Kristjan Ilves ei leidnud nädalavahetusel Seefeldi lumeoludeks sobivat suusapaari.Foto: NordicFocus
Talisport
29. jaanuar 2017, 17:47

Pettunud Kristjan Ilves: täitsa ulme, aga kuidagi ei saanud suuska libisema (1)

Kahevõistleja Kristjan Ilves (20) sõitis Seefeldi MK-etapi kolmepäevavõistlusele (Triple) lootusega pääseda starti ka viimasel päeval. Paraku ei õnnestunud eestlasel kehva suusa tõttu eile 30 sekka jõuda ega tänaseks võistluseks kvalifitseeruda. 

Eile pärast hüppeid 30. kohta hoidnud (+2.11) Ilves näitas 10 km murdmaarajal alles 45. aega ning finišeeris 41. mehena (+3.57). Reedel oli ta hüpete järel 18. (+0.53), kuid 46. suusaaeg (5 km) kukutas ta lõppeks 33ndaks (+1.27).

Hüppemäel on asjad Ilvese enda hinnangul kõvasti paremaks läinud, ent kahjuks mängis talle Austrias mäkra värske looduslik lumi, millele ei suudetud abilistega kuidagi õiget suuska leida.

"Täitsa ulme, aga kuidagi ei saanud suuska libisema," selgitas Ilves telefonitsi Õhtulehele. "Kui suusaaegu vaatad, siis ei ole ju võimalik, et kaotan mehele, kellega Otepääl sõitsin võrdselt (austerlane Martin Fritz - M.T.), järsku 1.30. Arvan, et seisund pole üldse nii hull, aga eks juhtub ikka."

Mida võistluse ajal mõtlesid, kui said aru, et suusk on teistest kehvem?
"Ega väga polegi midagi mõelda, saad aru, et on kehvem suusk. Väga hästi end ei tunne. 5 km võistlusel üritasin esimesed 2,5 km nii palju kui võimalik pundil järel püsida, aga tööd tuli teha teistest kolossaalselt rohkem. Ma pole nii kõva sõitja ka, et kehvema suusaga kuhugi jõuda.

Aga 5 km oli nii lühike, et kannatad veel ära. 10 peal aga... katkestada ka ei taha."

Kui asjast positiivset otsida, siis vähemalt saad topelttööd tehes tulevikus silmas pidades teistest tugevamaks. Või mis?
"Võistlustel on sellest veits vähe kasu. See on vale koht, kus trennimõtteid mõelda. Esimene päev oli väga suur pettumus. Pärast hüppeid oli ideaalne koht, vahed olid väga väiksed. Põhimõtteliselt 7. koht oli 12 sekundit ees. Ise lootsin, et miinimumeesmärk on 25 hulka jääda, aga tõesti oli võimatu kuskile jõuda.

Tellisime nüüd uusi suuski juurde. Talispordialal ikkagi ei loe ainult see, kes sa ise oled, vaid loeb ka see, mis jala all. Muidugi, kui ise nõrk oled, siis pole midagi teha. Aga maailmatasemel on tulemus kinni nii väikestes asjades."

Ilves jääb nüüd koos isa Andruse ja suusatreener Anatoli Šmiguniga Seefeldi laagrisse. 9. veebruaril rännatakse sealt 400 km ida poole Eisenerzi, kus 11. ja 12. veebruaril toimub kontinentaalkarikasarja etapp. 

Järgmisel ja ülejärgmisel nädalavahetusel Aasias toimuvatest MK-etappidest otsustas Ilves loobuda, et mitte panna pikkade rännakutega põntsu Lahti MMile.

Nimetatud laagri eesmärk on laduda murdmaal natuke põhja alla, mis võitlsusperioodil kaduma kipub ning hüppemäel lihvida lennuasendit ja veel mõnd pisiasja.