IMETLEVAD ÜLELENDU: G7 liidrid jälgivad Taorminas, kuidas lennukid joonistavad taevasse Itaalia lipuvärvid. Kantsler Merkel on valinud sinise jaki koos valgete pükstega, Theresa May on hallim, nagu ka härrasmehed.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
27. mai 2017, 04:00

Seitse riigijuhti ja nähtamatu elevant (1)

Eile kell 11.30 kohaliku aja järgi joonistasid üheksa lennukit Sitsiilias Taormina kohale seitsme riigijuhi ja nende saatjate imetlevate silmade all Itaalia lipuvärvid. "Rängalt valvatud, esimest korda oma pikas ajaloos lausa soomustatud", kirjutab L’Espresso, et Kreeka teatris algas tähtsaimate tööstusriikide G7 tippkohtumine.

Kui Angela Merkel ja Theresa May otsustasid autode juurest käesurumise ja ühisfotopaika golfikäruga sõita, siis nooruslik Kanada peaminister Justin Trudeau viskas pintsaku õlale ja kõndis jala.

Paolo Gentiloni vahetas daamidega, aga ka Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga, põsesuudlused, embas Trudeau’d, kuid surus Jaapani peaministri Shinzo Abe kätt väga formaalselt.

IMETLEVAD ÜLELENDU: G7 liidrid jälgivad Taorminas, kuidas lennukid joonistavad taevasse Itaalia lipuvärvid. Kantsler Merkel on valinud sinise jaki koos valgete pükstega, Theresa May on hallim, nagu ka härrasmehed. Foto: Reuters / Scanpix

Peamisi jutuaineid: Venemaa

Nähtamatuna on kohal aga nende hulgast välja heidetud Venemaa liider. "Elevant ruumis," nagu kirjutab CNN, kellelt pealkirja parafraseerisin. Kõik teavad, et globaliseerumise, terroristide vastu võitlemise ja kliimasoojenemise kõrval on olulisimaks arutlusteemaks just Venemaa ja mida temaga ette võtta.

"See on keerulisim G7 kogunemine aegade jooksul," tunnistas Itaalia peaminister Paolo Geniloni. Ja ta ei mõelnud seda, et ääretult mossis president Donald Trump kõige viimasena kohale tuli, kuigi tema teistest erinevaid arvamusi sisserände- ja kliimaküsimusis kardeti juba ette.

Gentiloni sooviks, et Trump võtaks enda õlgadele kas või osa Itaaliasse saabuvate põgenike majutamise. Sellepärast valiski ta tippkohtumise kohaks Sitsiilia, kuhu on tänaseks kutsutud ka viie Aafrika riigi juhid, et kõnelda pagulaste teemal.

Valge Maja on aga otsustanud drastiliselt vähendada välisministeeriumi kaudu jaotatavat abi, mis halvendab aafriklaste olukorda märgatavalt.

Keerulisusest kõneles kõige ilmekamalt juba enne tippkohtumise ametlikku algust Euroopa ülemkogu president Donald Tusk, kes märkis, et riigijuhtidel on oluliste küsimuste kohta erinevad arvamused – vihjates taas eeskätt Ühendriikide presidendile – kuid pidas vajalikuks kõige tähtsamas ühtsust säilitada, ehk siis nii-öelda elevandi Venemaa asjus.

"Siiani pole Venemaa teinud midagi, mis lubaks meil oma suhtumist muuta ja sanktsioone leevendada," ütles Tusk. "Kui G7 kaotab otsustavust ja ühtsust, väljub olukord maailmas kontrolli alt."

Kas Trump leebub?

"Venemaa visati G8 liikmete seast välja pärast seda, kui ta annekteeris Krimmi, ja on siiani jäänud kõrvaleheidetuks, sest pole Krimmi Ukrainale tagastanud ning õhutab ka separatistide tegevust Ida-Ukrainas.

Samuti alustas Venemaa sekkumist teistes riikides korraldatud valimistesse, viimati Ühendriikides ja Prantsusmaal," süüdistab CNN ja kardab, et kui ülejäänud riigijuhid on selles ühel meelel, et Venemaa tegevust tuleb hukka mõista ja igal moel vastustada, siis president Trump võib lüüa sellesse üksmeelde mõra.

CNNi meelest pole seegi selge, milliseid uusi arendusi võib Trump G7 juhtidele esitada Süüria küsimuses, kus pole ikka veel leitud lahendust kuus aastat riiki raputanud ja Euroopasse miljoneid põgenikke toonud kodusõjale. Varasem lootus Bashar al-Assadi kuritegelik režiim kiiresti kõrvaldada sai tagasilöögi, kui sõtta sekkusid Venemaa ja Iraan.

Peamurdmist on riigijuhtidel ka majandusküsimustes.

Donald Trump on varem kohtumisel Euroopa Liidu juhtidega öelnud, et sakslased on bad, very bad. Euroopa Komisjoni juht Jean Claude Juncker pidi tükk aega keerutama, et sõna bad siiski ei tarvitata ja Trump olevat lihtsalt mõelnud, et sakslased ei käitu kuigi hästi, kui jätavad NATO kahe protsendi reegli täitmata ja veavad Ühendriikidesse rohkem kaupa – eriti autosid – kui sealt vastu ostavad.

Täna hommikul jätkavad G7 liidrid päevakava, kohtudes Aafrika riigijuhtide ja mitmesuguste rahvusvaheliste organisatsioonide esindajatega ja pärast kell 11.45 algavat teist kõnelustevooru on õhtupoolikul pressikonverentside aeg.

Pikemalt kirjutame G7 tippkohtumisest esmaspäeval.