Noor kahevõistleja Kristjan Ilves tegi sel talvel arengus suure sammu edasi. Foto: Stanislav Moshkov (Õhtuleht)
Spordivaria
23. märts 2017, 17:18

Suusatalve konto: Ilves 81, Kõiv 49, suusatajad 43

Vigursuusataja Kelly Sildaru kõrval pakkus sel talvel enim positiivseid emotsioone kahevõistleja Kristjan Ilves.

20-aastane Ilves võib end vaikselt hakata Eesti talispordi bossiks kutsuma, sest ta kogus üksinda sisuliselt samapalju punkte kui kõik Eesti murdmaasuusatajad ja laskesuusatajad kokku. Nädalavahetusel tegi Ilves oma karjääri parima võistluse, kui oli Schonachi MK-etapil 14. Etapi võitjale Eric Frenzelile kogunes kaotust kõigest 43,9 sekundit.

Isa Andruse juhendamisel harjutav ja suusatamises ka Anatoli Šmigunilt abi saav Kristjan Ilves loodab tuleval aastal Pyeongchangi taliolümpial võidelda koha eest esikümnes.

Kahevõistlus

MK-sarjas: 42. Kristjan Ilves 81 p, 67.–68. Karl-August Tiirmaa 1 p

+ Kristjan Ilvese võimas esiletõus on tõstnud kahevõistluse Eesti talispordi üheks paraadalaks.

- Kuigi Lahti MM-il sai Eesti teatenelik kahevõistluse meeskonnavõistluses üheksanda koha, jäi hooaja kokkuvõttes ülejäänud kahevõistlejate panus nadiks. Pole kindel, kas sel talvel ebaõnnestunud vennad Kail ja Han-Hendrik Piho tuleval aastal tippspordis jätkavad.

Laskesuusatamine

MK-sarjas: 64.–65. Kauri Kõiv 49 p

+ Vanameister Kauri Kõiv päästis sel talvel Eesti laskesuusatamise au, korjates MK-punkte ja näidates teatavat taset ka MM-il.

- Laskesuusatajaid räsisid terve talve haigused ja see jättis hooajale tugeva pitseri. Halvim uudis tuli nädalavahetusel, kui Eesti naislaskesuusatajad jäid Oslo MK-etapil alla leedukatele ja seetõttu olümpiakohtadest ilma.

Murdmaasuusatamine

MK-sarjas: 93.–94. Marko Kilp 37p, 162. –169. Raido Ränkel 3 p, Kein Einaste 3 p

+ Suusasprinter Marko Kilp näitas hooaja alguses, et suudab klassikasprindis stabiilselt MK-sarjas punktikohale sõita. Hooaja teises pooles paraku mehe jõud rauges.

- Delfi on välja raalinud, et Eesti distantsisuusatajad said viimati MK-sarjas punkti rohkem kui kolm aastat tagasi. See eriline „sündmus” toimus 2014. aasta 8. märtsil, mil Algo Kärp sai Holmenkolleni MK-etapil 50 kilomeetri ühisstardist klassikasõidus 16. koha.

Suusahüpped

MK-sarjas: 69.-70. Kaarel Nurmsalu 2p

+ Kaarel Nurmsalu näitas tippsporti naastes, et suudab jätkuvalt kaugele hüpata. Martti Nõmme Lahti MM-i suure mäe võistluse 44. kohta tuleb kindlasti pidada kordaminekuks.