Mihhail Korb astus 24. mail riigihaldusministri kohalt tagasi.Video: Alar Truu
Eesti uudised
24. mai 2017, 18:57

ÕHTULEHE VIDEO JA FOTOD | Mihhail Korb astus riigihaldusministri kohalt tagasi (155)

NATO-vastase arvamusega välja tulnud valitsuskabineti liige Mihhail Korb teatas täna pärast mõnetunnist kohtumist peaminister Jüri Ratasega, et astub riigihaldusministri kohalt tagasi.

Haapsalus veteranide ees NATO-vastase arvamusega esinenud riigihaldusminister Mihhail Korb ütles täna õhtul BNSile, et on tema NATO-teemaliste kommentaaride järel vallandunud kriitika tõttu valmis vastutust võtma, vahendasid ERRi raadiouudised. 

Peaminister Jüri Ratas kutsus riigihaldusminister Korbi täna õhtul Stenbocki majja aru andma. "Ma tahan kuulda tema käest isiklikult, mis ta arvab NATOst ja Eesti kaitsmisest," ütles Ratas Postimehele.

Minister Mihhail Korb kutsuti Haapsallu kohtuma veteranidega, kus teatas muuhulgas: "Mina… võib-olla ütlen eestlaste vaatevinklist ebameeldiva fraasi, mina pole NATO liikmelisuse poolt."

Mihhail Korbi kohtumine peaministriga Stenbocki majas kestis mitu tundi. Selle tulemusel teatas Mihhail Korb, et astub riigihaldusministri kohalt tagasi.

"Mina väga vabandan kogu ühiskonna ees, et oma sõnavõtuga eile Haapsalus tekitasin ühiskonnas segadust. Seda segadust ei tohtinud tekitada," rääkis Korb Stenbocki maja ees ajakirjanikele. "Ma mõistan selle vea raskust: Eesti minister ei tohi niiviisi öelda ja ebaselgelt ennast väljendada. Sellepärast ma otsustasin tagasi astuda."

Kas otsus tagasi astuda sai tõuke päeva jooksul tulnud kriitikast? "Ma arvan, et põhjused on hoopis teistsugused," vastas Korb. "Ma saan aru, et minu väljaütlemine või minu poolt korraldatud segadus tekitab teatud segadust ka koalitsioonis. Ma tahan, et koalitsioon, mis siiamaani on väga hästi, väga efektiivselt toiminud jätkaks," ütles ta. "Päris palju asju on selle poole aasta jooksul tehtud. Veel suuremad asjad on veel ees ja mina tegin selle otsuse just eesmärgiga hoida koalitsiooni koos ja mitte tekitada seal liigseid pingeid, mida antud hetkel ei ole vaja."

"Soovin tunnustada väga seda tööd, mida Mihhail Korb on teinud haldusreformi puhul, mida Mihhail Korb on teinud riigireformi puhul viimase viie poole kuu jooksul. Kindlasti on see võetud väga tõsiselt tema juhtimisel ette," ütles peaminister Jüri Ratas ajakirjanikele. "Meil on olnud väga põhimõttelised rasked dialoogid, rasked konsultatsioonid, aga ta on väga hästi seda juhtinud. Teine teema: Keskerakond nii valitsuses kui ka opositsioonis ei ole mitte kunagi seadnud kahtluse alla Eesti julgeoleku või välispoliitika suundasid, ega sea seda ka tulevikus. Eesti on ja jääb tugevaks liitlasliikmeks NATOs, Euroopa Liidus ja siin me mingisuguseid otsuseid ei kaalu ümber muuta," kinnitas Ratas.

Mihhail Korb tänas Jüri Ratast heade sõnade eest ning kinnitas, et Eesti kuulumine NATOsse ja Euroopa Liitu on ainuõige. Ta lisas ajakirjanike küsimise peale, et see seisukoht ei muutu ka siis, kui ta kõneleb kui Keskerakonna liige ja mitte peaminister. "Eilse sõnumiga ma kirjeldasin ideaalset olukorda; ma rääkisin sellest, kui tugev Eesti sõjavägi peab olema. Ma kirjeldasin inimestele, et Eesti sõjavägi on tõesti aastatega väga hästi arenenud: ta muutub aina tugevamaks," täpsustas Korb. "Ja me peame olema võimelised ka ise ennast kaitsma, aga loomulikult koos liitlastega me teeme seda palju paremini, tunduvalt paremini ja see oli minu eilse sõnumi point. Ma väga vabandan, et selline segadus tekkis. Ma saan aru selle väite tõsidusest ja ma ei taha kunagi panna kahtluse alla Eesti Natosse kuulumist."

Jüri Ratase sõnul ei pea ta olukorda, kus juba teine valitsuses olev Keskerakonna minister [esimesena astus maaeluministri kohalt tagasi Martin Repinski - toim] tagasi astub, heaks: "See olukord ei ole hea, aga kõik kes on valitsuses peavad mõuistma, et nende sõnadel on väga suur kaal," ütles Ratas. Ta kirjeldas, et erakonna siseselt on Korbi väljaütlemist tõsiselt arutletud ja tunnustas Korbi riigimeheliku otsuse eest tagasi astuda. 

Uue riigihaldusministri kandidaati veel ei avaldatud.