Therese Johaug Foto: Reuters / Scanpix
Talisport
29. mai 2017, 21:33

Dopingupatune Johaug: olen võistluskeelu ajal mõistnud, et elus on ka muid asju peale suusatamise (5)

Möödunud aasta 18. oktoobrist saati dopingu tõttu võistluskeelu kandev Norra tippsuusataja Therese Johaug (28) andis kohalikule meediale intervjuu, kus sõnas muuhulgas, et keeld on pannud teda elule teistmoodi otsa vaatama.

"Olen mõistnud, et elus on ka muid asju peale murdmaasuusatamise ja spordi," vahendab Johaugi sõnu Norra telekanal TV2. "Muidugi meeldinuks mulle keelu asemel võistelda, aga ses kogemuses on ka tükike head.

Näiteks olen õppinud, et elu läheb edasi. Ma olen terve ja minu ümber on head inimesed. Ma pole neist kedagi kaotanud ja see on kõige tähtsam."

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebool. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini nimelise kreemi kaudu, mida norralanna väidetavalt päikesepõlenud huulte peale määris.

Veebruaris teatas Norra Olümpiakomitee, et Johaugile määrati 13 kuu pikkune võistluskeeld, mis hakkas kehtima 2016. aasta 18. oktoobril. Rahvusvaheline suusaliit (FIS) kaebas tolle otsuse spordikohtusse (CAS) ning too istung toimub 6. juunil.

Karjääri jooksul palju kulda ja karda võitnud Johaug on endiselt veendumusel, et on süütu. "Tean sügaval sisimas, et ma pole kunagi valemängu mänginud ning võitlen õige asja eest. Ja väärtushinnangud on minu jaoks kõige olulisemad."