Foto: Alar Truu
Vabariigi aastapäev - ilu
26. veebruar 2017, 22:49

KUNSTNIK: "Naised olid lihtsamad ja paistsid välja rohkem kui nende kleidid."  (24)

"Vabariigi aastapäeva pidu ei ole edevuse laat, see on talvine vastuvõtt, ja seekord oligi - lõpuks ometi," ütleb keraamik Piret Veski ja täiendab: “Less is more! Tundub, et seekord on kõik pidulised presidendist eeskuju võtnud ning see on igati teretulnud."

Veski ütleb, et tänavune vastuvõtt oli silmale meeldiv vaadata. "Naised olid lihtsamad ja paistsid välja rohkem kui nende kleidid,“ lausub ta. "Papagoikleiteide aeg on läbi. Ning mehi nende hästi istuvates ülikondades oli seekord lausa lust vaadata!"

Karin ja Jüri Ratas. "Kui sa juba mehega välja lähed, siis arvesta tema kui aksessuaariga," arutleb Veski. Foto: Alar Truu

Ka sisearhitekt Maile Grünberg leiab, et seekordne vastuvõtt nägi ilus välja. "Inimesed püüavad ikka teha minimalistlikke kleite. Lõpuks ometi on Eestisse jõudnud skandinaavia stiil, ma ütleksin isegi, et Jacqueline Kennedy stiil – lihtne ja ilus, selge värv ning väärikas hoiak. Minimalistlik ja alati lööv!"

Pulmas pruudiga ei võistelda

"Keegi ei tohi pulmas pruudiga võistelda. Ja keegi ei võistelnudki," kommenteerib Veski tänavust vastuvõttu, kus säras presidendipaar. Esimese näitena toob Veski välja lapseootel Mailis Repsi, kes kandis tumesinist lihtsat kleiti: "Ilus ja tagasihoidlik kleit, mis tõesti kaunistab naist." Sama hea nägi Veski sõnul välja Mari Tarand. "Oma rahvariietes on ta lihtsalt väga armas."

Poliitik Mailis Reps abikaasaga. "Ilus ja tagasihoidlik kleit, mis tõesti kaunistab naist," kommenteerib kunstnik Piret Veski. Foto: Alar Truu

Veski sõnul paistis, et peole tulnud naised oleks justkui presidendist eeskuju võtnud. "Lihtne ja ilus," lausub ta. "Presidendipaar mängis peo peremehe rolli kaunilt välja. Kersti Kaljulaid on glamuuripauku maha tõmmanud ning see on väga hea. Tema puhul on näha, et paraadi ta ei armasta ning seepärast päästis ta end ka õhtukleidist. Ta on nagu kratt, kel peab olema midagi teha - ta teeb tööd. Ka vastuvõtul."

President Kersti Kaljulaid abikaasaga. Foto: Teet Malsroos

Grünberg rõõmustab, et tänavu oli lillekestega kleite varasemast tublist vähem. "Muidu oli alati ülepaisutatud kleite liiga palju,“ lausub ta. "Heal kleidil peab olema hästi selge joon," mõtiskleb Grünberg. "Pole vaja keerulisi detaile ega sitse-satse," märgib kunstnik ja tõdeb teistki korda, et tänavusel üldpildil polnud viga.

"Kui sa juba mehega välja lähed, siis arvesta tema kui aksessuaariga," arutleb Veski ning kiidab perekond Talvikuid ning Rataseid. Nende paaride puhul klappis kõik ideaalselt. "Meestel olid väga hästi istuvad ülikonnad ja neid oli lust vaadata," ütleb Veski.

Arst Anneli Talvik abikaasa Artur Talvikuga. "Kui sa juba mehega välja lähed, siis arvesta tema kui aksessuaariga," arutleb Piret Veski Foto: Alar Truu