Jaanus KarilaidFoto: Arno Saar
Eesti uudised
25. mai 2017, 19:55

Karilaid: "kolm õde" - Toom, Loone ja Ivanova - ei saa kunagi ministriteks! (73)

Keskerakonna skandaalidel ei näi lõppu tulevat - nüüdseks endine riigihaldusminister Mihhail Korb ütles, et tema ei toeta, et Eesti NATOsse kuulub, täna võeti kaitsepolitsei poolt kinni Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu. Tänases “Ringvaates” oli Keskerakonna skandaalidest rääkimas nende erakonnakaaslane Jaanus Karilaid, kelle sõnul on erakond loomas uut poliitilist kultuuri ning näiteks seetõttu ei saa skandaalsete väljaütlemistega "Kolm õde" ehk Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova kunagi ministriteks.

Marko Reikop alustas intervjuud naljaga, öeldes, et enamus Keskerakonna liikmeid on vangis või vahistatud ja väga vähestega saab intervjuud teha, kuid Karilaid on hetkel veel vabaduses.

Reikop tõi välja seda, et kui enamasti on opositsiooni või ajakirjanduse asi parteisid vahele võtta erinevate asjadega, siis Keskerakond teeb kõik ise selleks, et võimul mitte püsida. 

Karilaid ütles, et asi pole sugugi nii hull. “Ma arvan, et Keskerakond loob hetkel uut poliitilist kultuuri. Eile, kui Mihhail Korb oma loosungitega vahele jäi, läks viis-kuus tundi aega ja ta astus tagasi. Taolises olukorras oleks hakatud kaitsma ja õigustama. Samuti ka Arvo Sarapuuga, ei ole me veel näinud korralikult prokuratuuri kuritöö koosseisu, ei ole läinud kohtusse. Kohe selge vastus, et läheb ametist ära. Ma arvan, et me oleme viinud poliitilise standardi väga kõrgele ja ka Reformierakonnal on väga palju õppida meist," sõnas ta.

Reikop tõi välja, et tema mingisugust kultuuri ei näe, kuna ka täna andis Mihhail Korb erinevad intervjuud vene ja eesti keeles öeldes, et kui ta oleks täna veteranide ees, ütleks ta NATO kohta täpselt seda sama. 

“See ongi põhjus, miks ei saa tema enam Stenbocki majja kuuluda,” ütles selle peale Karilaid lisades, et tegelikult just Keskerakond on viinud rohkem raha kaitsevõimesse, rohkem kui eelmine valitsus. “See kõik näitab, et inimesed, kes kahtlevad selles, ei saa kuuluda valitsusse.”

Reikop tõi välja, et Keskerakonnas on neid kahtlejaid ju veelgi - näiteks nn “kolm õde” ehk Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova, samuti suur osa Keskerakonna valijatest toetavad nende seisukohti. 

Selle peale võttis Karilaid üllatavalt Toomi ründava seisukoha. 

“See ongi põhjus, mispärast need "kolm õde" ei saa kunagi ka Eesti Vabariigi ministriteks ja need kaks satelliiti, Olga ja Oudekki, kes vaatavad mida Yana ütleb ja siis teda võimendavad. Yana sai Eesti kodakondsuse alles 2005. Läheb veel 30 aastat, enne, kui Yana Toom saab aru Eesti sisepoliitika peennüanssidest. Ta võib rääkida mida iganes, aga kui tema saaks rohkem Keskerakonnas mõjule, siis Keskerakond jääks sügavasse isolatsiooni poliitikas. Niiet ma julgen täna väita, see, mis ta teeb, on maksimum ja rohkem kahju ta Eesti poliitikas teha ei saa,” lausus Karilaid. 

Reikop tõi välja, et Toomil on ju ometigi valimistelt väga suur häälesaak - lausa 25 000 häält.

“Ütleme, kuidas hääli poliitikas saab, me teame ka seda. Ja paljuski seda tuli Edgar Savisaare tuules, niiet aeg läheb edasi, eks me teeme sellest omad korrektuurid,” vastas selle peale Karilaid. 

Lisaks lubas Karialid, et personalipoliitikas tehakse suured muudatused.

“Ma arvan, et need skandaalid, mis tulevad praegu peale, me õpime nendest, me teeme kiired ja väga konkreetsed lahendused, ei häma,” ütles ta.

Ka Sarapuu süüdistuste kohta ütles Karilaid, et tulevikus on vaja teha personalipoliitikas veelgi rohkem taustauuringut. 

“Keskerakond on andnud selge sõnumi, et ta ei jätka abilinnapeana, kui prokuratuur ja kaitsepolitsei kutsuvad ülekuulamisele ja 1. märtsist peale jälginud endist aselinnapead, on järelikult tõendid piisavad,” kinnitas Karilaid, lisades, et tema jaoks tuli Sarapuu ümber lahvatanud skandaal üllatusena.

“Mina isiklikult tunnen Arvot üle kümne aasta ja minu jaoks oli see väga suur üllatus, sest inimlikus plaanis on Arvo alati kokkulepetest kinni pidanud ja jätnud mulje, et ta on inimene, kes võitleb korruptsiooni vastu. Niiet see näitab, et see personalipoliitika peab Keskerakonnas minema veel läbipaistvamaks, seda enam, et kogu ühiskond jälgib, mida teeb peaministri erakond, seda enam, et me oleme lubanud olla ise uue politiilise kultuuri teerajajad ja ma loodan ka, et teised erakonnad võtavad meist eeskuju. Juhul, kui on kahtlused, siis tehakse kiiresti paar sammu tagasi,” rääkis ta. 

Lisaks päris Reikop, et kas minnakse siis tõepoolest valimistel linnapea Taavi Aasaga uuesti linnapeakandidaadina välja, kuna ka Aasal on siiski omamoodi vastutus korruptsiooniskandaali eest. 

Karilaid kinnitas, et kuna Aas on juba linnapeakandidaadiks kinnitatud, ei hakata enam midagi muutma. “Täna ei ole ma küll näinud ühtegi sidet, et ta oleks äriskeeme omale ehitanud, omakasu taotlenud. Ma arvan, et see on õpptund ka Taavi jaoks,” sõnas Karilaid. 

“Ma arvan, et see seltskond, kes täna on linnavalitsuses, on eelmise erakonna esimehe komplekteeritud ja ma tean, et lähiajal koguneb ka Keskerakonna poliitiline juhtkond ja eks siis tullakse varsti välja ka mingite lahendustega, kas on võimalik uut poliitilist meeskonda teha selle mõttega, et Keskerakond oma usalduse taastaks," lisas ta. 

Siiski ei usu Karilaid, et välja tulnud skandaalid Keskerakonna võimult lükkaks ning usub, et valitsus jääb püsima. 

“Keskerakond asutati 1991 12. oktoober, me oleme veel suuremaid poliitilisi lahinguid näinud, kui on need kaks tükki, mis nüüd kahe päevaga on tulnud. Me oleme teinud kiireid reageeringuid, andnud kiireid vastuseid avalikkusele, tänu sellele ka valitsus püsib ja töövõime taastub.”

Reikop päris, et ehk on nn “kolmel õel” muud plaanid, näiteks plaanid hoopiski Keskerakonnast lahku lüüa. Ka selle peale oli Karilaiul terav vastus. 

“Ma arvan, et Yana Toom peab üle saama sellest, et ta kaotas Paides Keskerakonna kongressil Jüri Ratasele ja peab leppima sellega, et nii see on. Ja Jüri Ratas ka nendest väikestest kriisidest teeb omad järeldused ja vaatab väga tähelepanelikult, kuidas keegi kriisi hetkel on käitunud. Niiet Yana Toom praegu nende väljaütlemistega on kahju teinud iseendale," ütles Karilaid.