Vladimir Putin ja Emmanuel MacronFoto: AFP / Scanpix
Maailm
29. mai 2017, 20:25

Macron Vene reporterile: "Mul on välismaa ajakirjanikega erakordselt head suhted - kui nad on ajakirjanikud."

Putin kohtumisel Macroniga: "Me ei ole siin mingid lapsed!" (45)

Täna külastas Venemaa president Vladimir Putin Prantsusmaad, 300 aastat hiljem päevast, mil maad külastas tsaar Peeter Suur. Emmanuel Macron on ametis olnud vaid kaks nädalat, kuid avaldas kauaaegsemale riigipeale muljet sellega, et tema administratsiooni kuuluvatest inimestest paljud oskavad vene keelt. Kui Putin ärritus silmnähtavalt ühe pranslasest reporteri peale, siis Macron oli salvav Russia Today suunal. Kahe riigipea vahel väga sooje tundeid ei ole.

"Bienvenue - tere tulemast!" soovis president Macron pealtnäha igati südamlikul tervitusel, kui Vladimir Putin oma limusiinist väljus ja prantslasel kätt surus, kirjeldavad Independent ja Reuters. Kahel liidril pole enamaks kui vaid pealiskaudseks viisakuseks palju põhjust. Macron süüdistab Venemaad prantsuse presidendivalimistesse sekkumises ning keelas oma kampaaniaüritustele tulla Sputniku ja Russia Today ajakirjanikel. "Ma kavatsen Venemaaga suheldes nõudlik olla," kinnitas ta kohtumise eel.

Macron alustas pressikonverentsi ajalootunniga, meenutades Peeter I külaskäiku Versallies' lossi. Seejärel läks jutujärg Süüria ja terrorismi teemale. Macron ütles otse välja, et kes iganes ka Süürias keemiarelvi ei kasutaks, tagajärjed Prantsusmaa poolt saavad olema kohesed.

Olukorrast Ukrainas olevat kaks riigipead rääkinud pikalt. Macron selgitas, et prantsuse huvides on, et konflikti osapooled järgiksid Minski kokkulepet. Prantslane ei jätnud kasutamata ka võimalust noomida Putinit vähemuste diskrimineerimise pärast Venemaal, öeldes, et tegu on austuse küsimusega. Mis puudutab praegust olukorda Tšetšeenias, kus vägivallatsetakse geikogukonna kallal, siis oli Macronil hea meel tõdeda, et president Putin on enda sõnul teinud ära paljugi, et asja parandada.

Väga palju näis presidentide vahel olevat n-ö ümmargust juttu - mõlema riigi kunstnikest, teadlastest ja üliõpilastest, kes võiksid riikidesse reisida ja keeli õppida. Putin ütles muiates, et tema üllatuseks oskavad paljud Prantsusmaa presidendi alluvad vene keelt ja tegi ootamatu nalja: "Loodan, et nad pole vaid Nõukogude Liidu ajaloo spetsialistid, vaid ikka eksperdid Venemaa ajaloos ja keeles üleüldiselt."

Küsimus selle kohta, et Prantsusmaa süüdistas Venemaad valimistesse sekkumises, oli Putinile ebamugav. "Me peaksime tähistama ja rõõmustama!" ütles ta ning rõhutas veel kord kahe riigi koostöö vajadust. Teise ajakirjanikuga, kes samal teemal küsis, Putin lausa pahandas: "Äkki olid vene häkkerid, äkki ei olnud, mille põhjal te neid järeldusi teete?" "Me ei ole siin mingid lapsed! Teeme tõsiseid asju, meil on fundamentaalselt samad huvid," ärritus Putin lõpuks. Ka Macron ei soovinud vana asja uuesti meelde tuletada, kuid mainis ära, et kahel riigipeal on teemast eri arvamused.

Russia Today reporter uuris, miks Macron mõnede Vene meediakanalite (sealhulgas RT enda) suhtes nii kriitiline on. Macron vastas tõeliselt salvava torkega: "Mul on välismaa ajakirjanikega erakordselt head suhted - kui nad on ajakirjanikud." Russia Today ja Sputnik, ütles Macron, on tema kohta valesid levitanud.