Tartu Tammeka alistas võõrsil 3:1 Viljandi Tuleviku.Foto: Aldo Luud
Jalgpall
7. aprill 2017, 20:50

7 VÕTIT | Lõuna-Eesti derbi esimene veri Taaralinnale, Tulevik – Tammeka 1:3 + GALERII

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste viienda vooru esimeses kohtumises võõrustas Viljandi Tulevik 245 pealtvaataja ees Tartu Tammekat ja kaotas 1:3 (45+1. pen Kassõmkhan Talasbajev - 5., 56. Martin Jõgi, 59. Kaarel Kiidron).

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tammeka vahespurt. Kiirelt kaotusseisu jäänud Tulevik oli teeninud järjekindla esituse toel penalti, millest mänguseis viigistati ja võis teisele poolajale otsa vaadata mõõduka optimismiga. Tammeka oli haavatav, eriti suutis Tulevik vastasele probleeme valmistada enda paremal äärel.

Aga et säärast nõrkust eduks realiseerida, ei tohi ise taga eksida, aga just sellega Tulevik nelja minuti jooksul kaks korda hakkama sai – esmalt põrkas väravavaht Karl-Romet Nõmm tsenderdust püüdes kokku oma mehega ja pillas palli, mille Jõgi sisse kõmmutas. Seejärel lõi Tammeka nurgalöögist kolmanda. 1:3 pealt näis Tuleviku tõusmine ebatõenäoline ja nõnda läkski.

Tartu Tammeka alistas võõrsil 3:1 Viljandi Tuleviku. Foto: Aldo Luud

2. Kuidas hinnata Viljandi Tuleviku taktikalist avantüüri?

Peatreener Aivar Lillevere üllatas, et mängitas äärepoolkaitses Gerdo Juhkamit, kes ameti poolest ikka kaitsja. Juhkam suutis avapoolajal Tammeka vasakkaitsjale Silver Graubergile korralikult peavalu valmistada. Selles mõttes oli eksperiment edukas. Aga tabloo näitas lõpuvile kõlades Tammeka 3:1 paremust.

3. Kas Lõuna-Eesti derbit passib ikka derbiks nimetada?

Vabalt! Kuigi kumbki meeskond ei mängi kõrgliigas kaasa medalite jagamises, on nende rivaliteet tunnetatav. Eesti jalgpallikaardi mõistes ollakse ikkagi sama kandi mehed ning naabrist parem olla tahab ju iga eestlane. Tammekat olid toetama saabunud ka kümmekond fänni ning Tuleviku toetajad, nende seas ka Luule Komissarov, elasid puhuti omadele häälekalt kaasa. Mängijad võtsid asja kirglikult, treenerid samuti. Oli vahva jalgpalliõhtu Viljandi järve ääres!

4. Kes oli platsi parim mees?

Karl Johan Pechter. Natuke narr on kaks väravat löönud (ja väga hästi mänginud!) Martin Jõgi sellest tiitlist ilma jätta, aga Pechteri esitus oli hiilgav ja otsustav. Võimaluste põhjal pidanuks Tulevik avapoolaja umbes kahe väravaga võitma, aga Tammeka väravavaht Pechter tegi kaks fenomenaalset ja ühe lihtsalt väga hea tõrje. Ainult Kassõmkhan Talasbajevi penalti võrgust noppinud Eesti U21 koondislane Pechter jätkas kindlalt ka teisel poolajal, kui tegi veel kaks silmapaistvat tõrjet.

Tartu Tammeka väravavaht Karl Johan Pechter. Foto: Aldo Luud

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Mõlemad peaksid parandama stabiilsust, sest esitus kõikus 90 minuti lõikes väga oluliselt. Tulevik mängis esimese poolaja viimased 30 minutit nutikat, loogilist ja edumeelset vutti, aga mõlemat poolaega alustati uimaselt. Tammeka vastupidi oli hädas eduväravate järel mängu kontrollimisega.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame peagi mängijate-treenerite kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Loetakse kokku langenud, lakutakse haavad, korrastatakse rivid ja teisipäeval toimub täpselt sama mäng täpselt samal staadionil. Siis pole enam tegu Premium liiga matši, vaid Evald Tipneri karikasarja veerandfinaaliga. Nii Tammeka kui ka Tuleviku jaoks on karikasari ahvatlev, sest selle võiduga on võimalik lunastada pääse Euroopa liiga esimesse eelringi. Ning karikavõit poleks utoopia, sest Tallinna suurest kvartetis pääseb poolfinaali ainult üks meeskond (Nõmme Kalju või FC Infonet).

Tartu Tammeka alistas võõrsil 3:1 Viljandi Tuleviku. Foto: Aldo Luud