Linnavolinik Hanno MattoFoto: Alar Truu
Eesti uudised
28. märts 2017, 17:46

Linnavolinik Hanno Matto: Tallinna linn peab Ühistupangast väljuma (17)

Linnavolinik Hanno Matto sõimleb Ühistupanga teemal – see on Tallinna maksumaksja raha ebamõistlik kasutamine. Ta ütleb, et Savisaare pärand elab edasi.

"Linnavolinikuna hindan Ühistupanga ümber toimuvat üheselt – see on Tallinna maksumaksja raha ebamõistlik kasutamine.

Iseenesest on ühistuline tegevus mõistlik asi ja ka pangandusvormina ei ole see taunitav, aga praegusel juhul tuleb ju üle 98 protsendi rahast Tallinna eelarvest. Normaalne oleks ühistulise tegevuse puhul, et panustatakse võrdselt. Häda ongi selles, et linn kontrollib praegu ühte häält, aga sisse on pannud pea kogu osakapitali.

Laiem kontekst on selles, et Edgar Savisaare pärand elab edasi. Tegemist on munitsipaalkapitalismi ehitamisega.

Avalik võim ei pea tegutsema valdkonnas, kus erasektor tuleb toime. Kui meil oleks turutõrge, siis oleks normaalne, et riik või linn läheb oma kapitaliga sisse. Finantssektoris ei ole meil ju turutõrget.

Üsna kummaline on ka, kuidas seda panka kavatsetakse majanduslikult vee peal hoida. Lubatakse ju kolme asja. Esiteks on lubatud osanikele kõrget dividenditulu, teiseks hoiustajatele kõrget intressitulu ja kolmandaks laenajatele madalat intressi. Need on täiesti vastassuunalised vektorid.

Midagi pole teada ka pangateenustest. Vahepeal oli jutt, et linna teenistujad hakkavad sealt laenu saama. Tegelikult on ju linnal otsuste tegemisel ainult üks hääl. Kui ülejäänud liikmed otsustavad, et hakatakse muud teenust osutama, siis tekib küsimus, mis on siin Tallinna huvi.

Eriti kurb on see, et kui finantsinspektsioon nõudis lisagarantiid järgmiste aastate kahjumi kandmiseks, siis volikogus lihtsalt suruti see otsus läbi. Ehk kui varem pandi osakapitali raha, siis nüüd võeti pikaajaline 4,2 miljoni euro suurune garantii ka veel peale. See on eriline nahaalsus.

Teine asi, et panga asutamisel vaadatakse ka, kes seda asutavad. Priit Toobal, Lauri Laasi, Ester Tuiksoo, Villu Reiljan, Alar Nääme olid ainult mõned nimed, kes asutamisel silma jäid. Retooriliselt küsides, kas teie annaksite nende inimeste kätte oma raha või mitte? Inimeste, kes on korruptsiooniasjades süüdi mõistetud? Ilmselgelt mitte.

Ühistupanga juhatuse tööd hindan ebarahuldavaks. Aga samas olen jälle rahul, et see töö on olnud ebarahuldav, sest sel hetkel, kui see monstrum saab tegevuslitsentsi, siis alles hakkavad kahjumid tekkima.

Tuleb teha poliitiline otsus ja Tallinna linn peab Ühistupangast väljuma."