Foto: Martin Ahven
Vabariigi aastapäev
24. veebruar 2017, 10:01

Ratas pärgade asetamisel: "Meil tuleb osata mõista Eesti saavutuste ning iseseisva riigi tõelist hinda" (10)

Hommikusel pärgade asetamisel Vabadussõja võidusambale pidas peaminister Jüri Ratas kõne, milles mälestas esivanemaid, kes Eesti vabaks võitlesid, ja tänas rahvusvahelisi liitlasi ja partnereid. 
PÄRG MÄLESTAMAKS ESIVANEMAID: peaminister Ratas mälestas oma kõnes Eesti vabaduse eest võidelnud esivanemaid ja meenutas, kuidas sõjaajal kodud hävisid. Foto: Martin Ahven

Peaministri kõne täismahus:

Lugupeetud Vabariigi President, auväärt president Rüütel!
Lugupeetud Riigikogu esimees, austatud ekstsellentsid!
Hea Eesti rahvas!

Õnnitlen teid kõiki Eesti Vabariigi 99. aastapäeval. Täna tähistame kogu Eestis meie isamaa sünnipäeva ning mälestame esivanemaid, kes kalli Eesti riigi rajasid ning vabaks võitlesid.

Teame kõik, et Eesti Vabariigi sünd ei toimunud veretult, vaid nõudis meie rahvalt palju ohvreid. Täna mälestame tuhandeid Eesti Vabadussõjas oma isamaa eest elu andnuid ning kõiki haavatuid. Sõjaaeg tõi lugematul arvul hävitatud kodusid ja igaveseks lõhutud perekondi.

Eesti riik austab ja mäletab igavesti kõiki Vabadussõja sangareid ning Eesti riigi rajajaid. Täpselt samamoodi ei tohi me kunagi unustada vapraid Eesti kaitseväelasi, kes on langenud meie riigi ja turvalisema maailma eest.

Juba aastaid kestvad verised konfliktid Euroopas ja maailmas tuletavad meile kõigile meelde, et vabadus ja demokraatlik õigusriik pole iseenesestmõistetavad. Meil tuleb osata mõista Eesti saavutuste ning iseseisva riigi tõelist hinda. 

Siinkohal soovin tänada ja tunnustada kõiki meie rahvusvahelisi liitlasi ning partnereid. Suurbritannia, Soome, Rootsi ja Taani toel saavutasime võidu Eesti Vabadussõjas. Tänaseks oleme Euroopa Liidu ja NATO lahutamatu osa ning ainult üheskoos suudame seista turvalise ja vaba maailma eest.

Soovin kogu Eestile väärikat Eesti Vabariigi aastapäeva!

Hoidkem ja hinnakem oma isamaad ning iga inimest.

Jõudu Eestile!