SÜNDMUSKOHAL: Leedu politsei saatis nelikmõrva toimumiskohta 20 ekipaaži. Veretöö toime­panija 26aastane Egidijus Anupraitis vahistati eile Marijampole linnas. Foto: Kaunase politsei
Maailm
29. märts 2017, 04:00

Tragöödia Leedus: poeg tappis vanemad, vanaema ja onu (22)

Leedus Kaunase rajoonis Gaiženai külas leiti üksikust kõrvalisest talust neli kuulihaavadega surnukeha ja haavatud vanem mees. Leedu politsei kuulutas esmaspäeva õhtul rahvusvaheliselt tagaotsitavaks 26aastase Egidijus Anupraitise – kahtlustatuna ema, isa, vanaema ja onu tapmises ning vanaisa haavamises. Eile keskpäeval teatas politsei kurjategija tabamisest.

Esmaspäeval kell 17.45 sai politsei teate veretöö kohta. Kuriteo avastasid tapetute lähedased, kes ei saanud nendega telefoni teel ühendust ja läksid kohapeale. Sündmuskohale sõitis 20 ekipaaži. Mõrvamaja on hõredalt asustatud piirkonnas, kuhu viib raskesti läbitav soine tee.

SÜNDMUSKOHAL: Leedu politsei saatis nelikmõrva toimumiskohta 20 ekipaaži. Veretöö toime­panija 26aastane Egidijus Anupraitis vahistati eile Marijampole linnas. Foto: Kaunase politsei

Nelikmõrva kahtlus langes kohe 26aastasele perepojale Egidijus Anupraitisele, kes tappis 49aastase ema, 50aastase isa, 75aastase vanaema ja 38aastase onu. Napilt pääses eluga 81aastane vanaisa, kes oli saanud kuuli jalga. Šokiseisundis ohver viidi haiglasse.

Politsei kuulutas Egidijus Anupraitise juba esmaspäeva õhtul rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Seejuures rõhutati, et ta võib olla relvastatud ja väga ohtlik.

Veretöö toimus laupäeva õhtul

Prokurör teatas eile, et kuritegu toimus laupäeva õhtul. Kokku tehti 21 lasku. Leedu meedia iseloomustab mõrvas kahtlustatavat noort meest andeka keemikuna, kes polnud varem politsei huviorbiiti jäänud.

Pärast keskkooli lõpetamist suundus Egidijus Anupraitis õppima välismaale, esmalt Ameerika Ühendriikidesse San Franciscosse ning seejärel jätkas õpinguid Inglismaal Liverpooli ülikoolis.

"Mulle on alati meeldinud keemia. Vaatamata sellele, et keskkooli lõpuaastatel mõtlesin õppida ettevõtlust või majandust, valisin lõpuks ikkagi keemia. Nii mõnigi küsis, miks ma sõitsin Liverpooli, kui oleksin võinud õppida ka Leedus oma kodulinnas? Kuid ma tahtsin midagi rohkemat kui lihtsalt keemia. Mind huvitab nanotehnoloogia," rääkis Egidijus Anupraitis õpingute ajal Liverpoolis.

Keemikuna turvafirmas

Noormees pöördus kodumaale tagasi mullu suvel ja läks tööle eraturvafirmasse ja sai sel kuul relvaloa ning muretses endale ka relva. Ta oli seal ametis ka veretöö sooritamise ajal. Miks hea haridusega noormees töötas madalapalgalise turvamehena, ei ole veel teada.

Samuti on ebaselge mõrvamotiiv. Ekspertide sõnul tuleb seda otsida perekonnast. Leedu meedia andmetel oli Egidijus Anupraitise tervis korras ja tuttavad iseloomustasid teda rahuliku inimesena. Samas on viidatud, et ta pidi koolipäevil eduka õpilasena taluma kaasõpilaste kiusamist.

Kohalikud elanikud oletasid vestluses ajakirjanikega veel eile hommikul, et tõenäoliselt võttis Egidijus Anupraitis pärast nelikmõrva ka endalt elu, sest pärast sellist tegu on väga raske või lausa võimatu edasi elada.

Muu hulgas pakuti välja, et ta võis midagi sisse süüa (ikkagi keemik) või end ära uputada.

Oletus ei pidanud siiski paika. Politsei andis eile keskpäeval teada, et tagaotsitav tabati Marijampole linnas, mis on 50 kilomeetri kaugusel Kaunasest. Teda märkas tähelepanelik kodanik ja informeeris sellest kohe politseid.