VÕITLUS: Ragnar Klavan maadlemas Manchester City palluri Raheem Sterlinguga. Pole võimatu, et eestlane ja inglane võivad kohtuda jalgpalli Inglismaa kõrgliiga lisamängus. Foto: Phil Noble
Jalgpall
20. mai 2017, 04:00

Klavani ja Liverpooli võib Meistrite liigasse viia ajalooline lisamäng

Eeloleval nädalavahetusel peetakse jalgpalli Euroopa tippliigades viimase vooru kohtumisi. Inglismaa meistrisarjas on võistlustules ka Eesti koondise kapteni Ragnar Klavani leivaisa Liverpool, kes vajab järgmiseks hooajaks Meistrite liiga pääsme kindlustamiseks võitu esiliigasse langeva Middlesbrough vastu. Ent Premier League’i viimased kohtumised võivad kaasa tuua põneva lisamängu, mida pole Albionimaal varem peetud.

Teatavasti pääseb Inglismaalt maailma kõige mainekamasse klubisarja kohaliku kõrgliiga kaudu neli tiimi. Esimesed kolm kindlustavad koha alagrupiturniiril, neljas kvalifitseerub viimasesse eelringi.

Premier League’i võitja ja teine koht on viimase vooru eel selged: tiitli viib Londonisse Chelsea, linnarivaal Tottenham Hotspur peab rahulduma "hõbemedalitega".

Pealinna duo järel käib viimase kahe Meistrite liigasse viiva koha nimel tõsine heitlus: Manchester Cityl on koos 75, Liverpoolil 73 ning Londoni Arsenalil 72 punkti. Lisaks on võrdlemisi sarnane meeskondade väravate vahe (City +36, Liverpool +33, Arsenal +31 – H.R.) ning pole võimatu, kui kolmest klubist kaks oleksid liigahooaja lõpus võrdsel pulgal.

Samas tuleb meeles pidada, et kui punktide ja väravate vahe on võrdne, vaadatakse löödud väravate arvu ning viimasena endale lastud tabamusi. Löödud väravate on triol sisuliselt identne: City ja Liverpool on kirja saanud 75 tabamust, Arsenal 74. Väravast on tulnud välja võtta vastavalt 39, 42 ja 43 palli.

Peaks nimetatud klubidest kaks hooaja võrdselt lõpetama, korraldaks Premier League neutraalsel pinnal lisamängu. Kõige tõenäolisemalt kohtuvad võimalikus lisakohtumises Arsenal ja Liverpool.

Londoni klubi peaks Evertoniga tegema väravatega viigi – näiteks 2:2 – ning Middlesbrough’il tuleks Liverpool alistada kahe väravaga. Säärase stsenaariumi täitumisel madistaksid klubid neljanda-viienda koha eest.

Lisamatšis võiksid võidelda ka City ja Arsenal. Selleks peaks tabeli kehvik Watford Manchesteri sinist poolt häbistama ning tegema Cityle säru näiteks 4:0 või 5:1. Arsenalil tuleks siis Everton alistada vastavalt 1:0 või 2:1.

Peaks Liverpool Middlesbrough’i võitma, maadleksid City ja Arsenal neljanda-viienda koha nimel. Liverpooli kaotuse korral on mängus aga liigatabeli kolmas-neljas positsioon.

Lisamatšis võivad vastamisi minna ka City ja Liverpool. Selleks on vaja Pep Guardiola hoolealuste suureskoorilist viiki Watfordiga, näiteks 3:3, ning Liverpooli 3:0 võitu Middlesbrough’i üle. City ja Klavani koduklubi mängiksid sel juhul kolmandale kohale.

Premier League’i viimane voor peetakse sel pühapäeval. Kõik mängud algavad kell 17.