Jamie Vardy lõi oma elu esimese koondisevärava just Saksamaa võrku.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
22. märts 2017, 13:16

MEENUTUS | Saksamaa - Inglismaa viis mälestusväärsemat vutivastasseisu

Saksamaa jalgpallikoondis võõrustab täna õhtul kell 21.45 Dortmundis maavõistlusmängus Inglismaad. Kuigi tänane kohtumine oma tähtsusetuse tõttu arvatavasti kullavaramusse ei pääse, siis omajagu klassikuid on nood riigid aegade jooksul pakkunud. Siinkohal on paslik meenutada neist viit mälestsuväärsemat.

14. mai 1938, Berliin (Saksamaa - Inglismaa 3:6)

Viimane mäng, mille nood riigid pidasid enne 16 kuud hiljem alanud II maailmasõda. Lisaks muudab matši eriliseks ja kurikuulsaks tõik, et inglased otsustasid hümnide ajal üheskoos natsitervitust teha.

Inglismaa - Saksamaa vastasseisud läbi aegade. EMi ja MMi lahtrites on arvestatud ka vastavaid valikmänge. PSO = penaltiseeria.

30. juuli 1966, London (Inglismaa - Lääne-Saksamaa 4:2)

Inglismaa jalgpalli kõrghetk, sest tol päeval võideti nende esimene ja seni ainus MM-tiitel. Eelmised neli omavahelist kohtumist kaotanud sakslased asusid MMi finaali 12. minutil Helmut Halleri tabamusest juhtima, kuid viik naases tabloole juba kuus minutit hiljem.

Martin Peters viis 78. minutil väljakuperemehed esimest korda juhtima ning kõik tundus liikuvat inglastele soodsas suunas. Ent minut enne normaalajal lõppu unustasti Wolfgang Weber oma trahvikastis ihuüksi, mis päädis pisikese tohuvabohu järel kohtumise lisaajale viinud väravaga. Nood 30 minutit kuulusid aga täielikult Inglismaale.

West Hami ründaja Geoff Hurst vormistas oma kübratriki ning ajas kogu Inglismaa joovastusse, mille sarnast pole sealsel rahval õnnestunud enam kogeda.

4. juuli 1990, Torino (Lääne-Saksamaa - Inglismaa 1:1, 4:3 pen)

Just tollest kaotatud penaltiseeriast sai alguse inglaste kohutav jada, mis kestab tänini. Nimelt on jalgpalli sünnimaa 1990. aasta MMi poolfinaalist saati iga viimse kui suurturniiri penaltiseeria kaotanud. 

Tõsi, tol päeval tuli neil rõõmu tunda, et mäng üldse 11 meetri karistuslöökideni jõudis, sest Gary Linekeri 1:1 värav sündis alles 80. minutil. Penaltieksimuse raske taak ripub Stuart Pearce'i ja Chris Waddle'i kaelas.

 

1. september 2001, München (Saksamaa - Inglismaa 1:5)

Mesimagus revanš 11 kuud varem samas MM-valiksarjas saadud 0:1 kaotuse eest (too mäng muide oli viimane vanal Wembley staadionil). Saksamaa läks küll Carsten Janckeri väravast nobedasti (6. min) juhtima, kuid inglased võitsid Michael Oweni ja Steven Gerrardi abil avapoolaja 2:1.

Ja siis läks andmiseks. Owen sepistas 66. minutiks kübaratriki ning Emil Heskey vormistas kaheksa minutit hiljem sakslaste vaatevinklist võika lõppseisu. Ent peale rahvusliku häbi polnud sakslastel kaotusest sooja ega külma. MMile kvalifitseeruti ning Jaapanis ja Lõuna-Koreas toimunud finaalturniiril murduti alles finaalis Brasiiliale.

Küll aga tasub märkida, et nõnda suurelt pole ei varem ega hiljem kumbki pool teist alistanud.

26. märts 2016, Berliin (Saksamaa - Inglismaa 2:3)

Kahe kange vutiriigi viimane omavaheline kohtumine jääb meelde sellega, et külalised suutsid viimase pooltunniga (!) 0:2 kaotusseisu 3:2 võiduks pöörata. Muuhulgas lõi seal oma esimese koondisevärava Leicester City's säranud ründaja Jamie Vardy.

Poolteist kuud hiljem alanud EMil polnud tormihoiatusest aga suurt tolku, sest kaheksandikfinaalis alistuti Islandile. Saksamaa purjetas poolfinaali, kus jäädi 0:2 alla Prantsusmaale.