Philippe Clement üritab Patrick Vieiraga sammu pidada.Foto: Vida Press
Jalgpall
22. märts 2017, 18:52

Tänasel päeval on Premier League’is uskumatu statistiline tähendus

Inglismaa jalgpalli kõrgliiga läks koondisepausile seisul, kui liider Londoni Chelsea on tänavu kasutanud vaid 21 erinevat mängijat. Vastupidine rekord kuulub hetkel 14. kohta hoidvale Watfordi klubile, kes on 28 voorus kokku platsile saatnud 31 erinevat meest.

Üldse on kogu Premier League’is käesoleval hooajal väljakul käinud 515 mängijat, aga vutiaasta pole ka veel kaugeltki läbi. Mullu said vutiliigas mõnegi mänguminuti kirja 561 jalgpallurit.

Kui nüüd mõelda, et Premier League’i formaadi all alustati Inglismaal meistri selgitamist 1992 ehk käsil on 25. liigahooaeg, tõuseb nende aastate jooksul platsil käinud mängijate arv astronoomiliste kõrgusteni.

Seega võiks arvata, et kui panna näpp kalendrisse ja peatuda suvaliselt ühel päeval, leiab terve trobikonna pallureid, kes just siis oma sünnipäeva tähistavada. Aga võta näpust – 22. märts on tõeline statistiline anomaalia, sest läbi terve ajaloo on siis sündinud vaid üks(!) Premier League’is platsil käinud vutimees.

Tegu ei ole superstaariga. Tegu ei ole isegi tavalise staariga. Täna tähistab oma 42. sünnipäeva Philippe Clement – Belglane, kes kuulus hooajal 1998-1999 Coventry City meeskonna ridadesse. Kaitsja käis väljakul 12 Premier League’i kohtumises ja lahkus suvel Club Brüggese – meeskonda, kus ta nüüd peab abitreeneri ametit.

Clement on ka 38kordne Belgia internatsionaal ning ta kuulus koondisesse nii 1998. MM- kui 2000. EM-finaalturniiril. 2003. aastal mängis mees ka Eesti vastu. Belgia võitis tolle matši 2:0 – statistikasse läksid kirja Thomas Buffeli tabamus ja Ott Reinumäe omavärav.