KOHTUPINGIS: Kassi endine perenaine väidab, et tal polnud plaani kass hüljata. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
26. mai 2017, 04:00

Põlvamaa naine sai kassi hülgamise eest kriminaalkaristuse (3)

Sel nädalal astus kohtu ette kassi hülgamises süüdistatav naine, kes mõisteti süüdi selle eest, et jättis invaliidist kolme käpaga toakiisu elava liiklusega tänava äärde.

Prokuröri sõnul tekitas 62aastane Põlvamaal elav naine hülgamisega kassile füüsilisi ja vaimseid kannatusi. Tegu on seda taunitavam, et looma liikumine on raskendatud, sest tal puudub üks käpp.

Möödunud aastal sõitis Tilsi külas elav naine ühel juulihommikul liinibussiga Põlvasse, kass puuriga kaasas. Ta väljus bussist ja jättis kassi Maarja tänava äärde haljasalale ja kiirustas minema. Temaga samas peatuses maha tulnud ja tööle suundunud politseitöötaja märkas, et naine liigub loomata edasi. Peagi nägi ta eemal muru näksivat kassi.

Läks puuri puhastama?

Politseiametnik haaras kassi sülle ja tahtis naisele järele minna, et küsida, miks too loomakese maha jättis. Kass osutus aga kõvaks küünistajaks ja pääses paar korda jooksu. Politseiametnik palus kolleegidelt abi. Ta kirjeldas naise välimust politseipatrullile, kes mööda sõitis. Politseinikud leidsid kassi perenaise bussijaamast.

Ta kinnitab, et lasi looma puurist välja. Ent esmaspäeval toimunud kohtuistungil ei tunnistanud ta end süüdi.

Naine selgitas Õhtulehele, et tegi puuriukse lahti, et mustust koristada. Politseiametnik, kes juhtumisi oli varem tegev loomakaitsjana, kinnitas samuti kohtus, et kass oli transpordipuuri oma häda teinud.

Looma omapäi rohtu näksima jätnud naise tõlgendus on selline, et ta ei tahtnud puuri käidavas kohas puhastama hakata ja läks seda eemale tegema. Seejärel kavatses ta kassi juurde tagasi minna. "Tahtsin ta viia Tartusse, uue kodu saanud vanemale tütrele, aga musta puuriga poleks mind keegi bussi lasknud," räägib naine, kelle sõnul elas kass tema juures vaid neli kuud.

UUS ELU: Koheva karvaga kassitüdruk on leidnud uue kodu. Foto: MTÜ Tartu Kassikaitse

Naine ütleb, et kõndis, puur käes, kassi juurde, kui märkas tumedat autot ning seda, et kass tõstetakse pakiruumi.

"Tõin ta enda juurde, sest tütre elukaaslane ei sallinud kassi ja tema pärast jäigi loomake jalast ilma," räägib naine.

"Mul on ühetoaline korter ja kass elas seetõttu rõdul. Tütre pere ostis Tartusse kahekorruselise suure aiaga maja. Käisin päev varem tütre juurest transpordipuuri toomas, et kass tagasi viia. Aga kui nägin, et ta tõstetakse autosse, siis mõtlesin, et järsku ongi parem, kui ta saab kuskile hoiukodusse."

Kassi leidnud politseiametnik kinnitas seevastu kohtus, et viis looma süles jaoskonda ega pannud teda pakiruumi.

Neljapäeval tunnistas Tartu maakohus endise kassiomaniku süüdi looma julmas kohtlemises ning mõistis talle 500eurose tingimisi rahalise karistuse üheaastase katseajaga. Lisaks kohaldas kohus naisele loomapidamise keelu üheks aastaks alates otsuse jõustumisest. Menetluskuludena tuleb pensionist elaval naisel tasuda 1466 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Ülle Hõraku sõnul annab just loomapidamise keeld kindluse, et süüdistatav oma tegu ei korda.

Eesti Loomakaitse Liidu kassiabi töögrupi koordinaator Kaija Paalberg leiab, et juhtumi kohtusse jõudmine on hea märk. "Kuskilt tuleb ju pihta hakata ja anda signaal, et selline tegu on karistatav. Kahjuks on see mõttelaad veel üsna levinud, et kui midagi ei võeta ette, siis võib vaikselt ära teha," tõdeb ta.

Kolme käpaga kass leidis uue kodu

MTÜ Tartu Kassikaitse juhatuse liige Merle Aruoja mäletab kõnealust kassi hästi. "See pole ikka nii, et küll ta saab hakkama. See on igapäevane reaalsus, et toas elav kass saab õues vigastusi ega tule üksi toime. Seda kurvem on, et loom oli ühe käpa puudumise tõttu tavalisest abitumas olukorras. Kahjuks tuleb hukka saanud kasse tonnide viisi Väike-Maarjasse põletamisele viia," nendib ta.

Aruoja sõnul leidis kass endale uue kodu. Tartu kassikaitse koduleheküljel kodu leidnute rubriigis on eksperenaise kohtupinki saatnud hiirekuningat kirjeldatud nõnda: "Imeilus kolme käpaga emane kass. Kolmevärviline loom lasti transpordipuurist keset linna välja ja jäeti sinna. Politseile on tehtud avaldus ja eks me näe, kuidas meie riigis asjad käivad. Ilmselge on see, et siin on loomakaitseseadust mitmel viisil rämedalt rikutud."