Väiksemate põletuste vastu aitab aaloe.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
25. mai 2017, 18:49

Kuidas ravida kerget põletust? (1)

Väikeste kõrvetuste ja põletushaavade vastu leiab kiiret abi ka koduste vahenditega. Igaks juhuks peaksid igaühel rohukapis olema põletusvastased ravimid, esmaseks raviks piisab ka lihtsalt jahedast veest. Millised on väiksema põletuse ravimise neli sammu kirjutab The Art of Manliness.

1. Kalla põletada saanud koht üle jaheda (mitte külma!) veega üle. Võid vigastuse ka 10-15 minutiks katta jaheda veega niisutatud rätikuga.

2. Puhasta põletust ettevaatlikult vähese seebi ja veega. Kui tekivad villid, ära neid mingil juhul katki tee. Kui mõni vill siiski on katki läinud, siis kasuta puhastamiseks antiseptilist vahendit (näiteks pihustatavat antiseptikut).

3. Järgmiseks võiksid põletada saanud kohta õrnalt määrida mõne niisutava ja nahka mitteärritava geeli või kreemiga. Eriti kasulikud on aaloet sisaldavad kreemid. Hea on ka Burnshield-geel, mis ongi spetsiaalselt põletuste ravimiseks mõeldud.

4. Et paistetust ja valu vähendada, võid võtta ka valuvaigistit.

Kui kõrvetada sai laps, siis selgita talle, et valutavat kohta ei tohi mingil juhul näppida ega kratsida - see võib viia põletikuni. Grillipeol olgu lastel oma tegevusala, et tule lähedal mingit möllamist poleks.