Põlva Serviti kaotas Balti liiga poolfinaalis 23:31 ZTRile.Foto: Aldo Luud
Käsipall
8. aprill 2017, 17:41

7 VÕTIT | Pettumuse valmistas mitte kaotus, vaid lohakus. Põlva Serviti – Zaporožje ZTR 23:31 + GALERII

Käsipalli Balti liiga esimeses poolfinaalis olid Mesikäpa hallis vastamisi Põlva Serviti ja Zaporožje ZTR. Serviti kaotas 23:31 (13:14). Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Mõõn esimese poolaja lõpus. Mängitud oli 24.15, kui Henri Sillaste viis Serviti kohtumist 13:12 juhtima. Arvestades, et ZTR oli maha mänginud 9:6 edu, oli hetk perfektne initsiatiivi lõplikuks haaramiseks ja edu suurendamiseks, aga rohkem Serviti avapoolajal väravani ei jõudnudki.

Omati nii arvulist ülekaalu kui ka ridamisi soodsaid viskekohti, aga kas tabati latti või posti või väravavahti või kõmmutati sootuks mööda. Teise poolaja alguses suurendas ZTR edu nobedasti neljaväravaliseks. Serviti juhendaja Kalmer Musting proovis time-out’i ja neli-kaks kaitsega ZTRi peatada, aga edutult.

Serviti jõudis veel seisuni 21:23, mis püsis pikalt, aga kontaktväravani mitte. ZTR spurtis 26:21 juhtima ja võitis 31:23. Servitil on põhjust olla oma esituses pettunud. Võimeid välja ei mängitud ja lohakad vead nurjasid etteaste. Pole garantiid, et maksimaalse sooritusega tulnuks võit, aga võimalust selleks oleks kindlasti evitud.

2. Kas Serviti võib nuriseda MMi vilistanud kohtunike partii üle?

Natuke võib küll. Jaanuaris MM-finaalturniiri teenindanud ja muuhulgas ka 1/8-finaali Saksamaa – Katar (20:21) vilistanud Leedu paar Mindaugas Gatelis – Vaidas Mažeika lasi ZTRil võõrustajaid veidi liiga palju rappida. Käsipall on jõuline mäng, aga pidevad särgist tõmbamised tuleb ära vilistada.

Näitlik episood leidis aset teise poolaja keskel, kui ZTRi paremsisemine Andrei Akimenko flirtis punase kaardiga. Serviti tegi nimelt vaheltlõike ja Hendrik Varul oli sööstmas kiirrünnakusse, kui Akimenko ta maha niitis. Leedu kohtunikud määrasid ainult kaheminutilise karistuse, kuigi viga oli silmatorkavalt küüniline. Pea alati valiti kahest võimalikust sanktsioonist leebem, mis andis aga räpasemalt tegutsenud ZTRile eelise. Ent kindlasti polnud vilepartii Serviti kaotuse põhjus.

3. Mille üle võib ja peab Serviti vaatamata kaotusele uhkust tundma?

Pika pingi. Juba kohtumise 20. minutiks oli peatreener Kalmer Musting kasutanud 13 mängijat protokolli kantud 16st. Musting vahetas ja katsetas julgelt, et leida ZTRi peatamiseks kõige paslikumad koosseisud nii kaitses kui ka rünnakul. Kohati vahetati kahe faasi lõikes koguni kolme mängijat. Lisaks mitmekesise valiku pakkumisele aitab pikk pink ka koormust ühtlasemalt jaotada.

Ning mis siiralt vaimustav – neist 13 mängijast on kõik peale Roman Aizatullovi ja Anatoli Tšezlovi Serviti enda õpilased. Oma kasvandikest meeskonnaga rahvusvahelises konkurentsis tegusid teha – see on Eesti võistkonna-alade kontekstis unikaalne!

4. Kes oli platsi parim mees?

Toosama Andrei Akimenko. Vasakukäeline tagamees pakkus viskeid ja väravaid igale maitsele ning oli üheksa väravaga üleplatsimees.

5. Mida peavad meeskonnad homset silmas pidades parandama?

Serviti karistusvisete realiseerimine ei olnud piisavalt kõrge. Viiest viskest saadi sisse kaks. Näiteks kui Henri Sillaste oleks seisul 13:13 tabanud, võinuks mäng kujuneda hoopis teistsuguseks. Homse pronksimatši võitmiseks peab karistusvisete tabavusprotsent olema oluliselt kõrgem.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame peagi mängijate-treenerite kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Nagu ütleb tark kiri Tartu Inglisillal – otium reficit vires (puhkus taastab jõu). Puhkus peab olema kvaliteetne ja kiire, sest juba homme ootab mõlemat meeskonda uus lahing, Servitit pronksimäng ja ZTRi finaal.