Peeter OjaFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
31. mai 2017, 14:07

Peeter Oja Taavi Aasale korruptsiooniskandaalide kohta: mis lasteaiarühmas sa käid? (56)

Täna toimub Vabaerakonna korraldatav Tallinna korruptsioonikonverents. Osalejate seas on muidu apoliitiline Peeter Oja, kelle arvates oleks esimene samm Tallinna olukorra parandamiseks Keskerakonna ainuvõimu kaotamine.

Oja rõhutab, et poliitikateemadel sõnavõtmise tõttu ei pea teda siduma mitte ühegi erakonnaga. "Olen ju selle riigi kodanik ja korda lähevad kõik asjad, mis toimub," sõnas ta, mõistes hukka, et Eestis tahetakse lihtsalt mingil teemal sõna võtvat inimest kohe poliitikaga siduda.

"Kui inimene kuskil sõna võtab või midagi teeb, kohe seostatakse teda aktiivse poliitikaga, et ta tahab kandideerida või kuulub parteisse. Teisest küljest me nutame ja halame, et meil ei ole kodanikuühiskonda. Iga inimene, kes siin riigis on, tal on oma meel, oma arvamus, mida ta võib vabalt ju välja öelda. Selleks ta ei pea ju kuhugi parteisse kuuluma," selgitas Oja, miks ta korruptsiooniteemadel sõna võtab.

Täna Tallinnas linnahalli katusel toimuval korruptsioonikonverentsil arutatakse Oja sõnul seda, kuidas Keskerakond kümne aasta valitsemise jooksul on varjanud korruptsioonijuhtumeid, kuidas on kohtus käimistele kulutatud maksumaksja raha ning ka eesti- ja venekeelse meedia erinevusi.

Samuti on Ojale vastukarva Taavi Aasa põhjendused korruptsiooniskandaalide kohta, et  "aga mujal tehakse ka".

"Kui hakatakse jälle jaurama, et teised teevad ka, siis ma tahaks küsida, et mis lasteaiarühmas sa käid. Kas Lepatriinud või Karuke? See ei ole täiskasvanud inimese mõttekäik," ütles Oja, lisades, et selle peale on jube hea apelleerida. "Teisest küljest näitab see omamoodi ülestunnistust, et jah, me oleme korruptiivsed. Sest kui inimene seda ei tee, siis ta ütleb, et meil ei ole seda, ta ei too näiteid, et tema teeb ka," sõnas ta.

Samuti ei ole Oja arvates Edgar Savisaare Keskerakonna juhi kohalt lahkumine asja parandanud.

"Mitte midagi ei ole muutunud. See, mis Edgar Savisaar on üles kasvatanud, see on nii juurdunud ja neil nii sügavalt sees. Tal on juba selline maneer, nagu ütles meie praegune president, et ta elabki sellises komberuumis, ta on harjunud sellega, teda ümber ei muuda, ta ei oskagi teistmoodi elada," kommenteeris Oja, lisades, et tema keskerakondlaste aetavat enesepuhastamisjuttu ei usu. "Nad võivad omavahel sellist juttu ajada. Aga ma näen ju, mis toimub. Ma kuulen üht, aga näen teist,“ sõnas ta.

Oja nendib, et kuigi ühiskonnas on palju probleeme, on suurimaks probleempunktiks siiski Tallinn. "Üks suur probleem on see, kui inimesel on ainuvõim. Sellist olukorda ei ole kuskil mujal Eestis olnudki kunagi. Siin võib sõimata Reformierakonda, et nad on 17 aastat juhtinud, aga nad ei ole üksi juhtinud. Neil ei ole kunagi olnud võimu, et nad ainuisikuliselt juhivad," arvas ta.

Oja sõnul oleks muutuste jaoks esmalt vaja seda, et Tallinnas ei oleks ainuvõimu. "Oleks väga tore, et Tallinnas kaoks ainuvõim. See ei tähenda seda, et Keskerakond üldse ei peaks võimul olema, aga et tal ei oleks ainuvõimu," ütles Oja.

Kuigi tänane konverents on pühendatud Tallinnale, võiks antud stiilis konverentse korraldada Oja arvates kogu Eestis.

"Paraku need sellised sündmused toimuvad enne valimisi ja siis sumbub kõik ära. Võiks pikemalt seda teemat üleval hoida, aga siin on jällegi see probleem, et inimesed väsivad. Kaua sa ikka Arvo Sarapuud suus mätsutad, varsti on see möödas, tuleb uus asi ja nii unustatakse. Lõpptulemus on see, et me elamegi sellises tasapaksus rahulolematuses. Kogu aeg on midagi viltu, ei saa asjadega hakkama," rääkis Oja, lisades, et siiski tuleks säilitada lootus, et midagi muutub.

"Ma olen selles mõttes väga veendunud küll, et Eestis on küllalt palju inimesi, ka poliitikute seas, kes ei ole korrumpeerunud, kes tahavad ausalt teha ja kellele läheb korda see, mis linnades või riigis toimub," sõnas ta.