Francois FillonFoto: AFP / Scanpix
Maailm
6. märts 2017, 04:00

Skandaalse presidendikandidaadi viimane õlekõrs läks eile mängu (1)

"Nad väidavad, et ma olen üksi!" ütles poliitikute seas poolehoiu kaotanud Francois Fillon eile Pariisis Trocaderol tema toetuseks korraldatud miitingul kümnetele tuhandetele inimestele.

Prantsuse vabariiklased olid valinud Filloni oma presidendikandidaadiks, kuid varsti pärast seda ilmusid ajakirjanduses teated, et ta on oma abikaasale lasknud maksta sadu tuhandeid eurosid töö eest, mida naine kunagi teinud pole. Pärast seda on ta pidevalt poolehoidjaid kaotanud ja laupäeval avalikustatud arvamusküsitluse andmeil nõuab 71 protsenti valijaist, et ta loobuks kandideerimast.

Francois Fillon Foto: AFP / Scanpix

Eilne toetusmiiting Eiffeli torni lähedal oli viimane võimalus, mis võinuks ta hädast päästa, sest tema erakonna juhid kogunevad hiljemalt täna arutama, kas oleks õige Filloni asemel toetada eelvalimistel teiseks jäänud Alain Juppe kandidatuuri. Seda enam, et arvamusküsitluste järgi võidaks Juppe esimeses voorus ka Emmanuel Mcroni, keda parempoolsed ei salli, aga kes kogub iga päevaga järjest rohkem toetust.

"Me peame leidma võimaluse, kuidas sundida Filloni kandideerimisest loobuma nii, et tema eneseväärikus ei kannataks," ütles eile üks vabariikliku partei juhte Christian Estrosi.

Ta on endise presidendi Nicolas Sarkozy toetaja, kuid Sarkozy kandideerimisvõimalused võrreldes Juppe’iga, kellele ta eelvalimistel suurelt kaotas, on olematud.

Esimest korda pärast skandaali puhkemist tuli avalikkuse ette ka Filloni naine Penelope, kes andis intervjuu nädalalehele Journal du Dimanche. Tema sõnul tegi ta tublit tööd oma abikaasa parlamendiassistendina ja "me arutasime, kas on tark maksta abistamise eest mõnele võõrale või teha see töö ise ära. Me otsustasime, et minust saab tema assistent. Kõik on seadusega kooskõlas, iga viimane kui mulle makstud sent on deklareeritud."

Penelope rõhutas, et ta toetab oma meest ja veenab teda võitlust jätkama.

Eile korraldati Pariisi Place de la Republique’l ka Filloni vastaste meeleavaldus. Sellele tuli mõnevõrra vähem inimesi.