Erki Nool.Foto: Arno Saar
Kergejõustik
2. mai 2017, 14:56

Erki Nool otsusest kergejõustiku rekordid kustutada: Soomes söödaks need inimesed ära, kes julgeksid öelda, et Nurmi tulemused neile enam ei sobi (3)

Sydney olümpiavõitja Erki Noole arvates pole Euroopa kergejõustikuliidu eeldataval otsusel kõik senised rekordid kehtetuks muuta eriti mõistlik. 

"See on emotsionaalselt natuke libe tee," ütles Nool Õhtulehele. "Lõppkokkuvõttes on ikkagi see, et kui keegi küsib, kui palju on maailmas kaugust hüpatud, siis ütled ikka - Bob Beamon 8.90."

Ta lisab: "Või kui Jonathan Edwards hüppas 18.29, siis kuidas on niimoodi on, et maailmarekord on 18.29? Samal ajal kui Euroopa rekord on näiteks 2018. aastal hüpatud 17.40.

Tahaks näha, kas keegi Soome on nii julge ja ütleb, et Lasse Vireni ja Paavo Nurmi tulemused meile ei sobi. Süüakse, kultuurilooliselt, sellised inimesed ära, kes sellise lollusega julgevad välja tulla."

Küll aga on olümpiavõitja päri uute rekordite korra karmistamisega. "Süsteem võiks olla ühtlane ja konkreetne," sõnas olümpiavõitja. "Euroopa kergejõustikuliidu soovitus on, et iga rekordi järel tuleb sportlasel 24 tunni jooksul anda dopinguproov. 

Eesti kergejõustikus ongi nii, aga paljud riigid seda ei järgi. Kui pooled järgivad aga teised mitte, siis see on absurd, et on erinevad reeglid." 

Samuti toetab Nool suunda, et süsteemsust tuua ka mujale. "Väga paljudel olümpia-aastatel tuleb ootamatul palju normitäitjaid. Näiteks mõne heiteala mehed teevad päris ilusaid tulemusi, saavad oma olümpianormid täis, riiklikud toetused ka… ja siis olümpiamängudel see oda, ketas või mis iganes vahend, lendab meetreid vähem.

Kergejõustikuliidu esimene eesmärk on need asjad korda saada. Tihti on need tabelid jamad ja sportlaste tulemused pole ligilähedasedki reaalsete võimetega."