikkus on taas kujunenud vastupidiseks. Bullsi peatreener Fred Hoiberg otsustas Rondo detsembri eelviimasel päeval viieks kohtumiseks pingile istutada, ehkki pallur oli terve ning ihkas mängida.

"Olin suvel uut leivaisa otsides väga valiv. Mida Bullsi tähtsad ninad minuga kohtudes rääkisid, on tegelikkusest veidi erinev. Muud ma öelda ei saa," lausus Rondo nädala alguses.

Varem oli pallur avameelselt öelnud, et Bullsi selgitus tema pingile istutamise kohta oli täielik pullis**t. "Kuulsin, et Hoiberg tahtis mind minu enda eest kaitsta. Ma pole midagi nii totrat varem kuulnud." Viimaste teadete kohaselt üritavad osapooled siiski lepitust leida, kuid Rondo puhul tasub nii platsil kui mujal oodata ootamatut.

Kuna skandaalid on Rondot saatnud juba ka kesk- ja ülikooliajast, arvab mõni korvpallisõber, et tema NBA-karjäär võib ohus olla. Miks? Sest probleemide ja sisekliima halvamise jätkumisel pole heade söödunumbritega kehva viskega mängijast suurt kasu. Ehk võiks Rondo taanduda varumeherolli, kuid see mängujuhti praegu arvatavasti ei köida.

Osutub arvamus tõeks, on Rondol sisuliselt kolm valikut: teenida leiba Euroopas (vähetõenäoline), pageda teiste NBA eksstaaride kombel Hiina (tõenäolisem) või lõpetada karjäär (kõige ebatõenäolisem).